بي­بند و باري­هاي برخی زنـان و دختران، تنها منحصر در جوامع نمي­باشد، بلکه گاهي وضع نابسامان زنان و دختران در خانواده­ها که تشکيل­­دهندة اجتماع هستند، وخيم­تر است. گناه بي­حجابي در برابر نامحرم­هاي شناسِ خانوادگي و فاميلي بمانند برادرشوهر، شوهرخواهر، پسرعمو، پسردائي و... نه ­تنها از بي­حجابي در برابر نامحرم­هاي اجنبي کمتر نيست، بلکه گاهی داراي مسئوليّت بالاتر و عواقب سوء بيشتري مي­باشد. شرکت در مجالس خانوادگي مختلط و سفره­هاي مشترک که پوشش اسلامي بطور کامل رعايت نمي­گردد و خنده و شوخي­ها و ساير رفتارهاي مغاير با قوانين اسلامي که در ميان جمع خانوادگي بين نامحرم­هاي شناس انجام مي­گيرد، باعث به وجود آمدن وقايع دردناک و تأسّف­بار و وخيمی در خانواده­ها مي­گردد. رسول گرامی اسلام(صَلَّی ‌الله ُ‌عَلَيْه ِ‌وَ‌الِه) در بيانی نورانی فرمودند: «بین مردان و زنان نامحرم جدایی ایجاد کنید (تا با هم برخورد و تماس نداشته باشند) زیرا هنگامی که آنان رو در روی یکدیگر قرار گرفتند و با هم رفت و آمد داشتند، جامعه به دردی مبتلا خواهد شد که درمان نخواهد داشت»[1].

     نکته­ای که بيانگر اهميّت و وجوب حفظ حريم زن و مرد می­باشد، اين است که با توجّه به اينکه تکبّر از بدترين رذايل اخلاقي و از صفات بسيار مذموم مي­باشد، لکن برای زنان در برابر نامحرم از صفات ممدوح است ولذا شايسته است که بانوان محترم در محيط کار و درس و نيز در محيط­های خانواد­گی و اجتمـاعی در برخورد با نـامحرم،­ خصوصاً نامحرم­هاي فاميلي، وزين و باوقار باشند و اين، معناي تکبّر ممدوح است.

     خانواده­هايي که بر اثر حريم­­شکني­هاي بين محرم و نامحرم، پاشيده شده و دلهائی که از اين امر، پُرخون گشته­اند کم نيستند. يکی از مصاديق بارز حريم­شکنی در محافل فاميلی، ورود داماد در مجلس جشن و عروسي و عدم رعايت حجاب از طرف مَدْعُوّين، و نيز کادو دادن نامحرمهاي فاميلي به عروس و داماد است، که با چنان لباس و آرايشي در آن محفل حاضرند، که اين امر عواقب بسيار سوء و ناگوار و وخيم و دنباله­داری خواهد داشت.

     نکتة مهم ديگري که لازم است به آن اشاره گردد، هم­بازی و مأنوس بودن بچّه­ها و نوجوانان دختر و پسر ده يازده ساله در ميهماني­هاي خانوادگي و مسافرتها و گردشها و همچنين مشغول شدن به بازيهاي کامپيوتري و... است که نتايج سوء فراواني دربر دارد و جدا نمودن آنها در آينده، کار بسيار مشکلي خواهد بود، زيرا همانطور که انسان با اعمال خير مأنوس مي­شود، با گناه و معصيت هم انس مي­گيرد که مؤيّد اين مطلب، رفتار برخي پرسنل و پرستـارهاي مرد و زن در بيمارستـانها مي­باشد که حريم زن و مرد در ميان ايشان از بين رفته و آزادانه و بدون رعايت شئونات اسلامي با همديگر به صحبت و شوخی مي­پردازند.

     پس پوشش و حجاب براي زن از مسئلة اساسي­تري ريشه مي­گيرد و آن، حفظ حريم زن و مرد است. برخلاف نظام غربي که برخورداري از زن را با کار و فعاليّت مي­آميزد، اسلام بر آن است که محيط خانواده و کار و فعاليّت را از هم تفکيک کند تا حريم بين زن و مرد محفوظ بماند.

 

1- بهشت جوانان، ص468