بیش از چند ساعت از ماه شریف­ شعبان، ماه رسول­الله(صَلَّي ­­اللهُ ­عَلَيْهِ ­وَ‌­الِه) باقی نمانده است. همان­طور که حضرت امام رضا(عَلَيهِ­ السَّلام) به جناب اباصلت فرمودند، در این اوقات باقی­مانده شایسته است که بسيار درخواست کنيم: «اَللّهُمَّ اِنْ لَمْ تَكُنْ غَفَرْتَ لَنا فيما مَضٰى مِنْ شَعبانِ فَاغْفِرْ لَنا فيما بَقِیَ مِنْهُ»[1]. رحمت پروردگار و بنده­نوازی و رأفت الهی آن­چنان به ما جسارت بخشیده که حتّی در آخرين ساعات­ باقی­مانده از ماه شعبان که یکی از دو چشمه برای تطهیر و آمادگی برای ضیافت الهی است و کم­کاری و قصور و کوتاهی در آن صورت گرفته، از خداوند متعال آمرزش می­طلبیم. خدایـا اگر تاکنون کـاری نکرده­ایم و تطهیر نشده­ایم و نتوانسته­ایم خود را مشمول عفو و آمرزشت سازیم، در این ساعات باقی­مانده ما را ببخش و بیامرز «یا غَفّارَ الذُّنُوب». رحمتِ خدای بنده­نواز ایجاب می­کند که اگر بنده­ای به باب غفّارالذّنوب روی آورد، رَدُّالباب نگردد. امید است که ساعاتی بعد با بدرقة مبارک رسول الله(صَلَّي ­­اللهُ ­عَلَيْهِ ­وَ‌­الِه) و شفاعتشان وارد شهرالله الاعظم گردیم و ساعاتی بعد ما هم در ردیف میهمانان پروردگار قرار گيريم «یا وَجیهاً عِنْدَ اللهِ اشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللهِ»[2]. بنابراین تا این لحظات از دستمان نرفته، از پدرمان رسول الله(صَلَّي ­­اللهُ ­عَلَيْهِ ­وَ‌­الِه) که ماه شریف شعبان به نام آن بزرگوار است «شَعْبانُ شَهْری»[3]، درخواست نمائیم که: «يا اَبانَا اسْتَغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا اِنّا كُنّا خاطِئين‏»[4] برای ما از پروردگارتان طلب آمرزش کنید تا ما با شفاعت و بدرقة شما وارد شهرالله الاعظم گردیم. یکی از نامهای ماه شعبان، ماه شفاعت است، همانطور که حضرت امام رضا(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «اِنَّما سُمِّیَ شَعْبانُ شَهْرَ الشَّفاعَةِ»[5].

     غیر از خداوند متعال و محبوبانش نمی­دانند که ضیافت الهی چه میهمانی عظیمی است. حضرت پیامبر اکرم(صَلَّي ­­اللهُ ­عَلَيْهِ ­وَ‌­الِه) می­فرمايند: «خداوند متعال سفره­ای دارد که بر آن نعمتی است که نه چشمی آن را ديده و نه گوشی آن را شنيده و نه در فکری خطور نموده است و  در اين سفره قرار نمی­گيرند مگر صائمين و روزه­داران حقيقی»[6]. حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) نيز فرمودند: «اَیُّهَا النّاسُ اِنَّ هذَا الشَّهْرَ شَهْرٌ فَضَّلَهُ اللهُ‏ُ عَلى سائِرِ الشُّهُورِ كَفَضْلِنا اَهْلَ الْبَیتِ عَلى سائِرِ النّاسِ»[7] اى مردم! این ماه، ماهى است كه خداوند، آن را بر ماه‏هاى دیگر برترى داده است، مانند برترى ما اهل‏بیت بر دیگر مردم. همچنین آن بزرگوار فرمودند: «لَوْ يَعْلَمُ الْعَبْدُ ما في رَمَضانَ لَوَدُّ اَنْ يَکُونَ رَمَضانُ السَّنَةُ»[8] اگر بنده، ارزش ماه مبارک رمضان را بداند، آرزو می­کند که سراسر سال، ماه رمضان باشد. در عظمت ماه مبارک رمضان همین بس که تمام اعیاد از جمله نیمة شعبان، مبعث، غدیر و ... همه یک روز عید هستند، ولی ماه مبارک رمضان، سراسر عید و عیدالله الاکبر است، چراکه انسان را خدایی و الهی می­کند.

     حال، خداوند متعال بار دیگر بنده­نوازی فرمود و ما را به میهمانیش دعوت نمود و زیباترین فرصت­ها را که در طول سال نظیر ندارد، در اختیارمان قرار داد «اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذی هَدانا لِهذا وَ ما كُنّا لِنَهْتَدِیَ لَوْ لا اَنْ هَدانَا الله»[9] و به فرمودة حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام)، فرصت­های نیکو را بـاید مغتنم شمرد کـه مانند گذشتن ابرهـا می­گذرند «وَ الْفُرْصَةُ تَمُرُّ مَرَّ السَّحابِ فَانْتَهِزُوا فُرَصَ الْخَيْر»[10]. افرادی که از این دنیا چشم بسته­اند و پرده­ها و حجاب­ها از مقابل چشمانشان کنار رفته و چشم حقیقت­ بینشان تیز شده است «فَبَصَرُكَ الْيَوْمَ حَديد»[11]، می­دانند که چه فرصت عظیمی در دست ماست و ماه مبارک رمضان چه عظمتی دارد. بعد از این که انسان از دنیا رفت و پروندة اعمالش بسته شد، حسرتِ گفتنِ یک «لا اله الا الله» را خواهد داشت.

     خداوند متعال که غنی مطلق و حیّ مطلق است، انسان را که فقر و نیـاز محض است، تکریم فرمـوده و بـه میهمـانی خود دعوت می­فرماید. همان­طور که ماه شریف شعبان، ماه امیدواری است، ماه مبارک رمضان، بالاترین زمان امیدواری است. ماه شریف شعبان مقدمة دوّم ماه مبارک رمضان می­باشد و امید است که با عفو و آمرزش الهی و تطهیر وارد ماه مبارک رمضان گردیم «رَبِّ اَدْخِلْنی‏ مُدْخَلَ صِدْقٍ وَ اَخْرِجْنی‏ مُخْرَجَ صِدْق‏»[12]. خدایا توفیق ورود صادقانه و خروج صادقانه به ماه رحمت و برکت عنایت بفرما و همان­طور که ما را وارد ظاهر ماه مبارک رمضان نمودی، همان­گونه وارد حقیقت و باطن ماه مبارک رمضان بفرما «وَ ما تَوْفيقی‏ اِلاّ بِاللهِ»[13]. همان­گونه که باطن دین و حقیقت اسلام و روح زیارت، عبودیّت و بندگی است، نماز و روزه هم ظاهر و باطنی دارد و باطن آن، رسیدن به عبودیّت و بندگی است. وقتی انسان به عبودیّت و بندگی نائل شد، حقیقتاً به ربوبیّت می­رسد و به تمام خیرها نائل می­شود و حقیقت خَلیفَةُ­اللّهی در روح او تحقّق می­یابد. باطن عبودیّت، ربوبیّت است «عَبْدى اَطِعْنى حَتَّى اجْعَلَكَ مَثَلى فَاِنّى اَقُولُ كُنْ فَيَكُونُ فَاَنْتَ تَقُولُ كُنْ فَيَكُونُ‏»[14].

 

1- خداوندا اگر ما را در آنچه از ماه شعبان سپری شده است نيامرزيده­ای، پس ما را در آنچه باقی مانده است از آن، مورد مغفرت قرار ده (مسند الامام الرضا(عَلَيهِ­ السَّلام)، ج2، ص14).

2- ای صاحب آبرو نزد خداوند، شفاعت نما برای ما نزد خداوند (مفاتيح ­الجنان، فرازی از دعای توسّل).

3- شعبان ماه من است (بيان نورانی رسول خدا(صَلَّي ­­اللهُ ­عَلَيْهِ ­وَ‌­الِه)؛ امالی صدوق، ص19).

4- ای پدرِ ما آمرزش خواه برای ما گناهان ما را که ما هستيم خطاکاران (مبارکه یوسف(عَلَيهِ­ السَّلام)/97).

5- اين است و جز اين نيست که ناميده شد شعبان، ماه شفاعت (وسائل الشيعه، ج10، ص512).

6- کنز العمال، ج8، ص452

7- فضائل الاشهر الثلاثه، ص108

8- بحارالانوار، ج96، ص344

9- حمد و سپاس خدائی را که هدايت فرمود ما را به اين، و نبوديم ما اينکه هدايت يابيم اگر هدايت نمی­کرد ما را خداوند (مبارکه اعراف/43).

10- نهج­البلاغه مرحوم دشتی، حکمت21

11- پس ديدة تو امروز تيزبين است (مبارکه ق/22).

12- پروردگارا داخل کن مرا داخل کردنی صادقانه و خارج نما مرا خارج کردنی صادقانه (مبارکه اِسراء/80).

13- و نيست توفيق من مگر از جانب خداوند (مبارکه هود(عَلَيهِ­ السَّلام)/88).

14- اى بندة من مرا اطاعت كن تا تو را مانند خود قرار دهم، همان­طور كه من مى‏گويم باش، پس موجود مى‏شود، تو نيز بگويى، بشو، پس موجود شود (قصص الانبياء(قصص قرآن)،ص801).