در آستانة ماه مبارک رمضان قرار داریم، در حالی که از دو مقدمة آن یعنی ماه شريف رجب و شعبان، که خداوند متعال آنها را وسیلة تطهیر بندگان قرار داده است، یکی را پشت­سر نهادیم. خداوند این دو ماه را قرار داده تا بندگانش با توبه و استغفار پاک شده و لایق حضور شوند و آمادة شرفیابی به مهمانی بزرگ خداوند گردند. اگر همواره از درگاه خدای سبحان تقاضا داریم که دخول و خروج ما را به ماه مبارک رمضان پاکیزه قرار دهد، این امر در صورتی تحقّق می­یابد که بتوانیم خود را در این دو ماه رجب و شعبان با توبه و استغفار تطهیر کرده باشیم.

     اگر ماه مقدس شعبان ماه توبه است، برای آن است که انسان تطهیر و پاکيزه گردد، چراکه توبه و استغفار مهمترين راه تطهير و پاک­سازی نفس است.

     اگر ماه شریف شعبان، ماه صدقه و احسان می­باشد، برای این است که بندگان خداوند پاک و تطهیر شوند، زيرا صدقه و احسان یکی دیگر از راه­های پاکسازی نفس است «خُذْ مِنْ اَمْوالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَ تُزَكّيهِمْ بِها»[1].

     اگر ماه شریف شعبان، ماه قیام و صیام می­باشد، برای پاک شدن و تطهیر نفس است. اگر حضرت رسول خدا(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) فرمودند: «برای تقرّب به ذات اقدس خداوند و محبّت پیامبرتان روزه بگیرید»[2]، که اميرالمؤمنين امام علی(عَلَيهِ ­السَّلام) فرمودند: «فوت نشد از من روزة ماه شعبان بعد از فرمایش حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) و فوت نخواهد شد از من تا مدّتی که حيات دارم»[3]، برای تطهیر و پاک شدن روح و جان است.

     روزة ماه شعبان، خصوصاً روزهای پنج­شنبة آن، دارای فضیلت بسیار است. در روایت آمده است: «در هر روز پنج­شنبة ماه شعبان، آسمانها را زينت می­کنند و فرشتگان دعا می­کنند که خدایا روزه­داران این روز را ببخش و دعایشان را مستجاب فرما»[4].

     البته همانطور که تلاوت ظاهری قرآن ­مجید دارای اجر و فضیلت است، ولی خواندن همراه با درک معانی و مفاهیم قرآن و پیاده نمودن دستورات حیات­بخش آن در زندگی اجر و پاداش بالاتری دارد، همانگونه گرچه روزة ظاهر نیز از اجر و پاداش برخوردار است، لکن در صورتی که روزة ظاهر با روزة باطن که اجتناب از معاصی و ترک محرمات است، همراه باشد، اجر و فضیلت چندین برابری خواهد داشت. حضرت مولی الموحّدین امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمایند: «حُبِّبَ اِلَيَّ مِنْ دُنْياكُمْ ثَلاثٌ اِطْعامُ الضَّيْفِ وَ الصَّوْمُ بِالصَّيْفِ وَ الضَّرْبُ‏ بِالسَّيْفِ‏»[5] محبوب داشته شد برای من از دنیای شما سه چیز: اکرام میهمان، روزه در روزهای (داغ) تابستان و جنگ با شمشیر(با دشمن). از خدای متعال درخواست می­کنیم آن توفیقی را به ما مرحمت فرماید که امساک و روزة ظاهری ما، با امساک از گناه و معصیت همراه باشد.

     اگر ماه شریف شعبان، ماه صلوات بر حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) است، به این علت است که صلوات قدرت تطهیر دارد، بالأخص آن صلواتی که از سویدای دل و با تمام وجود باشد که درواقع قدر­دانی عملی از نعمت نبوّت و ولایت است.

     یکی دیگر از برکات ماه ­شعبان، مناجات شعبانیّه می­باشد که دارای مضامین بسیار بلند و عالیه می­باشد و حضرت مولای متقیان امام علی(عَلَيهِ ­السَّلام) و سایر ائمة هدی(عَلَيهم­ السَّلام) به آن توجه داشتند و این مناجات، در رسانیدن انسان به طهارت و پاکیزگی نقش بسزائی دارد و شایسته است که هر روز فرازی از آن با تدبّر و تأمل در معانی و مفاهیم آن خوانده شود «اَللّهُمَّ صَلِّ عَلیٰ مُحَمَّدٍ وَ اٰلِ مُحَمَّدٍ وَ اسْمَعْ دُعایی اِذٰا دَعَوْتُکَ وَ اسْمَعْ نِدٰایی اِذٰا نادَیْتُکَ وَ اَقْبِلْ عَلَیَّ اِذٰا ناجَیْتُکَ...»[6].

 

1- بگير از اموالشان صدقه تا پاکيزه سازی ايشان را و تزکيه کنی ايشان را با آن (مبارکه توبه/103).

2- مفاتیح الجنان، در اعمال ماه شريف شعبان

3- مفاتیح الجنان، در اعمال ماه شريف شعبان

4- مفاتیح الجنان، در اعمال ماه شريف شعبان

5- مستدرک الوسائل، ج16، ص259

6- پروردگارا بر حضرت محمد و آل محمد(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) درود فرست و بشنو دعای مرا زمانیکه تو را می­خوانم و بشنو ندای مرا زمانی­ که ندا می­کنم تو را و رو کن به من زمانیکه مناجات می­کنم با تو (مفاتيح ­الجنان، فرازی از مناجات شعبانيّه).