استاد جوادی آملی در تفسير «تسنيم» می­فرمايند: خداوند متعال در پنج مورد از قرآن کريم، شراب را نهی فرموده که با هم تفاوت دارند: اوّلين آيه در تحريم مسکرات، بـا لحن نرم و ملایم می­باشد. خدای سبحان، آن معلّم ازل و ابد و آن حکيم مطلق، طبق حکمت بالغه ­اش، گروه کثيری را که در حجاز مبتلا به شرب خمر و استفاده از مسکرات بودند، ابتدا با غلاظ و شداد نهی نمی­فرمايد، بلکه آنها را با خطاب نرم و لطيف از خوردن مسکرات باز می­دارد که آية شصت و هفت سورة مبارکة نحل دلالت بر اين حکم دارد «وَ مِنْ ثَمَراتِ النَّخيلِ وَ الْـاَعْنابِ تَتَّخِذُونَ مِنْهُ سَكَراً وَ رِزْقـاً حَسَنـا» و از ميوه ­های درختان خرما و انگور، هم شراب درست می­کنيد و هم رزق حَسَن به دست می ­آورید، يعنی مسکرات، رزق حَسَن نيست.

     دوّمين نهی پروردگار از شرب خمر در آية شريفة سی و سه مبارکة اعراف بيان شده است «قُلْ اِنَّما حَرَّمَ رَبِّیَ الْفَواحِشَ ما ظَهَرَ مِنْها وَ ما بَطَنَ وَ الْاِثْمَ وَ الْبَغْیَ»[1]. استاد جوادی آملی فرمودند: «اِثم»، به معنای شراب می­ باشد و خداوند به صورت پوشيده آن را حرام اعلام فرموده است.

     سوّمين موردِ نهی پروردگار از مسکرات، آية شريفة مورد بحث می­باشد «لا تَقْرَبُوا الصَّلاةَ وَ اَنْتُمْ سُكارٰى».

     چهارمين نهی الهی که سخت­تر و شديدتر می­باشد، آية شريفة دويست و نوزده مبارکة بقره است که می­فرماید: «يَسْئَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَ الْمَيْسِرِ قُلْ فيهِما اِثْمٌ كَبيرٌ وَ مَنافِعُ لِلنّاسِ وَ اِثْمُهُما اَكْبَرُ مِنْ نَفْعِهِما» (پيامبرم) از تو دربارة شراب و قمار سئوال می­کنند، بگو: در آن دو گناه بزرگ و منفعت­های ظاهری برای انسان­هاست، ولی گناهش بزرگتر از منفعتش است.

     پنجمين و آخرين آيه برای ردّ مسکرات، آية شريفة نود مبارکة مائده می­باشد «اِنَّمَا الْخَمْرُ وَ الْمَيْسِرُ وَ الْاَنْصابُ وَ الْاَزْلامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطانِ فَاجْتَنِبُوه‏» همانا شراب و قمار و بت­ها و تير انداختن (شرط­ بندی)، پليدی و عملی از اعمال شيطان هستند، پس از آنها اجتناب کنيد. ملاحظه می­شود که خدای سبحان در اين پنج آية شريفه چگونه آرام آرام حرمت شراب و قمار را می­رساند.

     در جلسة سابق بعد از اينکه مستی شراب و خواب مطرح گرديد، مطالبی در مورد مستی معنوی استفاده شد. در بيانی نورانی از حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) آمده است: «اَلسُّكْرُ اَرْبَعُ سُكْراتٍ سُكْرُ الشَّرابِ وَ سُكْرُ الْمالِ وَ سُكْرُ النَّوْمِ وَ سُكْرُ الْمُلْك‏»[2]. اگر ايمان انسان پررنگ و قوی باشد، نه در حال ثروت گرفتار مستی می­شود و نه در حال فقر و نداری گرفتار يأس و نوميدی شده و ناسپاسی می­کند. امّا غيرمؤمن وقتی مالش زياد شد، طغيان نموده و زمانی که گرفتار فقر و نداری گشت، ناسپاسی می­کند. براستی ايمان چه عظمتی دارد که موجب می­شود انسان، هم در حال ثروت و هم در حال فقر، شکر پروردگار را بجا آورد.

 

1- بگو همانا حرام کرده پروردگار من زشتی­ها را از آنچه آشکار کنيد از آنها و آنچه پنهان داريد و گناه و طغيان را.

2- مستی چهار نوع می­باشد: مستی شراب و مستی مال و مستی خواب و مستی حکومت (بحارالانوار، ج70، ص142).