حبّ حضرت فاطمه زهرا(سَلامُ اللهِ عَلَيها) در مقاطع مختلف به انسان سود می­دهد. کسی که به دامان آن بزرگواران چنگ بزند، در دنیا و عقبی با آنان خواهد بود. پیام جاویدان آن بزرگواران به عالم بشریّت این است که بندگی و عبودیّت در تسلیم و رضا متجلّی است و شاخصۀ موحّد بودن تسلیم و رضاست. عبد حقیقی کسی است که به مقدّرات الهی راضی و خشنود می باشد و رضایت پروردگار از بنده، محصول رضایت بنده از پروردگار است، به این معنا که وقتی انسان به تمام مقدّرات الهی و به تمام مصائب و دردها و رنج­ها و حوادث ناگوار، وقایع صعب العبور، تلخی­ها و بلایا راضی و خشنود بود و تنها رضای الهی را طلب کرد و هر آنچه را که خداوند از او خواسته، انجام داد، خشنودی و رضایت پروردگار، شامل حال او می­گردد. البته گفتن این مطالب در لفظ و لسان، آسان است، ولکن آنجا که مشکلات، اعم از مشکلات مالی و اقتصادی و شغلی، بیماری، مرگ و بیماری عزیزان و سایر گرفتاری­ها به انسان هجوم می­آورد، آنجا محل آزمایش است که به مقدّرات الهی راضی و خشنود باشد و لب به شکایت نگشاید و با تمام وجود بگوید: «رِضاً بِقَضائِکَ وَ تَسْلیماً لِاَمْرِکَ»، نه اینکه با یک عدم موفّقیّت در کنکور یا بیماری خود یا عزیزان و یا مشکل اقتصادی و... ایمانش متزلزل گردد و خداوند را به محاکمه بکشد. گاهی اتّفاق می­افتد که انسان دعا و توسل می­کند و ناله­ها و ندبه­ها و نذرها می­نماید، ولی پاسخِ آن سکوت از طرف پروردگار است و یا اینکه نه تنها دعایش مستجاب نمی­شود، بلکه بر مشکلاتش افزوده می­گردد و بـا وجود دعا و نذر و نیاز برای رفع بیماری اش، بیمارتر می­شود و یا برای مسائل معنوی دعا می­کند، ولی ظاهراً نتیجه ای نمی­بیند، لکن این ابتلائات آخرالزمان است و این آزمایشات مایۀ رشد و کمال اوست. همچنین گاهی مربّی و مبلّغی بعد از روزها مطالعه و زحمت و تلاش، وقتی در جلسۀ درس حاضر می­شود، مطالب و آموزه هایش از ذهنش پاک می­شود که این هم امتحان الهی است و یا در جلسۀ وعظ و سخنرانی یا مباحثه که می­خواهد احقاق حقّ کند و یا از ولایت و امامت، جانبداری نماید، یک مرتبه متوجه می­شود که زبانش بند آمده و هیچ چيزی نمی­داند که البته چنین مواردی باز امتحان الهی است و روسفیدی از امتحـان منوط به تسلیم و رضا می­باشد، نه اینکه اعتراض کند که خدایا من که می­خواستم از دین تو دفاع کنم، چرا زبانم بند آمد و کمکم نکردی؟

     البته لازم به توضیح است که گاهی گناهان حائل و مانع می­گردند، یعنی انسان گناهی را مرتکب می­شود و همین گناه در جلسۀ درس یا وعظ و سخنرانی مانع از تحویل دادن مطالب می­گردد. مؤمن نباید هر مشکلی را بلافاصله به حساب امتحانات الهی بگذارد، بلکه شايسته است در اعمال خود تعقّل و تفکّر نماید و اگر موردی را یافت، توبه و استغفار کند و آن را جبران و اصلاح نماید، ولی چنانچه به موردی برخورد نکرد، آن را به حساب امتحان الهی بگذارد و تسلیم شود و بداند که خداوند نظاره­گر است که چگونه عمل می­کند «فَیَنْظُرَ کَیْفَ تَعْمَلُونَ»[1]. حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ)، اصحابشان را طوری تربیت فرموده بودند که وقتی یک سنگ بـه پـایشـان برخورد می­کرد، می­گفتند: خدایا چه کردیم که چنین شد؟

     از دیگر مواردی که شایسته است انسان تسلیم و راضی به مقدّرات الهی باشد این است که: گاهی دو نفر از لحاظ سنی و ... در شرایط یکسانی قرار دارند، ولی یک طرف در اوج امکانات مالی و شغلی و ظاهری است و دیگری دستش از تمام این نعمتها تهی و خالی می­باشد که ای بسا در چنین مواردی، شیطان نیز دخالت نموده و وسوسه کند که زبان به اعتراض و شکایت به پروردگار بگشاید، چراکه زمانِ گرفتاری­ و سختی­، زمان تاخت و تاز شیطان است. امّا در این صورت هم شرطِ پیروزی از امتحان الهی، تسلیم و رضا به مقدّرات پروردگار است، هرچند که برایش سخت و دشوار باشد.

     مطلب قابل توجه اينکه: مقایسه در هر شرایطی مذموم و نکوهیده می باشد، زیرا اولین کسی که مقایسه کرد، شیطان بود «اَوَّلُ مَنْ قاسَ اِبْليس‏»[2] که گفت: «خَلَقْتَنی‏ مِنْ نارٍ وَ خَلَقْتَهُ مِنْ طين‏»[3] و این چنین از دنیا و عقبی ساقط گردید. انسان در هیچ شرایطی شایسته نیست که خود را با دیگری مقایسه کند و بگوید فلانی با من چه تفاوتی دارد که تمام امکانات ظاهری را داراست، ولی تمام مشکلات بر سر منِ بدبخت می­ریزد! اگر انسان می­دانست که خداوند در برابر این محرومیت­ها و دعاهایِ به ظاهر مستجاب نشده چه چیزهايی به او خواهد داد، آرزو می­کرد که ای کاش دعاهایش مستجاب نمی­گردید.

     پس اگر انسان در هر شرایطی تسلیم و راضی بود و با تمام وجود «رِضاً بِقَضائِکَ» گفت، خداوند متعال نيز در شأن و مقام خود از او تشکر و قدردانی می­فرماید: «اِنَّ هذا كانَ لَكُمْ جَزاءً وَ كانَ سَعْيُكُمْ مَشْكُورا»[4]، «هَلْ جَزاءُ الْاِحْسانِ اِلاَّ الْاِحْسان‏»[5]. البته تمام موارد مذکور در صورتی است که مشکلات کاملاً تقدیری صورت گرفته باشد و هیچ گونه کم­کاری و کوتاهی از طرف خود شخص انجام نیابد.

     بنابراین معلوم می­شود که امتحانات در آخرالزّمان سخت و دشوار می گردد و اگر انسان بتواند سرافراز و سربلند از این امتحانات خارج شود، به مقام شامخ بندگی نائل می­گردد. حضرت رسول اکرم(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) در حضور جمعی از اصحاب خود فرمودند: «اى كاش برادرانم را مى‏ديدم، افرادی گفتند: آيا ما برادران شما نيستيم؟ ما به شما ايمان آورده و با شما هجرت نموده ايم، حضرت فرمودند: البته شما ايمان آورده و هجرت نموده‏ايد، امّا اى كاش من برادرانم را مى ديدم. آن دو نفر سخن خود را تكرار كردند، حضرت فرمودند: شما اصحاب من هستيد، لكن برادران من كسانى هستند كه پس از من مى آيند، به من ايمان آورده و مرا دوست داشته و تصديقم می نمايند و حال آنكه مرا نديده اند، اى كاش برادرانم را مى ديدم»[6]. اگر انسان بداند که در اوج مصائب و مشکلات حقیقتاً در حال آزمایش است، دیگر لب به گلایه و شکایت نمی­گشاید و بزرگوارانه صبر می­نماید. خوشا به حال کسی که در زمان آزمایش توجه کند و بداند که در حال امتحان است و شیطان ایمان او را به غنیمت نبرد.

     پس برای رسیدن به جایگاه­های رفیعه، باید در کورۀ مشکلات و مصائب، آبدیده شد و مراقب بود که ذرّ ه­ای تزلزل در ایمان و توحید ایجاد نگردد و برای موفّقیّت در چنین امری، علاوه بر تلاش و کوشش، باید دست به دامان اهل بیت(عَلَيهِمُ­السَّلام) شد و این ایمان و استقامت را از آن بزرگواران طلب نمود. آن بزرگواران باید به ما کمک و یاری کنند تا درهای فیض و رحمت الهی بر رویمان گشوده شود و دست ما را بگیرند و بالا ببرند. کارشناسی چه زیبا می­فرمود که ما به اهل بیت(عَلَيهِمُ­السَّلام) بیشتر از نَفَس کشیدن نیازمندیم.

     اگر انسان به کم راضی نباشد و فردوس برین بخواهد، لازمه­اش صبر و رضا در برابر مشکلات، آن هم در عمر محدود دنیوی است. انسان در برابر صبر بر مشکلات محدود، اجر و پاداش و رضایت نامحدود الهی را دریافت می­دارد و آیا حقیقتاً ارزش آن را ندارد؟ مؤمن و موحّد حقیقی همواره در حال تسلیم و رضاست و حقیقتِ حال او چنان است که شاعر می­سراید:

«چون رهـا از منجنيـق آمـد خليـل

                                                آمـد از دربــار عـزّت جـبـرئـيـل

گفت: هَـل لَـکَ حـاجَـة يـا مُجتَبی؟

                                                گفت: اَمّـا مِنـکَ يـا جبـرئـيـل لا *

من نـدارم حـاجـتی از هيـچ کـس

                                                   بـا يکی کـار من افتاده است و بس

هيـن ادب بنگر کـه در آن تنگنـای

                                                  لب به حاجت هم نه بگشود از خدای

گفت بـا او جبـرئیـل ای پـادشـاه

                                                    پس ز هر کس باشدت حاجت بخواه

گفت: اينجـا هست نـامحرم مَقال

                                                   عِلمُهُ بِـالحـال حَسبـی عَن سؤال*

ايـن عبـارتهـای بـی معنـاستـی

                                                     او بـه معنـا بـی سخن دانـاستـی

من نمی دانم چه خواهم ز آن جناب

                                                     بهر خـود والله اَعلَـم بِـالصَّـواب

گر سـزاوار من آمـد سـوخـتـن

                                                      لب ز دفـع او بـبـايـد دوخـتـن

می توانـد آتـشـم گـلـشن کند

                                                      شعله هـا را شـاخ نَستَـروَن کند

چون قضای او رضای جـان ماست

                                                      آتش گلشن همه يکسـان ماست

من نمی خواهم جز آنچه خواهد او

                                                       حـال مـن می بيند و می دانـد او

آنچـه دانـد لـايـق من آن کنـد

                                                       خـواه ويـران، خـواه آبادان کند

او اگـر خواهـد بـسـوزانـد مرا

                                                      من کجـا بگريـزم از آتش، کجا»[7]

     به فرمودۀ مفسّران عظام، تمام نعمتهای بهشتی در برابر گوشه­ای از «رِضْوانٌ مِنَ اللهِ اَكْبَر»[8] قرار دارند. یعنی رضایت پروردگار، عظمت بالاتر و رفعت بزرگتری دارد و آن جز در پرتو صبر بر مشکلات و مصائب و راضی شدن به تقسیمات پروردگار حاصل نمی­شود. حضرت امام صادق(عَلَيهِ­السَّلام) می فرمايند: «رَاْسُ طاعَةِ اللهِ الرِّضا بِما صَنَعَ اللهُ فيما اَحَبَّ الْعَبْدُ وَ فيما كَرِهَ وَ لَمْ يَصْنَعِ اللهُ بِعَبْدٍ شَيْئاً اِلّا وَ هُوَ خَيْرٌ لَه‏»[9] سرآمد و سرچشمۀ اطاعت الهى راضى و خشنود بودن انسان است نسبت به آنچه خداوند متعال مقرّر می فرمايد، چه مورد علاقه و خوش آيند او باشد و يا كراهت داشته و مورد پسندش نباشد و خداوند هر چه براى بندگان خود مقرّر كرده همه اش خير است.

 

[1]- مبارکه اعراف/129

[2]- بيان نورانی حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام)؛ بحارالانوار، ج2، ص312

[3]- خلق کردی مرا از آتش و خلق کردی او را از گِل (خاک) (مبارکه اعراف/12).

[4]- همانا اين (بهشت) پاداش اعمال شماست و سعی شما مورد سپاس است (مبارکه انسان/22).

[5]- آيا پاداش احسان جز احسان است (مبارکه الرّحمن/60).

[6]- امالی مفيد، ص63

*جبرئيل(عَلَيهِ­السَّلام) خطاب به حضرت ابراهيم(عَلَيهِ­السَّلام) عرض کرد: ای برگزيدة حق، آيا حاجتی داری؟ حضرت جواب دادند: آری، حاجت دارم، امّا نه از تو.

*گفت: در اينجا سخن گفتن کاری نامحرمانه است، زيرا علم و آگاهی او به حالِ من، مرا از درخواست بی نياز می کند.

[7]- آخوند ملّا احمد نراقی(رَحمَة اللهِ عَلَيه)، مثنوی طاقديس، ص333

[8]- رضايت از (جانب) خداوند بزرگتر است (مبارکه توبه/72).

[9]- بحارالانوار، ج68، ص139