بعد از اینکه معلوم شد استقامت دارای اجر و پاداش بسياری است و فرشتگان برای اهل استقامت نازل میشوند و برای آنان وعدة بهشت میدهند، قابل توجّه است که زیباترین استقامت و استحکام ایمانی، استقامت ایمانی جوانان است. وقتی جوان در اوج قدرت و غلیان غرایز، پاکی و عفت خود را حفظ میکند و جایی که برای او امکان خطا و گناه وجود دارد، عفت میورزد، و ایمانش را حفظ میکند، چنین استقامتی در پیشگاه الهی بسیار ارزشمند است. حضرت امام علی(عَلَيهِ السَّلام) در مورد چنین جوانی میفرمایند: «مَا الْمُجاهِدُ الشَّهيدُ فی سَبيلِ اللهِ بِاَعْظَمَ اَجْراً مِمَّنْ قَدَرَ فَعَفَّ لَكادَ الْعَفيفُ اَنْ يَكُونَ مَلَكاً مِنَ الْمَلائِكَة»[1]. آری، جوانی که استقامت ورزد و در برابر خواستههای نفسانی ایستادگی کند و از هرگونه ارتباط با نامحرم اعم از مستقیم و غیرمستقیم خودداری نماید و از پاک ماندن خسته نشود و آنطور که پاک متولّد شده بود، پاک بماند و ایمانش را پاک و سالم تحویل پروردگار دهد، اجر او بالاتر از مجاهد شهید فی سبیل الله است و نزدیک است که فرشتهای از فرشتگان شود. چنین کسی با خداوند معامله کرده و چه کسی با خداوند معامله کرد و ضرر دید؟
جوانان عزیز! دوران جوانی، دوران انتخاب است. وقتی خداوند و اولیای او را انتخاب نمودهاید، در این راه استقامت ورزید تا ایمانتان را ثابت و پاک به صاحبش تحویل دهید.
قابل توجّه است: اگر خدای تبـارک و تعـالی به حضرت یوسف(عَلَيهِ السَّلام) اینهمه بها داد و خیر دنیا و آخرت را یکجا به ایشان بخشید، قسمت اعظمش به این علّت است که با وجود اينکه امکان گناه برایشان وجود داشت، لکن در برابر دلرباییها و عشوهگریهای زلیخا استقامت ورزیدند و خود را حفظ کردند و فرمودند: «اِنَّ النَّفْسَ لَاَمّارَةٌ بِالسُّوءِ اِلاّ ما رَحِمَ رَبّی»[2] نفس من البـتّه البـتّه به بـدی امر میکند، مگر اینکه خداوند رحم کند. اگر انسان چند قدم خود را حفظ کند، خداوند فرشتگانش را برای حفاظت او میگمارد و او را از گناه و معصيت حفظ میفرمايد. حضرت یوسف(عَلَيهِ السَّلام) الییومالقیامه پیام داده و رمز موفقیّت خود را اینچنین بیان میکنند که: «مَنْ يَتَّقِ وَ يَصْبِرْ فَاِنَّ اللهَ لا يُضيعُ اَجْرَ الْمُحْسِنين»[3] کسی که تقوای الهی پیشه کند و در برابر گناهان صبر کرده و خود را در برابر امیال و شهوات نفسانی و... محافظت نماید، پس همانا خداوند اجر نيکوکاران را ضایع نمیسازد.
مطلبی که در راستای بها بخشیدن به عمر و بخصوص دوران جوانی لازم به یادآوری میباشد، این است که: یکی از بزرگترین باقیات صالحات، برجا گذاشتن ورق علمی است که موجب هدایت دیگران گردد و یک گروه از کسانی که بعد از مرگ پروندة اعمالشان بسته نمیشود، افرادی هستند که آثار علمی مفیدی از خود برجا گذارند که باعث هدایت عدّهای گردد، لذا شایسته است عزیزان محترم، بخصوص جوانان عزیز در صورت امکان، با تنظیم یا تایپ مطالب تفسیری و جزوات تفسیر قرآن کریم، به عمر و وقت خود بقا بخشند و باقیات صالحات گرانقدری از خود برجا گذارند که البته ارزش بالاتر این امر، در صورت داشتن استقامت و ثُبات قدم در این راه میباشد.
1- کيست بيشتر از لحاظ اجر از مجاهد شهيد در راه خداوند از کسی که قدرت داشت، پس عفّت ورزيد، البتّه نزديک است شخص باعفّت اينکه باشد فرشتهای از فرشتگان (نهجالبلاغه، حکمت474).
2- مبارکه يوسف(عَلَيهِ السَّلام)/53
3- مبارکه يوسف(عَلَيهِ السَّلام)/90