خداوند متعال در پاسخ به اعتراض­کنندگان به جهاد و خائفان از جنگ می­فرماید: «قُلْ مَتاعُ الدُّنْیا قَلیل» بگو زندگی دنیا اندک و محدود است و ارزش آن را ندارد که بخاطر آن از جهاد در راه خداوند خودداری کنيد. اگر بدانید که خدای سبحان چه نعمتهایی در سرای ابدی برایتان تدارک دیده است، نه تنها دیگر اعتراض نمی­کنید­، بلکه از مرگ و شهادت استقبال می­نماييد. مؤمنانِ واقعی بدین سبب که مقام شهیدان را می­دانند، آرزوی شهادت می­کنند «يا لَيْتَنی‏ كُنْتُ مَعَهُمْ فَاَفُوزَ فَوْزاً عَظيماً».[1] در سورة مبارکة یس از زبان مؤمن آل­یس آمده است که می­گوید: «قيـلَ ادْخُلِ الْجَنَّـةَ قالَ يـا لَيْتَ قَوْمی‏ يَعْلَمُون‏﴿26﴾ بِما غَفَرَ لی‏ رَبّی وَ جَعَلَنی‏ مِنَ الْمُكْرَميـن‏﴿27﴾»[2] ای کاش اهل دنیـا می­دانستند که من در اینجا به چه جایگاه رفیعه­ای رسیدم. حال اگر این ضعیف­الایمان­ها هم می­دانستند که در بهشت چه نعمت­هایی برای مجاهدان حقیقی و شهداء تدارک دیده شده، نه تنها آرزوی بهره­مندی بیشتر در دنیا را نداشتند، بلکه مشتاقانه به میدان رزم می­شتافتند. امّا یکی از وساوس شیطانی این است که دوستان خود را از مرگ می­ترساند «اِنَّما ذلِكُمُ الشَّيْطانُ يُخَوِّفُ اَوْلِياءَه‏»[3].

     خداوند متعال می­فرماید: «وَ الْآخِرَةُ خَيْرٌ وَ اَبْقى‏»[4] آخرت بهتر و باقی­تر است. استاد جوادی آملی فرمودند: کسانی که متوسّط­الایمان هستند، به «وَ الْآخِرَةُ خَيْرٌ وَ اَبْقى‏» بسنده می­کنند، امّا اوحدی آنان به «وَ اللهُ خَيْرٌ وَ اَبْقى‏»[5] دل بسته­اند. گروه اوّل به آخرت دل بستند، ولی گروه دوّم به خداوند دلبسته­اند. وجود مقدّس حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) فرمودند:«یَشْتَغِلُونَ اَهْلُ الْجَنَّةِ بِالْجَنَّةِ یَشْتَغِلُونَ اَهْلُ النّارِ بِالنّارِ یَشْتَغِلُونَ اَهْلُ اللهِ بِاللهِ»[6]. «او خانه همی جوید و من صاحب خانه»­[7]. آنها کوثر حقیقی را در آخرت نمی­جویند، بلکه در لقایِ آخرت­آفرین مشاهده می­کنند، همان­طور که عدّه­ای خورشید و ماه و ستارگـان را می­پرستند و موحّدین مـاه و خورشید و ستاره­آفرین را پرستش می­کنند.

     حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) می­فرمایند: «اَلدُّنْیا دارٌ لِمَنْ لا دارَ لَهُ»[8] دنیا خانة کسی است که خانه نداشته باشد. کسی که خانه حقیقی دارد، دنیا برای او خانه­ای نیست، حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) فرمودند: «دارٌ بِالْبَلاءِ مَحْفُوفَة»[9] دنیا خانه­ای است که در بلا پیچیده شده است. آسایش دنیا توأم با ملال، شیرینی آن توأم با تلخی و راحتی­هایش توأم با سختی و مشقت است.

«زندگانی چیست، نقشی با خیال آمیخته

                                        راحتی بـا رنج و عیشی با ملال آمیخته»­[10]

     استاد جوادی آملی در مقایسة نعمت­های دنیا در برابر نعمت­های آخرت فرمودند: اَوّلاً قلیل است در برابر کثیر، ثانیاً ناپایدار است در برابر پایدار­، ثالثاً نعمت­های دنیوی همراه با تلخ­کامی و سختی و رنج است­، رابعاً همیشه و هر لحظه احتمال نابودی برای نعمت­های دنیوی وجود دارد.

«بر مال و جمال خویشتن غِرّه مباش 

                                                کان را به شبی برند و این را به تبی»

 

1- ای کاش من با شما بودم، پس به فوز و رستگاری عظیم می­رسيدم (مبارکة نساء/73).

2- گفته شد: داخل شو در بهشت، گفت: ای کاش قوم من می­دانستند﴿26﴾ به اينکه آمرزید مرا پروردگارم و قرارم داد از گرامی داشتگان﴿27﴾ (مبارکه یس/26و27).

3- همانا آن است شیطان که می­ترساند دوستانش را (مبارکة آل­عمران/175­).

4- و آخرت بهتر است و پاینده تر است (مبارکة اعلی/17­).

5- و خداوند بهتر است و باقی­تر می­باشد (مبارکه طه/73).

6- اشتغال دارند اهل بهشت به بهشت، اشتغال دارند اهل آتش به آتش، اشتغال دارند اهل خداوند به خداوند (برگرفته از سخنرانی استاد قرائتی).

7- شیخ بهایی

8- تحرير المواعظ العدديّه، ص465

9- ارشادالقلوب، ج1، ص30

10- دیوان عالم­تاج قائم مقامی (ژاله)، ص11