با توجّه به اینکه تجلیل و سپاس­گزاری از مقام عُظمای استاد و معلّم، وظیفة متعلّم می­باشد، بر این اساس و با استناد به بیانات نورانی حضرات معصومین(عَلَيهِم­ السَّلام) و فرمایش بزرگان، مطالبی را در عظمت مقام استاد استفاده می­کنیم:

     حضرت پیامبر اسلام(صَلَّي­­ اللهُ­ عَلَيْهِ­ وَ‌­الِه) می­فرمایند: «دانش را بیاموزيد و به خاطر آن آرامش و متانت و وقار را فراگیرید و در برابر کسی که دانش را از او می­آموزید، فروتنی و خاکساری کنید»[1]. همچنين فرمودند: «مَنْ تَعَلَّمْتَ مِنْهُ حَرْفاً صِرْتَ لَهُ عَبْدا»[2] کسی که حرفی از او آموختی، خود را برای او بنده قرار ده.

     «حمدان اصفهانی گوید: در حضور یکی از فقها و دانشمندان اسلامی و مجلس درس او بودم، ناگاه یکی از فرزندان خلیفة عبّاسی وارد شد و به دیوار تکیه داد و سؤال و پرسش را دربارة یکی از احادیث با ایشان در میان گذاشت، ولی ایشان به او توجّهی نکرد و چهره­اش را به سوی ما برگرداند و فرزند خلیفه، سؤال خود را دوباره تکرار کرد، ولی باز هم استاد بدین­سان بی­اعتنایی کرد، فرزند خلیفه خطاب به ایشان گفت: آیا نسبت به فرزندان خلفا تحقیر و توهین را روا می­داری؟ استاد گفت: نه، ولی علم و دانش در پیشگاه خداوند شکوهمندتر و برتر از آن است که من به دلخواه دیگران آن را تباه و ضایع سازم. فرزند خلیفه جلو آمد و زانو بر زمین نهاد و در برابر استاد نشست. استاد به او گفت که باید به این­سان جویای علم گردی و دانش را با تواضع و فروتنیِ خوشایندی از استاد درخواست نمایی»[3].

     از جمله وظایف خطیرِ متعلّم در برابر معلّم در کتاب «مُنیَةُ­المُرید» چنین آمده است: «باید دانشجو فزون­تر از آن مقداری که مأمور به تواضع و فروتنی نسبت به عُلما و دانشمندان و دیگر اصناف مردم است، در برابر استاد خود متواضع و فروتن باشد. او باید در برابر مقام علم و دانش نیز خاکساری و فروتنی کند تا در سایة این خاکساری و فروتنی، به علم و معرفت دست یابد. او باید بداند که اظهار ذلّت و خاکساری در برابر استاد، نوعی عزّت و سرفرازی است. خضوعِشاگرد در برابر استاد افتخاری است برای او، و تواضعش موجب رفعت و بلندپایگی او می­گردد. حفظ حریم استاد و بزرگداشت مقام او، پاداش­آفرین است»[4].

     «شاگرد باید با وضع و هیئتی کامل و طرزی مطلوب، وارد بر استاد گردد و درحالی که دلش از هرگونه خلجان­های مشغول­کننده خالی است و با چهره­ای شاداب و قلبی سرشار از نشاط و درونی باز و گشاده و با شرح صدر و ذهنی صاف و پاکیزه با استاد روبرو شود و در محضر او قرار گیرد. او نباید در حال کسالت و چُرت زدن و خشم و گرسنگی و تشنگی و امثال اینگونه عوارضِ پریشان­کنندة خاطر، وارد بر محضر استاد شود.

     هنگام ورود بر استاد باید نظیف و پاکیزه بوده و نیازِ خود را از لحاظ مسواکِ دندان و پیراستن ناخن و برطرف ساختنِ بوهای نامطلوب و زننده برآورده سازد و به ویژه اگر بخواهد وارد جلسة درس و مذاکرات علمی گردد، این مسائل را دقیقاً رعایت کند، زیرا مجلس علم، به عنوان مرکز و کانونی برای یاد خداوند و گردهماییِ افراد برای عبادت و بندگی او به شمار می­آید. آراستن و پیراستن ظاهر و تصفیة باطن و درون از هرگونه شوائبِ مشغول­کننده و پریشانگر، از آداب و آیین­هایی است که باید لزوماً به هنگام عبادت و ذکر پروردگار رعایت شود (مجلس علم نیز از دیدگاه اسلام به عنوان مکان و محل عبادت محسوب می­گردد)»[5].

     با توجّه به مطالب مذکور معلوم می­گردد که مقام استاد و معلّمِ الهی در پیشگاه پروردگار متعال دارای چه عظمت و ارج و منزلتی است، ولذا امید است که ان­شاءالله تعالی با رعایت موارد مذکور، در حدّ توان بتوانیم شمّه­ای از زحمات و خدمات اساتيد عزيزمان را جبران نموده و گوشه­ای از حقّ ایشان را ادا نمائیم.

 

1- کنزالعمّال، ج10، ص141؛ به نقل از کتاب «منیة­المرید»، ص103

2- بحارالانوار، ج74، ص167

3- منیة­المرید، خلاصه­ای از صفحات 370 و 371

4- منیة­المرید، ص371

5- منیة­المرید، خلاصه­ای از صفحات 367 و 368