مطلب ديگر اينکه، ماه ذيقعدة­الحرام ماه حج است و به قول استاد جوادی آملی، در ضيافت اوّل، ضيافت دوّم را درخواست می­کنيم «اَللّهُمَّ ارْزُقْنی حَجَّ بَیْتِکَ الْحَرامِ فی عامی هذا وَ فی کُلِّ عامٍ»[1]. ماه مبارک رمضان ضيافت الهی است و حج، ميهمانی ديگر پروردگار می­باشد و انسان در ضيافت اوّل، ضيافت دوّم را درخواست می­کند و لازمة شرکت در ضيافت الهی و سفر به سرزمين مقدّس وحی و ديار دوست، تلاش در زمينة تهذيب و تزکيه و پاکسازی نفس می­باشد و بـا توجّه به اينکه در سِير الی­ الله، بُعد منزل و مسافت مطرح نيست، «بُعد منزل نبُود در سفر روحانی»، لذا برای اينکه بتوان حجاج محترم را در اين سفر نورانی همراهی کرد و به آن بهره ­مندی­های عالية معنوی نائل شد، لازم است که از امروز در زمينة پاک­سازی نفس و طهارت روح دست به کار شويم. بزرگان، بعد از ماه مبارک رمضان، برای ماه مبارک سال آينده و شب­ های مقدّس قدر آماده ­سازی می ­کردند و به تهذيب و تزکيه می ­پرداختند ولذا وقتی می ­خواهيم به سفر نورانی حج از راه دور مشرّف شويم، لازم است که در اين مدّت باقیمانده، به اوضاع نفسانی رسيدگی نمائيم و خود را لايق دوست سازيم. نفس انسان رها کردنی نيست، چراکه اگر غير از اين بود، حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) نمی ­فرمودند: «اَعْدٰى عَدُوِّكَ نَفْسُكَ الَّتی بَيْنَ جَنْبَيْك‏»[2] دشمن­ترينِ دشمنان تو، نفسی است که بين دو پهلويت قرار دارد.

«نفس اژدرهاست، او کی مُرده است

                                                          از غـم بـی ­آلتی افسـرده اسـت»[3]

     حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «اِجْعَلْ نَفْسَكَ عَدُوّاً تُجاهِدُه‏»[4] نفس امّاره­ات را برای خودت دشمنی قرار بده که دائم با او مجاهده می­ نمايی.

 

1- خدای من، روزی فرما برای من حج بيت الله الحرام را در اين سـال و در هر سـال (مفاتيح ­الجنان، اعمال مشترکه ماه مبارک رمضان).

2- بحارالانوار، ج67، ص64

3- مثنوی معنوی، دفتر سوّم

4- تحف العقول، ص304