بعد از اینکه معلوم شد استقامت دارای اجر و پاداش بسياری است و فرشتگان برای اهل استقامت نازل می­شوند و برای آنان وعدة بهشت می­دهند، قابل توجّه است که زیباترین استقامت و استحکام ایمانی، استقامت ایمانی جوانان است. وقتی جوان در اوج قدرت و غلیان غرایز، پاکی و عفت خود را حفظ می­کند و جایی که برای او امکان خطا و گناه وجود دارد، عفت می­ورزد، و ایمانش را حفظ می­کند، چنین استقامتی در پیشگاه الهی بسیار ارزشمند است. حضرت امام­ علی(عَلَيهِ­ السَّلام) در مورد چنین جوانی می­فرمایند: «مَا الْمُجاهِدُ الشَّهيدُ فی سَبيلِ اللهِ بِاَعْظَمَ اَجْراً مِمَّنْ قَدَرَ فَعَفَّ لَكادَ الْعَفيفُ اَنْ يَكُونَ مَلَكاً مِنَ الْمَلائِكَة»[1]. آری، جوانی که استقامت ورزد و در برابر خواسته­های نفسانی ایستادگی کند و از هرگونه ارتباط با نامحرم اعم از مستقیم و غیرمستقیم خودداری نماید و از پاک ماندن خسته نشود و آن­طور که پاک متولّد شده بود، پاک بماند و ایمانش را پاک و سالم تحویل پروردگار دهد، اجر او بالاتر از مجاهد شهید فی­ سبیل­ الله است و نزدیک است که فرشته­ای از فرشتگان شود. چنین کسی با خداوند معامله کرده و چه کسی با خداوند معامله کرد و ضرر دید؟

     جوانان عزیز! دوران جوانی، دوران انتخاب است. وقتی خداوند و اولیای او را انتخاب نموده­اید، در این راه استقامت ورزید تا ایمانتان را ثابت و پاک به صاحبش تحویل دهید.

     قابل توجّه است: اگر خدای تبـارک و تعـالی به حضرت یوسف(عَلَيهِ­ السَّلام) این­همه بها داد و خیر دنیا و آخرت را یک­جا به ایشان بخشید، قسمت اعظمش به این علّت است که با وجود اينکه امکان گناه برایشان وجود داشت، لکن در برابر دلربایی­ها و عشوه­گری­های زلیخا استقامت ورزیدند و خود را حفظ کردند و فرمودند: «اِنَّ النَّفْسَ لَاَمّارَةٌ بِالسُّوءِ اِلاّ ما رَحِمَ رَبّی‏»[2] نفس من البـتّه البـتّه به بـدی امر می­کند، مگر اینکه خداوند رحم کند. اگر انسان چند قدم خود را حفظ کند، خداوند فرشتگانش را برای حفاظت او می­گمارد و او را از گناه و معصيت حفظ می­فرمايد. حضرت یوسف(عَلَيهِ­ السَّلام) الی­یوم­القیامه پیام داده و رمز موفقیّت خود را این­چنین بیان می­کنند که: «مَنْ يَتَّقِ وَ يَصْبِرْ فَاِنَّ اللهَ لا يُضيعُ اَجْرَ الْمُحْسِنين‏»[3] کسی که تقوای الهی پیشه کند و در برابر گناهان صبر کرده و خود را در برابر امیال و شهوات نفسانی و... محافظت نماید، پس همانا خداوند اجر نيکوکاران را ضایع نمی­سازد.

     مطلبی که در راستای بها بخشیدن به عمر و بخصوص دوران جوانی لازم به یادآوری می­باشد، این است که: یکی از بزرگترین باقیات صالحات، برجا گذاشتن ورق علمی است که موجب هدایت دیگران گردد و یک گروه از کسانی که بعد از مرگ پروندة اعمالشان بسته نمی­شود، افرادی هستند که آثار علمی مفیدی از خود برجا گذارند که باعث هدایت عدّه­ای گردد، لذا شایسته است عزیزان محترم، بخصوص جوانان عزیز در صورت امکان، با تنظیم یا تایپ مطالب تفسیری و جزوات تفسیر قرآن کریم، به عمر و وقت خود بقا بخشند و باقیات صالحات گرانقدری از خود برجا گذارند که البته ارزش بالاتر این امر، در صورت داشتن استقامت و ثُبات قدم در این راه می­باشد.

 

1- کيست بيشتر از لحاظ اجر از مجاهد شهيد در راه خداوند از کسی که قدرت داشت، پس عفّت ورزيد، البتّه نزديک است شخص باعفّت اينکه باشد فرشته­ای از فرشتگان (نهج­البلاغه، حکمت474).

2- مبارکه يوسف(عَلَيهِ­ السَّلام)/53

3- مبارکه يوسف(عَلَيهِ­ السَّلام)/90