در جلسة سابق، چند مورد از موارد انفاق بيان شد که يکی از آنها انفاق فرهنگی بود. يکی از مصاديق انفاق فرهنگی اين است که دانش آموزان و دانشجويان، کتابهای درسی و کمک درسی خود را تميز نگه دارند و بعد از اينکه خودشان استفاده کردند، آنها را در اختيار ساير دانش آموزان و دانشجويانِ پارسا و اهل ايمان و قابل اعتماد و فاقد امکانات قرار دهند، چراکه هزينة کتب کمک درسی، اغلب بالاست و امکان تهيّة آن برای همه وجود ندارد.
يکی ديگر از موارد و مصاديق انفاق، انفاق برای اموات خصوصاً برای والدين متوفّی است. حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَآلِهِ) از جناب جبـرئيل(سَلامُ اللهِ عَلَيه) در مورد صدقه پرسيـدند، جواب داد: «ای محمّد(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَآلِهِ) صدقه پنج نوع است ... و يک در مقابل هفتاد هزار، صدقـه ای است کـه بـه امـوات میدهيـم (و بـرای آنـان خرج میکنيم)...»[1]. آن بزرگوار در بيان نورانی ديگری فرمودند: «سَيِّدُ الْاَبْرارِ يَوْمَ الْقِيامَةِ رَجُلٌ بَرَّ والِدَيْهِ بَعْدَ مَوْتِهِما»[2] آقا و سرور نيکوکاران در روز قيامت، کسی است که به والدين خود که از دنيا رفتـهاند نيکی کند. فرزند گرچه در دوران حيـات پدر و مـادر، عاق والدين نباشد، لکن چنانچه بعد از وفات آنان، احسان و انفاق و نيکی در حق آنها را فراموش کند، عاق والدين میگردد.
يکی از سنّتهای حسنه و کارهای نيکو که خواهران محترم در احسان به والدين متوفّی خود انجام دادند، اين بود که تعداد کثيری از جزوات تفسير قرآن کريم را تهيّه کرده و در مراسم ختم و چهلم و سالگرد والدينشان در اختيار ميهمانان قرار دادند که اين امر، هم انفاق فرهنگی محسوب میشود و باقيات صالحات است و هم انفاق در حق اموات میباشد. همچنين شرکت در جلسة قرآن را بخاطر وفات والدينشان تعطيل نکردند و اجر شرکت در جلسة قرآن را هم به والدينشان هديه نمودند.
1- اثنی عشريّه، ص205
2- بحارالانوار، ج71، ص86