خداوند متعال، تمام برنامه­های هستی را برای انسان پند و اندرز و وسيلة عبرت­گيری قرار داده است که از عالی­ترينِ آنها دو ماه شريف رجب و شعبان است که دو سکّوی پرواز هستند و خدای سبحان اين دو ماه را به عنوان دو بال پرواز برای اوج گرفتن در ملکوت ماه مبارک رمضان قرار داده است. ماه شريف رجب چشمة فيّاض حضرت احديّت می­باشد. ماه رجب، ماه بزرگ خدای تعالی است و برای آن مقدّر شده که انسان خداگونه شود و به صفات­الله آراسته گردد. ماه شريف رجب، ماه خودسازی و طهارت و رشد و شکوفـايی است تا انسان با توجّه به عوامل تربيتی آن، به تقرّب الی­الله نائل آيد و برای ورود به ماه عظيم الهی لايق حضور شود. وقتی انسان طاهر شد، به طاهر مطلق می­رسد، وقتی بزرگ شد، به بزرگ مطلق می­رسد. در پهنة هستی، فقط خداوند متعال و محبوبانش از انسان بزرگتر هستند و غير از آنها، ساير مخلوقات از انسان پايين­ترند و همه برای انسان خلق شده­اند «خَلَقَ لَكُمْ ما فِی الْاَرْضِ جَميعاً»[1]. لذا خدای سبحان اکبر شدن را به صورت بالقوّه در کاسة نفس انسان قرار داده است و ماه شريف رجب برای فعليّت بخشيدن به بالقوّه­هاست. وقتی انسان بزرگ شد، دنيا در نظرش کوچک می­گردد و درمی­يابد که اين دنيای کوچک، جز برای خدمت به انسان خلق نشده و در چنين صورتی است که مخدومِ خادم خود نمی­گردد و به دنيای آفل و فانی دل نمی­بندد، بلکه در جهت کسب سود ماندگـار و پايدار تلاش می­نمايد، همانطور که حضرت ابراهيم(عَلَيهِ السَّلام) فرمودند: «اِنّـی لا اُحِـبُّ الْـآفِلين‏»[2] من اُفول­کنندگـان را دوست نمی­دارم. دنيا با تمام آنچه در آن است، فانی و گذراست و آنچه که باقی و زوال­ناپذير می­باشد، ذات باری تعالی است «كُلُّ شَیْ‏ءٍ هالِكٌ اِلاّ وَجْهَهُ»[3]، «وَ يَبْقٰى‏ وَجْهُ رَبِّكَ ذُو الْجَلالِ وَ الْاِكْرام‏»[4]، «ما عِنْدَكُمْ يَنْفَدُ وَ ما عِنْدَ اللهِ باقٍ»[5]. ولذا بايد تلاشِ انسان در جهت نيل به وجه­الله باشد.

     انسان موجودی دو بُعدی است و دارای دو بُعد زمينی و آسمانی و طبيعی و فطری می­باشد. بُعد زمينی و طبيعی، او را به سوی زمين فرا می­خواند و بُعد آسمـانی و فطری، او را بـه سوی خداوند دعوت می­کند. حبّ دنيا انسان را به هلاکت می­رساند «حُبُّ الدُّنْيا رَاْسُ كُلِّ خَطيئَةٍ وَ مِفْتـاحُ كُلِّ سَيِّئَة»[6] و حبّ آخرت او را بـه سعادت نـائل می­کند. ماه شريف رجب زيباترين فرصت برای اصلاح زندگی آخرتی انسان است. حضرت امام علی(عَلَيهِ السَّلام) می­فرمايند: «اِنْتَهِزُوا فُرَصَ الْخَيْرِ فَاِنَّها تَمُرُّ مَرَّ السَّحاب‏»[7] از فرصت­های نيکو و ارزشمند بهره ببريد و قدر آنها را بدانيد، چراکه اين فرصت­ها همانند ابرها درگذر هستند.

 

1- خلق نمود برای شما آنچه در زمين است همگی (مبارکه بقره/29).

2- مبارکه انعام/76

3- همه چيز نابودشونده است مگر ذات او (مبارکه قصص/88).

4- و باقی است ذات پروردگار تو صاحب جلالت و کرامت (مبارکه الرّحمن/27).

5- آنچه نزد شماست فانی­شونده است و آنچه نزد خداست، باقی است (مبارکه­ نحل/96).

6- دوست داشتنِ دنيا سرمنشأ تمام خطاها و کليد تمام گناهان است (بيان نورانی رسول اکرم(صَلَّي ­­اللهُ­ عَلَيْهِ ­وَ‌­الِه)؛ ارشادالقلوب، ج1، ص21).

7- تصنيف غررالحکم و دررالکلم، ص473