همان­طور که در بخشِ مغتنم شمردن فرصت­ها استفاده شد، یکی از افرادی که در واقعة عاشورا، فرصتِ پیش­آمده را بسیار مغتنم شمردند و از آن به عالی­ترین صورت، حُسن­استفاده نموده و به سعادت ابدی نائل شدند، جناب حرّ بودند. دو مطلب مهّم و قابل توجّهی که در مورد توبة جناب حرّ وجود دارد و الی یوم القیامه پیام می­دهد، عبارتند از:

     1- پيام توبه: جناب «حرّ بن یزید ریاحی» کسی بود که غائلة عاشورا را برپا کرد و اولین کسی بود که راه را بر امام زمانش بست، بطوری که حضرت او را نفرین کردند و فرمودند:«ثَكِلَتْكَ اُمُّك‏»[1] مادرت به عزایت بنشیند! ولی در اثر یک تحوّل باطنی و توبه و تجدید نظر و جبران مافات، از یزیدیان رَست و به یاوران و انصار حضرت امام حسین(عَلَيهِ­السَّلام) پيوست و از شقاوت ابدی به سعادت جاویدان نائل شد و آبرومند در پیشگاه الهی گردید. از اينرو معلوم می­شود که هر چقدر گناه انسان ثقیل و بزرگ باشد، بالاتر از بستنِ راه و آب بر امام(عَلَيهِ­السَّلام) نیست، فلذا جای ناامیدی و یأس وجود ندارد. آری، وقتی یک شخص دوزخی و نفرین­شده از سوی امام(عَلَيهِ­السَّلام) فرصت توبه را که برایش پیش آمد، از دست نداد و در بزنگاه آزمایش الهی روسفید شد و از حضیض ذلّت به اوج عزّت رسید و به سعادت ابدی نائل گردید، پس این راه به روی همگان باز است و جای یأس و نومیدی نیست. در روايت آمده است: «حرّ سوار بر اسب به سوى خيمه‏هاى امام حسين(عَلَيهِ­السَّلام) حركت كرد، دستهايش را بر سرش نهاده بود و مى‏گفت: خدايا به سوى تو بازگشت نمودم و توبه كردم، توبة مرا بپذير، من دلهاى اولياى تو و فرزندان دختر پيامبرت را ترساندم. آنگاه به امام حسين(عَلَيهِ­السَّلام) رو نمود و عرض كرد: فدايت گردم من همانم كه سر راه شما را گرفتم، و از بازگشت شما جلوگيرى کردم، و عرصه را بر شما تنگ نمودم، سوگند به خدا گمان نمى‏كردم كه اين مردم تا اين حدّ با شما برخورد مى‏كنند، اكنون به سوى خدا بازگشت نموده و توبه كردم «فَهَلْ تَرى لى مِنْ تُوبَة» آيا خداوند توبه مرا پذيرفته است؟ امام­حسين(عَلَيهِ­السَّلام) فرمودند: آرى خداوند توبة تو را پذيرفته است...»[2]. در این لحظة باعظمت، درحالی که جناب حرّ در مقابل دریای رحمت و عطوفت و کرامت ایستاده بود، از محضر حضرت امام حسین(عَلَيهِ­السَّلام) اجازة رفتن به میدان خواست و آنگاه در رکاب حضرت اباعبدالله الحسین(عَلَيهِ­السَّلام) به شهادت رسید و به این ترتیب، همان کسی که ساعتی قبل در ردیف اشقیـاء بود، چشم باز کرد و خود را در آغوش حضرت سیّدالشهدا(عَلَيهِ­السَّلام) دید.

     قابل توجه است: بر این اساس که فرصت توبه تا زمان اجل است و هیچ کس نمی­داند که چقدر از عمرش باقی است، لذا شایسته است که به احترام امام حسین(عَلَيهِ­السَّلام)، از قصورها و کوتاهی­های خود که در حوزة انجام واجبات یا ترک محرّمات صورت گرفته، توبه کنیم تا ان­شاءالله تعالی ما هم به حسینیان بپیوندیم و خشتی در دولت کریمة امام زمان(عجِّل­اللهُ­تعالی­فَرَجَهُ­الشَّريف) بگذاریم. توجّه کنیم که یاران امام حسین(عَلَيهِ­السَّلام) همان یاران امام زمان(عجِّل­اللهُ­تعالی­فَرَجَهُ­الشَّريف) هستند.

     2- پیام توبه­پذیری: همانطور که هر کسی هر چقدر هم گناهکار باشد، حق ناامیدی از رحمت الهی را ندارد و نمی­تواند بگوید که من آمرزیده نمی­شوم، همانگونه هم هیچ کس حق ندارد عذرخواهیِ دیگری را رد کند و بگوید: من تو را حلال نمی­کنم. حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) می­فرمایند: «يا عَلِیُّ مَنْ لَمْ يَقْبَلِ الْعُذْرَ مِنْ مُتَنَصِّلٍ صادِقاً كانَ اَوْ كاذِباً لَمْ يَنَلْ شَفاعَتِی»[3] اى على، كسى كه عذرِ شخص عذرخواهی را، راست بگويد يا دروغ، نپذيرد، به شفاعت من نايل نمى‏آيد. انسان در آن لحظه­ای که نمی­تواند دیگری را ببخشد، باید فکر کند که آیا گناه آن فرد، بالاتر از گناه جناب حرّ است و یا او بزرگتر و عالی­مقام­تر از حضرت امام حسین(عَلَيهِ­السَّلام) است؟

     در مقابلِ جناب حرّ بن یزید ریاحی، حرّ دیگری بنام «عبيدالله بن حُرّ جُعفی» وجود داشت که امام(عَلَيهِ­السَّلام) از او یاری­طلبی کردند، ولی او در جواب گفت: یا اباعبدالله من آمادگی مرگ ندارم، امّا اسبی دارم که بسیار نفیس است، آن را به شما اهداء می­کنم، حضرت فرمودند: «لا حاجَةَ لَنا فيكَ وَ لا فی فَرَسِكَ وَ ما كُنْتُ مُتَّخِذَ الْمُضِلّينَ عَضُدا»[4]. او، آن لحظه از فرصت استفاده نکرد ولذا یک عمر بعد از امام حسین(عَلَيهِ­السَّلام) در آتش ندامت و حسرت سوخت و البته که عذاب آخرت برای او بالاتر است «وَ لَعَذابُ الْآخِرَةِ اَكْبَرُ»[5].

     پس عزیزان: حال که زیباترین فرصت­ها و شرایط برایمان فراهم است، بیایید با حُسن­استفاده از این فرصت­ها و با توبة دسته جمعی به حسینیان بپیوندیم و در کشتی نجات حضرت امام حسین(عَلَيهِ­السَّلام) قرار گیریم. هیچ ابزاری همانند توبه و ترک معصیت در سرعت بخشیدن و رسیدن به کشتی نجات حضرت، کارساز نیست.

 

1- الارشاد في معرفة حجج الله على العباد، ج‏2، ص80

2- غم­نامه كربلا، ص128

3- بحارالانوار، ج74، ص47

4- ما به تو و اسب تو احتياجى نداريم، من افرادِ گمراه‏كننده را به عنوان بازو اتّخاذ نخواهم كرد (بحارالانوار، ج44، ص315).

5- و البتّه عذاب آخرت بزرگتر است (مبارکه زمر/26).