:
از جمله مهمترين منابع غني دين، عقل میباشد، به اين معنا که دين، فتواي عقل سلیم را ميپذيرد و آن را امضا میکند «کُلَّ ما حَکَمَ بِهِ الشَّرْع حَکَمَ بِهِ الْعَقْلُ»[1]، ولذا با توجّه به آنچه که تاکنون پيرامون مسئلة حجاب روشن شد، اينک اين سئوال مطرح ميگردد که وقتي صداي پاشنة کفش زن و نيز صداي خلخال پـاي زن باعث تحريک نيروي جنسي در مرد ميگردد، چگونه امکان دارد گردي صورت زن و دختر جوان و نوجوان که زيباترين قسمتِ وجودِ او ميباشد، براي مرد تحريککننده نباشد؟ و چنين زمينهاي را براي او فراهم نياورد؟ و آيا با توجّه به شدّت غريزة جنسی در مرد، عقل اين مجوّز را صادر ميکند که گردي صورت در معرض ديد چشمان حريص و شهواني مرد قرار گيرد که با وجود نگاه کردن مرد نامحرم، زن آن را نپوشاند؟ امام خمینی(رَحمَةُاللهِ عَلَيه) در رسالة تحریرالوسیله میفرمایند: چنانچه زن متوجّه گردد مردی به دستهای او نگاه میکند، لازم است آن را بپوشاند. حال با این حساب، تکلیف دربارة صورت روشنتر خواهد بود. آيا با اين وجود ميتوان حجاب اسلامي (مانتو و روسري) را جانشين چادر با مقنعه ساخت؟
در کتاب «حجاب بيانگر شخصيّت زن» به نقل از خانم دانشمندي به نام «ن.ق» آمده است: «به عقيدة بنده، حجابي که به صورت لباس گشاد و مانتو و روسري باشد، سهم زيادي در جلوگيري از نگاه آلودة مردان ندارد. من براي خود، چادر و حجاب را يک عامل نجاتبخش در رويارويي با نامحرم ميدانم، به ويژه وقتي متوجّه ميشوم که مردي يا مرداني نگاههاي آلودهاي دارند، چادرم را محکمتر ميگردانم، تا صورتم در تيررس نگاههاي آنها نباشد؛ يک احساس امنيّت توأم با رضايت به من دست ميدهد و به خاطر اينکه هم توانستم آنها را ناکام بگذارم و هم خود را از نگاه آلوده و مسموم کننده حفظ نمايم، از اينرو احساس آرامش ميکنم. قبلاً حجاب کامل نداشتم، اکنون که با حجاب کامل (چادر) رفت و آمد ميکنم و اين دو را باهم مقايسه مينمايم، ميبينم حجاب باعث شد که حسّ خودنمائي در من بسيار کاهش يافت، درصورتي که در دورة بدحجابي احساس ميکردم که گرفتار نقيصة خودکم بيني و خودنمائي هستم. توصية من به بانوان اين است که اگر ما حجاب را براي مصونيّت خود برميگزينيم، چه بهتر که حجاب کامل را برگزينيم تا مصونيّت بيشتري داشته باشيم»[2]. حال باتوجّه به مطالب مذکور، معلوم ميشود که صورت آرايشکرده همراه با بيرون بودن قسمتي از موها و آن لباسهاي مُهَيِّج، چه مسئوليّت عظيمي در پيشگاه الهي دربر خواهد داشت.
البتّه مبادا شيطان چنين القا کند که بيرون گذاشتن گردي صورتِ بدون آرايش مسئوليّتي دربر ندارد. چگونه امکان دارد که مرد در برابر گردی صورت زن بیتفاوت باشد درحالی که صداي ظريف زنانه و بوي خوش او و حتّي صداي خلخـال در پـا، موجب تحريک جنس مخـالف ميشود و در مواردي دستِ زن، خود زينت محسوب ميشود؟ بیان مبارک رسول اکرم(صَلَّی الله ُعَلَيْه ِوَالِه) به حَولا مصدّق این حقیقت است که فرمودند: «ای حَولا، جايز نيست زن، مُچ دست و قدمهای خود را برای مردی غير از شوهرش آشکار کند، اگر مرتکب چنين گناهی شود، هميشه مورد لعن و غضب خداوند و فرشتگان الهی است و عذاب دردناکی برای او آماده شده است»[3].
جوانان عزيز، مادر بزرگوارتان حضرت فاطمه زهرا(سَلامُ الله عَلَيْها) هرگز راضي نيستند که گردي صورت شما جوانان با آن طراوت و زيبايي در معرض ديد نامحرمان قرار گيرد و اين امر موجب سستي و تضعيف ارتباط با آن بزرگوار ميگردد. آري، تا زماني که جوان، حسّ خودنمائيِ خود را مهار و کنترل ننمايد و بر هواي نفس غلبه نکند، امکان ندارد که دلش به زيور ايمان زينت يابد و محبّت خداوند در قلبش جاي گيرد «حَبَّبَ اِلَيْکُمُ الْايمٰانَ وَ زَيَّنَهُ فی قُلُوبِکُمْ»[4]. در هر بار نگاه به نامحرم و يا عرضة خود به او، ولو در حدّ گردي صورت، مقداري از نور ايمانِ درون خاموش ميشود و بـالأخره در اثر تکرار، کدورت و ظلمت، قلب را فرا ميگيرد.
جوانان عزيز! اگر بدانيد که آن بزرگبانوي اسلام چقدر به سعادت شما توجّه و عنایت دارند، تمام تلاشتان اين خواهد بود که به حجاب برتر و کامل که حجاب مادرتان حضرت فاطمه زهرا(سَلامُ الله عَلَيْها) است، مجهّز شويد تا بيش از پيش از الطاف خاصّة ايشان بهرهمند گرديد.
«اي زن به تو از فاطمه اينگونه خطابست
ارزندهتـرين زيـنت زن حفـظ حجـابست
فرمان خـدا، قول نبـي، نصّ کتـابست
از بهر زنـان، افضـل طـاعات حجـابست»[5]
مطلبي که در همين راستا شايان ذکر ميباشد، جايز نبودنِ پوشيدن جوراب نازک با شلوار است که حتّي در مشاهد مشرّفه هم، در برخي از خواهرانِ زائر دیده ميشود و آشکار شدن پا را مغاير با شئونات اسلامي نميدانند، درحالی که حضرت امام علي(عَلَيْهِ السَّلام) فرمودند: «عَلَيْکُمْ بِالصَّفيقِ مِنَ الثِّيٰابِ فَاِنَّ مَنْ رَقَّ ثَوْبُهُ رَقَّ دينُهُ»[6] بر شما لازم است که لباس ضخيم بپوشيد، پس در حقيقت هر کس که لباسش ضعيف و نازک است، دين او هم ضعيف و نـازک است، يعني لباسِ نـازک باعث سست شدن دين ميگردد. پس همانطور که بيرون بودن گردي صورت در برابر نامحرم جايز نيست، آشکار شدن رويه و پاشنه و قوزک پا در مقابل نامحرم نيز جايز نميباشد.
حضرت رسول خدا(صَلَّی الله ُعَلَيْه ِوَالِه) از جناب جبرئيل(عَلَيْهِ السَّلام) سوال نمودند که آیا فرشتگان خنده و گریه دارند؟ جناب جبرئیل(عَلَيْهِ السَّلام) عرض کردند: بله (یکی از آنجاهائی که فرشتگان میخندند) زمانی است که زنِ بیحجاب و بدحجابی میمیرد، و بستگان، او را در قبر میگذارند و روی آن زن را با خشت و خاک میپوشانند تا بدنش دیده نشود، فرشتگان میخندند و میگویند: تا وقتی که جوان بود و با دیدنش هر کسی را تحریک میکرد و به گناه میانداخت، او را نپوشاندند، ولی اکنون که مرده و همه از دیدنش نفرت دارند، او را میپوشانند»[7].
1- هر چيزی که حکم کند به آن شرع، حکم میکند به آن عقل (وسائلالشيعه، ج27، ص177).
2- کتاب «حجاب بيانگر شخصيّت زن» تأليف محمّد محمّدي اشتهاردي، ص93 و 94؛ به نقل از کتاب «آيين بهزيستي اسلام»، ج3، ص225 الي227
3- کتاب «بهشت جوانان » تألیف اسدالله محمّدینیا، ص249، به نقل از مستدرک الوسائل، ج2، ص548
4- محبوب داشت برای شما ايمان را و زينت داد آن را در قلبهاي شما (مبارکة حجرات/7).
5- کتاب «حجاب بيانگر شخصيّت زن» تأليف محمّد محمّدي اشتهاردي، ص18
6- بحارالانوار، ج80، ص184
7- مواعظ العددیه، ص90