خدای سبحان در قسمت سوّم از آیۀ شریفۀ مورد بحث می­فرماید: «وَ لا تَكُنْ لِلْخائِنينَ خَصيماً» یا رسول الله، به شما ابلاغ کردیم تا خودت به حق و حقیقت حکم کنی، اختلاف زدایی نمایی و به عدالت قضاوت کنی و مدافع خائنـان نبـاشی. وقتی خدای سبحـان به رسول الله(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) می­فرماید: فرستادم تو را میان مردم به حق حکم کنی و برای خیانت­کاران مدافع نباشی، یعنی برابر با وحی الهی برای مردم حکم کن و مدافع خائنین نباش «وَ اِنْ حَكَمْتَ فَاحْكُمْ بَيْنَهُمْ بِالْقِسْط»[1]، و البته تمام مسلمانان باید عادلانه و دادگرانه حکم برانند «وَ اِذا حَكَمْتُمْ بَيْنَ النّاسِ اَنْ تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ»[2]. آری حضرت رسول خدا(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) تنها نیستند و امّت هم در تبعیّت آن حضرت قرار دارند، ولذا خطاب، بعد از رسول الله(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه)، به امّت است. یعنی شما هم عـادل و مدافع مظلومان باشید. حضرت امیرالمؤمنین امام علی(عَلَيهِ السَّلام) می­فرمایند: «كُونا لِلظّالِمِ خَصْماً وَ لِلْمَظْلُومِ عَوْناً»[3] برای ظالمان دشمن و برای مظلومان، عون و یاور باشید. پس نه تنها حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) وظیفه دارند که عادل باشند، بلکه امّت نيز باید عادل باشند.

     وحی الهی و تمام مطالب و حقایق قرآنی در شب مقدّس قدر، بر قلب مبارک حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) نازل شده ­است. ملاحظه می­شود که انسان کامل چه عظمتی دارد که این قرآن که به فرمودۀ خداوند متعال، اگر بر کوه ها نازل می­شد، متلاشی می­شدند «لَوْ اَنْزَلْنا هذَا الْقُرْآنَ عَلى‏ جَبَلٍ لَرَاَيْتَهُ خاشِعاً مُتَصَدِّعاً مِنْ خَشْيَةِ الله‏»[4]، یک شبه، بـا تمـام عظمت و صعوبتش بر قلب مبـارک حضرت پیـامبر اسلام(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) نازل شد و آن بزرگوار تحمل فرمودند. آنچه که حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) حکم و قضاوت می­کنند، طبق وحی الهی است «وَ ما يَنْطِقُ عَنِ الْهَوٰى﴿3﴾‏ اِنْ هُوَ اِلاّ وَحْیٌ يُوحٰى‏﴿4﴾»[5] و مقام عصمت آن حضرت مانع از خطا و اشتباه می باشد.

     استاد جوادی آملی فرمودند: درست است که حقایق بر قلب حضرت پیـامبر اسلام(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِه) نازل می­شد و آن بزرگوار به عینه می­دیدند و علمشان، علم شهودی است، لکن همیشه مؤظف نبودند به علم شهودی خود عمل کنند و گاهی با علمِ ظاهر عمل می­نمودند. بـه عنوان نمونه: افرادی کـه برای حلّ اختلاف بـه حضور حضرت می آمدند، آن حضرت از هر دو طرف، طلب شاهد می­نمودند، هرچند که خود می­دانستند.

     استاد در ادامه می فرمايند: «سعادت انسان در گرو عمل به قرآن کریم است و به میزان عمل به قرآن و تعـالیم عـالیۀ حضرات انبیاء(عَلَيهِم السَّلام)، اختلافات پایان می­پذیرد و انسان به سعادت می­رسد». خداوند همۀ ما را آشنا و عامل به حقایق قرآن بفرماید.

 

[1]- و اگر حکم کردی، پس حکم کن ميانشان به عدالت (مبارکه مائده/42).

[2]- و زمانی که حکم نموديد ميان مردم، اينکه حکم کنيد به عدالت (مبارکه نساء/58).

[3]- نهج البلاغه، فرازی از نامه47

[4]- اگر فرومی فرستاديم اين قرآن را بر کوه، البتّه می ديدی آن را خاشع و درهم شکسته از ترس خداوند (مبارکه حشر/21).

[5]- و سخن نمی گويد از روی هوی و هوس﴿3﴾ نيست آن مگر وحيی که وحی کرده می شود﴿4﴾ (مبارکه نجم/3و4).