در ماه شریف شعبان، پنج عید و میلاد نور و رحمت قرار دارد که عبارتند از: ولادت حضرت اباعبدالله ­الحسین(عَلَيهِ ­السَّلام) در سوم شعبان، ولادت حضرت قمر منیر بنی­ هاشم(عَلَيهِ ­السَّلام) در چهارم شعبان، ولادت حضرت امام ­سجاد(عَلَيهِ ­السَّلام) در پنجم شعبان، ولادت جناب علی­ اکبر(عَلَيهِ­ السَّلام) در یـازدهم شعبـان و بـالأخره ولادت بـاسعادت حضرت امـام­ زمان(عجِّل ­اللهُ ­تعالی ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) که در نیمة شعبان می­باشد. تمام این اعیاد عظیمه، برکاتشان را از عید مبعث گرفته­ اند که اُم ­الاعیاد می­باشد. روز مقدّس مبعث، روز برافراشته شدن پرچم انسانیّت و روز خروج انسان­ها از ظلمات شرک و کفر و جهل به نور توحید و بندگی و شرافت و انسانیت است. اما گرچه عید مبعث، منشاء تمام اعیاد است، لکن اگر امامتی به دنبال رسالت و نبوّت نبود، نبوت و رسالت ابتر می­ماند. وقتی ولایت به دنبال رسالت مطرح می­گردد، دین از ابتر بودن خارج می­شود «اِنَّ شانِئَكَ هُوَ الْاَبْتَر»[1]. گرچه غدیر، محصول مبعث می­باشد و حضرت علی(عَلَيهِ ­السَّلام) حاصل عمر مبارک حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) هستند، ولی ماندگاری رسالت به ولایت، و ماندگاری مبعث به غدیر است. اگر غدیر نبود، مبعث ماندگار نمی­گشت، چراکه فیض امامت، فیض ابدی و ماندگار است و به این سبب خداوند متعال می­فرماید: «وَ اِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَةُ»[2]. وجود مقدس حضرت پیامبر­ اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) می­فرمایند: «مَنْ اَنْكَرَ اِمامَتَكَ فَقَدْ اَنْكَرَ نَبُوَّتی»[3] (يا علی) کسی که امامت تو را انکار کند، رسالت مرا انکار کرده است. حضرت امام محمد­باقر(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمایند: «اَلاِسلامُ نَبَوِیُّ الحُدُوثِ وَ حُسِینِیُّ البَقاءِ»[4]، اسلام توسط نبوت احداث شده و توسط امامت بقا می­یابد و به این علّت است که حضرت پیامبراسلام(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)، اهل­ بیت(عَلَيهم ­السَّلام) را کشتی نجات نامیدند: «مَثَلُ اَهْلِ بَيْتي فيكُمْ كَمَثَلِ سَفينَةِ نُوحٍ مَنْ رَكِبَها نَجا وَ مَنْ تَخَلَّفَ عَنْها غَرِق‏»[5] و حضرت امام حسین(عَلَيهِ ­السَّلام) را چراغ هدایت و کشتی نجات معرفی فرمودند: «اِنَّ الْحُسَیْـنَ مِصْبـاحُ الْهُـدٰی وَ سَفینَـةُ النَّجـاةِ»[6] و در زيـارت حضرت امـام زمان(عجِّل ­اللهُ ­تعالی­ فَرَجَهُ­ الشَّريف) هم این چنین می­خوانيم: «اَلسَّلامُ عَلَيک يا سَفينَةَ النَّجاة»[7].

     استاد جوادی آملی می­فرمایند: حضرت پیامبراسلام(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)، پرچم هدایت را به دست کسانی سپردند که به منزلة خود و نفسشان بودند و آنـان را کشتی هدایت معرفی فرمودند که همانند نورپاشی قرآن کريم «لا مَقْطُوعَةٍ وَ لا مَمْنُوعَة»[8] می­باشند.

     پس معلوم می­شود کـه بعد از خداوند متعـال، حضرت رسول­ خدا(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) و سپس آل­ طاهرین آن بزرگوار بالاترین حق را در ذمّة همة انسانها دارند و حق آن بزرگواران، حق حیات است.

     حال، با توجه به این که نعمت، هر چقدر عظیم باشد، سپاسگزاری از آن، بايد بزرگتر باشد، چگونه می­توان حق عظیم آن بزرگواران را اداء نمود؟ حضرت رسول­ خدا(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) دو امانت گران ­سنگ در میان امت به ودیعه گذاشتند که احترام و حفظ این دو امانت گرانبها، درواقع سپاسگزاری و تشکر از خداوند متعال و رسول گرامی اوست و به عبارت روشن­تر، عمل به فرامين قرآن و اطاعت از عترت(عَلَيهِم ­السَّلام)، تنها راه سپاسگزاری از نعمت رسالت و ولایت است، هم­چنان که خود آن بزرگوار فرمودند: «لا اَسْئَلُكُمْ عَلَيْهِ اَجْراً اِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبىٰ‏»[9] من در برابر رسالتم، هیچ اجر و مزدی از شما مطالبه نمی­کنم، مگر دوستی و محبت اهل­بیتم را. آری محبت به اهل­بیت عصمت و طهارت(عَلَيهم­ السَّلام)  که در عمل به قرآن متجلی است، پاداش و مزد رسالت رسول خدا(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) می­باشد.

     بنابراین معلوم می­گردد که انسان با اجتناب از معاصی و حفظ خود از محارم ­الله، به رسول خدا(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) و اهل­بیت آن بزرگوار احترام می­گذارد و این امر، در حقیقت، ادای حق آن بزرگواران و سپاس و تشکر از ساحت مقدس ایشان است.

     در صلوات شعبانیّه که مأثوره از حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) است و توصیه شده، در هر روز از ماه شعبان خوانده شود، نحوة اداء حق آن بزرگواران در قـالب دعا از آن حضرت بیان شده است. در این صلوات می­خوانیم: «وَ هذا شَهْرُ نَبِيِّكَ سَيِّدِ رُسُلِكَ صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ آلِهِ شَعْبانُ الَّذي حَفَفْتَهُ‏ مِنْكَ بِالرَّحْمَةِ وَ الرِّضْوانِ الَّذي كٰانَ رَسُولُ اللَّهِ(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) يَدْاَبُ في صِيامِهِ وَ قِيامِهِ في لَياليهِ وَ اَيّامِهِ بُخُوعاً لَكَ في اِكْرامِهِ وَ اِعْظامِهِ اِلىٰ مَحَلِّ حِمامِهِ اَللّهُمَّ فَاَعِنّا عَلَى الْاِسْتِنانِ بِسُنَّتِهِ فيه...»[10] خدایا این ماه، ماه پيامبر تو، سرور رسولان توست،آن شعبانی است که پُر کردی آن را با رحمت و رضوان خودت، که شيوة رسول­ خدا(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) بود که آن را روزه می­داشت و شب زنده­ داری می­کرد در شبها و روزهايش برای تواضع به تو در اکرام و اعظام آن، تا زمان مرگش، بارخدايا! ما را ياری کن به پيروی از سنّتش در اين ماه...

     اگر دو ماه شریف رجب و شعبان در پیشگاه خدای سبحان این همه دارای عظمت و احترام هستند، تازه مقدمة ماه مبارک رمضان می­باشند و از عظمت و ارزش این دو مقدّمه معلوم می­شود که ماه مبارک رمضان دارای چه ارزش و احترامی در نزد خدای سبحان است. اگر فرمودند که ماه رجب ماه بزرگ خداست، این عظمت و بزرگی نسبت به سایر ماههاست، نه این که ماه رجب یا شعبان از ماه مبارک رمضان هم بالاتر است؛ ماه مبارک رمضان بر تمام ماهها اشرفیّت دارد، هم­چنان که حضرت امام سجّاد(عَلَيهِ ­السَّلام) در مورد آن فرمودند: «شَهْرَ اللهِ الْاَکْبَر»[11]. پس امکان ندارد که مقدّمه، از خودش مقام بالاتری داشته باشد.

 

1- البته دشمن تو، او ابتر(بی نسل) است (مبارکه کوثر/3).

2- و اگر انجام ندهی، پس ابلاغ نکرده ­ای رسالت او را (مبارکه مائده/67).

3- نهج الخطابه، ج1، ص225

4- بحارالانوار، ج44، ص381

5- مَثَل اهل­بيت من در ميان شما مانند مَثَل کشتی حضرت نوح(عَلَيهِ­ السَّلام) است، کسی که سوار آن شد، نجات يافت و کسی که تخلّف کرد از آن، غرق شد (بحارالانوار، ج23، ص105).

6- همانا حضرت امام­ حسین(عَلَيهِ ­السَّلام) چراغ هدایت و کشتی نجات هستند (بحارالانوار، ج36، ص205).

7- سلام بر تو ای کشتی نجـات (مفـاتيح الجنـان، فرازی از زيـارت حضرت امـام زمان(عجِّل ­اللهُ ­تعالی ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) در روز جمعه).

8- نه پايان می­پذيرد و نه منع می­شود (مبارکه واقعه/33).

9- مبارکه شوری/23

10- مفاتيح الجنان، فرازی از صلوات شعبانيّه

11- صحيفة سجّاديّه، فرازی از دعای وداع با ماه مبارک رمضان