با توجّه به مطالب مذکور در بخش سابق معلوم می­شود افرادی کـه توسّل نمی­کنند يـا مخالف بـا توسّل هستند و آن را شرک می­خوانند، چه ظلم عظيمی بر خود روا می­دارند و خود را از بالاترين برکات که فيض عظيم دعای حضرت رسول خدا(صَلَّي ­­اللهُ ­عَلَيْهِ ­وَ‌­الِه) و اهل­بيت(عَلَيهِمُ ­السَّلام) است، محروم می­کنند. توسّل به آن بزرگواران بدين معناست که انسان از آن بزرگواران می­خواهد که برای او استغفار کنند تا خداوند او را ببخشد «يا اَبانَا اسْتَغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا اِنّا كُنّا خاطِئين‏»[1]، چراکه برکات عظيمی در دعای آنان که مقرّبان درگاه الهی هستند، وجود دارد و خداوند خود وعده فرموده که اگر رسول خدا(صَلَّي ­­اللهُ ­عَلَيْهِ ­وَ‌­الِه) دعا کنند، حتماً شما را خواهم بخشيد. بيان و کلام قرآن الی یوم القيامه جاری و ساری است. امروز هم بندگان خداوند که اين آية شريفه را می­شنوند، مورد خطاب خداوند متعال هستند و بيـانگر اين حقيـقت است کـه هرچند رسـول ­الله(صَلَّي ­­اللهُ ­عَلَيْهِ ­وَ‌­الِه) و اهل­بيت(عَلَيهِمُ ­السَّلام) بجز حضرت امام­ زمان(عجِّل­اللهُ­تعالی­فَرَجَهُ­الشَّريف)، در حيات ظاهری حیّ و حاضر نيستند، ليکن طبق بيان نورانی «اِنَّ مَيِّتَنا لَمْ يَمُت»[2] هر زمان که کسی به آن بزرگواران رجوع کند و به زيارت آنان مشرّف شود و چه از دور يا از نزديک آنان را مورد خطاب قرار دهد، آن بزرگواران او را می­بينند و کلامش را می­شنوند و پاسخ می­فرمايند. اگر انسان به اين حقيقت واقف گردد که وقتی به زيارت مشـاهد مقدّسه مشرّف می­شود، به زيـارت قبور آن بزرگواران نمی­رود؛ بلکه به زيارت امام حیّ و حاضر مشرّف می­شود، با يقين کامل، آن بزرگواران را اين­چنين زيارت می­کند که: «اَشْهَدُ اَنَّكَ تَشْهَدُ مَقامی وَ تَسْمَعُ كَلامی وَ تَرُّدُ سَلامی»[3]. چنين کسی ابتدا با يقين قلبی در برابر بدبندگی­های خود توبه کرده و سپس آنان را شفيع قرار می­دهد و ملتمسانه از آنان درخواست می­کند که او را دعا کنند و در نزد خدای متعال شفاعتش نمايند، همانطور که در دعای جامعه کبيره می­خوانيم: «يا وَلِیَّ اللهِ اِنَّ بَيْنی وَ بَيْنَ اللهِ عَزَّ وَ جَلَّ ذُنُوباً لا يَاْتی عَلَيْها اِلّا رِضاكُمْ ... اَسْاَلُكَ اَنْ تُدْخِلَنی ... فی زُمْرَةِ الْمَرْحُومينَ بِشَفاعَتِهِمْ»[4]. توسّل و دعای آنان در حق انسان شفاعت است ولذا دعـا و شفـاعت آن بزرگواران فقط شـامل آن دسته از افرادی نمی­گردد که در زمان حيات آنان بودند، بلکه امروز هم هر کسی که از دور توسّل کند و يا از نزدیک به زيارت آنان مشرّف شود، در صورتی که توبه کند و از خداوند استغفار نمايد و سپس از رسول خدا(صَلَّي ­­اللهُ ­عَلَيْهِ ­وَ‌­الِه) و اهل بيت(عَلَيهِمُ ­السَّلام) که نورالله، عين­الله، اُذُن­الله، سمع­الله و بصرالله هستند، درخواست کند که او را دعا کنند، يقيناً آن بزرگواران را شنونده و خداوند را آمرزندة مهربان خواهد يافت «لَوَجَدُوا اللهَ تَوّاباً رَحيماً».

 

1- ای پدر ما طلب آمرزش کن برای ما گناهانمان را همانا ما خطاکاران هستيم (مبارکه يوسف(عَلَيهِ­السَّلام)/97).

2- همانا مردة ما نمی­ميرد (بيان نورانی امام علی(عَلَيهِ­السَّلام)؛ بحارالانوار، ج26، ص6).

3- شهادت می­دهم اينکه تو می­بينی مقام مرا و می­شنوی کلام مرا و برمی­گردانی سلام مرا (مفاتيح­الجنان، فرازی از زيارت امام رضا(عَلَيهِ­السَّلام)).

4- ای ولیّ خداوند، همانا بين من و بين خداوند عزّ و جلّ گناهانی است که در دنيا محو کننده­ای بر آن نيست مگر با رضايت شما ... درخواست می­کنم از تو اينکه داخل کنی مرا... در زمرة رحم­شدگان با شفاعتشان (مفاتيح­الجنان، فرازی از زيارت جامعه کبيره).