پایان ذیقعدة­الحرام مصادف با شهادت جوان­ترین امام، حضرت امام­جواد(عَلَيهِ­السَّلام) است. با­توجه به اینکه پیام قرآن ­ناطق الی­یوم­القیامه در کنار قرآن مکتوب، زنده و جاویدان است، لذا چند پیامِ نورانی بالأخص برای جوانان عزیز استفاده می­شود. حضرت امام­جواد(عَلَيهِ­السَّلام) می­فرمایند: «اِیّاكَ وَ مُصاحَبَةُ الشَّریرِ فَاِنَّهُ كَالسَّیْفِ الْمَسْلُولِ یَحْسُنُ مَنْظَرُهُ وَ یَقْبَحُ اَثَرُهُ»[1] از همراهی و رفاقت با آدم شرور بپرهیز، زیرا که او مـانند شمشیر برهنه است که ظـاهرش نیکو و اثـرش زشت می­باشد. اين مطلب بیانگر این حقیقت است که دوست و همنشین خوب تا چه حد در سعادت انسان و رسیدن به کمال اَعلی نقش سازنده­ای دارد و دوست و همنشین بد تا چه اندازه در گمراهی و شقاوت و بدبختی انسان مؤثّر است.

     حال جوانان عزیز، با توجه به اینکه طولانی­ترین مصاحب انسان، همسر می­باشد، لذا در انتخاب همسر، کسی را انتخاب کنید که شما را در پیمودن مسیر الله و رسیدن به مقصد اعلی تقویت و یاری کند و راهنمای خوبی باشد. البته نه اینکه سایر امتیازها و ارزش­ها و مسائل مادی و اقتصادی و... اهمیّتی ندارد، لکن ارزش و اهمیّت هیچ کدام به اندازة اهمیّت دینداری و ایمان به خداوند نیست. حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) در پاسخ به سؤال حضرت رسول خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) که پرسيدند: فاطمه را چگونه همسری یافتی؟ «كَيْفَ وَجَدْتَ اَهْلَك؟‏» عرض کردند: «نِعْمَ الْعَوْنُ عَلی طاعَةِ الله»[2] فاطمه خوب همسری است در پیمودن مسیر اطاعت الهی. همچنین حضرت­فاطمه(سَلامُ­اللهِ­عَلَيها) در مورد حضرت امام­علی(عَلَيهِ­السَّلام) به حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) عرض کردند: «خَيْرُ بَعْلٍ‏»[3] خوب همسری است. در حقیقت حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) به این سبب که بهترین بندة پروردگار هستند و بالاترین مقام توحید را دارند، لذا بهترین همسر می­باشند. به عبارت دیگر بیان نورانی حضرت زهرا(سَلامُ­اللهِ­عَلَيها) و توصیف «خَيْرُ بَعْلٍ‏» از همسر بزرگوارشان، این پیام جاویدان را دارد که «خَيْرُ بَعْلٍ‏» بودنِ آن حضرت محصول «نِعمَ العَبد» بودنِ ایشان است. آری کسی که بندة خوبی برای پروردگار باشد، شوهر خوبی برای همسرش، پدر خوبی برای فرزندانش و داماد خوبی برای خانواده خواهد بود. «مردی به امام حسن(عَلَيهِ­السَّلام) عرض کرد: دختری دارم، او را به ازدواج چگونه فردی درآورم؟ حضرت فرمودند: او را به ازدواج مردی باتقوا درآور؛ که اگر دوستش داشته باشد، او را گرامی می­دارد و اگر هم دوستش نداشته باشد، به او ستم نمی­کند»[4].

     حضرت امام جواد(عَلَيهِ­السَّلام) در بیان نورانی دیگری می­فرمایند: «ثَلاثٌ یَبْلُغْنَ بِالْعَبْدِ رِضْوانَ اللهِ تَعالی کَثْرَةُ الْاِسْتِغْفارِ وَ لينُ الْجْانِبِ وَ کَثْرَةُ الصَّدَقَةِ»[5] (بعد از ادای واجبات)، سه مطلب است که بنده را به سرمایة عظیم رضایت خداوند متعـال می­رسـاند که عبـارتند از: 1- بسیار اهل توبه و استغفار بودن. (البته تنها به استغفار ظاهری، چندان فضیلتی تعلّق نمی­یابد، بلکه آنچه ارزشمند است و به استغفار لسانی بها می­دهد، استغفار قلبی است). 2- نرم­خویی و داشتن حُسن خلق 3- بسیار صدقه دادن.

 

1- مستدرك الوسائل، ج8، ص­351، حديث9634

2- بحارالانوار، ج43، ص117

3- بحارالانوار، ج43، ص117

4- المستطرف، ج2، ص218

5- احقاق­الحق، ج12، ص438