با توجه به اینکه کلام و پیام قرآن ناطق در کنار پیام قرآن مکتوب پیوسته زنده و جاویدان است، لذا تیمّناً و تبرّکاً در آغاز درس، چند بیان نورانی از آن بزرگواران، ذیلاً استفاده میشود.
1- حضرت امام هادی(عَلَيهِ السَّلام) میفرمایند: «اَلْعِتابُ مِفْتاحُ الثِّقالِ»[1] خشونت و سرزنش، کلید مشقّت و سختی است. این بیان نورانی که ظاهراً سه کلمه است، بیانگر حقیقت بزرگی میباشد. در تربیت اولاد، روابط میان همسران و برخورد با تمام مردم اعّم از متعلّمین و... خشونت و سرزنش برای خود فرد باعث مشقّت و سختی میگردد. دین مبین اسلام، دین محبّت است و انسان، فطرتاً محبّت طلب و تشویق طلب و تنبیه گریز است و تربیتی که توأم با محبّت و ملایمت و تکریم و احترام باشد، تربیت موفّقی خواهد بود. امّا تربیتی که توأم با خشونت و سرزنش باشد، موجب گستاخ شدن و فرار همسر و فرزندان و متعلّمین میگردد و باعث ناآرامی و عدم سکونت در زندگی میشود. پدر و مادر و معلّمی که بـا فرزندان و متعلّمین خود رفتار محبتآمیز دارند، باعث جلب آنان میشوند و چنین کسی در تربیت، دچار مشکل نمیگردد.
«درس معلّـم اَر بُـوَد زمـزمة محبـّتی
جمعه به مکتب آورد طفل گریز پای را»[2]
2- حضرت امام جواد(عَلَيهِ السَّلام) میفرمایند: «اِيّاكَ وَ مُصاحَبَةَ الشَّريرِ»[3] بر شما باد دوری از مصاحبت با افراد شرور و دوست ناباب. دوست ناباب و منحرف، مانند شمشیری است که ظاهر آن زیبا و باطنش کُشنده است.
«تا توانی می گریز از یـار بد یـار بد بـدتر بـود از مـار بد
مار بد تنها تو را بر جان زند یار بد بر جان و بر ایمان زند»[4]
تأثیر دوست و همنشین در هدایت و ضلالت انسان به حدّی است که فرمودند: «اَلمَرءُ عَلیٰ دینِ خَلیلِهِ»[5]. خداوند متعال در سورة مبارکة فرقان یکی از علل دوزخی شدن دوزخیان را از زبان آنها چنین میفرماید: «يا وَيْلَتىٰ لَيْتَني لَمْ اَتَّخِذْ فُلـاناً خَليلاً»[6] ای وای بر من، ای کاش فلانی را دوست اتخاذ نمیکردم. بنابراین شایسته است که جوانان عزیز در انتخاب دوست و همنشین با احتیاط و دقت کافی عمل نمایند، چراکه ای بسا ممکن است دوست ناباب، باعث تباهی سرمایة ایمانشان گردد.
3- از حضرت امام جواد(عَلَيهِ السَّلام) مذکور است: «وَ ثَلاثٌ يُبَلِّغْنَ بِالْعَبْدِ رِضْوانَ اللَّهِ كَثْرَةُ الْاِسْتِغْفارِ وَ خَفْضُ الْجانِبِ وَ كَثْرَةُ الصَّدَقَةِ»[7] سه خصلت است که انسان را به رضوان پروردگار میرساند: کثرت استغفار و توبه و انابه، نرم خويی و خوش خلقی و کثرت و زيادی صدقه. و با توجه به اینکه ماه شریف رجب، ماه توبه و انابه و استغفار است، با استفاده از این فرصت گرانقدر میتوان راه میانبر به مقصد زد. آری، مؤمن کثیرالاستغفار و کثیرالدعا و کثیرالصدقه است.
در مورد عظمت مقام و فضایل حضرت مولی الموحّدین علی(عَلَيهِ السَّلام) و بیانات نورانی آن بزرگوار نیز در متن درس استفاده خواهد شد.
1- بحارالانوار، ج75، ص 369
2- سعدی(عَلَيهِ الرَّحمَة)
3- بحارالانوار، ج75، ص 364
4- سعدی(عَلَيهِ الرَّحمَة)
5- آدمی بر دین و آیین دوست خویش است (بحارالانوار، ج47، ص291).
6- مبارکه فرقان/28
7- بحارالانوار، ج75، ص81