با توجّه به قرار گرفتن در آستانة تعطیلات و فرا رسیدن اوقات فراغت کودکان و نوجوانان و جوانان، شایسته است مادران محترم و معلمان و مبلغان گرامی، جزوات بیستم و بیست و هفتم ماه شعبان سال قبل را که برای برنامهریزی اوقات فراغت جوانان راهکارهایی از تعالیم اهلبیت(عَلَيهِم السَّلام) و کارشناسان و اساتید محترم ارائه شده بود، مطالعه فرمایند. عمده انحرافات و گمراهیها و عمده بیراههروی و تبهکاری و بزهکاری جوانان و نوجوانان، به دلیل نداشتن برنامة مفید صورت میگیرد. اگر ما برای جوانان خود برنامهریزی نکنیم، دشمن از قبل برایشان برنامهریزی کرده است. آن دشمن خونآشام که همواره برای قلع و قمع مسلمانان، خصوصاً شیعیان، برنامة عمیق و بلندمدتی تدارک دیده است و افرادی را به این منظور تقویت و تربیت میکند، امروزه با برنامههای رایانهای و بازیهای کامپیوتری وارد شده که اکثر آنها از طرف کارشناسان صهيونيست ترتيب داده شده است. خاخام بزرگ اسرائيل میگويد: «چگونه ما اسلام را متزلزل کنيم و بعد آن را در اختيار بگيريم؟ همکاران ما شبانهروز کار میکنند و با وايبر و واتسآپ و ... تلاش در تضعيف اسلام دارند...»[1].
ميشل اوباما، همسر اوباما میگويد: «من دو دختر دوازده ساله و پانزده ساله دارم، ولی هرگز اجازه نمیدهم دخترانم صفحهای جداگانه برای خود داشته باشند». حال با توجّه به اين مطلب چنانچه پدران و مادرانِ محترم، فرزندانشان را گرفتار برنامههای اضلالی نمايند و يا اجازه دهند که فرزند به هر کميّت و کيفيّتی که خواست، وارد برنامة اضلالی دشمن شود، در پيشگاه الهی مسئول خواهند بود. البتّه پُرواضح است که نمیتوان جوانان و نوجوانان را محروم کرد، بلکه بايد جايگزين قرار داد. سابقاً تعطيلاتِ فرزندان ما با ورزش و تفريحات و مسافرتهای سالم و کلاسهای قرآنی و هنری پُر میشد، ولی امروزه، جای همة اينها را فضاهای مجازی گرفته است. تعطيلات به معنای تعطيل کردن آموزش نيست، بلکه دانشآموزان بايد با برنامههای نشاطآور برای يادگيری بالاتر دروس آماده شوند، ولذا بايد اوقات فراغت فرزندان را با کلاسهای قرآن، ورزش و بردن به استخر، ديد و بازديدها و معاشرتهای سالم و برنامههای شاداب و پرنشاط و مطالعات مفيد و هدفمند پُر کرد و آنان را به هيئتهای مذهبی و گردشهای گروهی بُرد و در اثنای گردش و تفريح، نکات اخلاقی آموزنده و کوتاه را بيان نمود، وگرنه در صورت خالی بودنِ اوقات فراغت، آنان را دو دستی به دشمن تحويل خواهيم داد.
در استفاده از اينترنت و فضاهای مجازی نيز توجّه به اين نکته ضروری است که: مدّت زمان محدود و مشخّصی را برای استفادة فرزندان اختصاص دهيم و خودمان هم در کنار فرزندانمان باشيم. اين يک هشدار الهی در آستانة تعطيلات تابستانی است. اعتقادات جوانان ما در شُرُف تزلزل است، چراکه دشمن با اعتقادات فرزندان ما کار دارد و اين بازیها طراحی شده از سوی دشمن برای تزلزل اعتقاد و اضلال جوانان است. وقتی اعتقاد متزلزل شد، اخلاق و عمل متزلزل میشود. به قول استاد جوادی آملی، اعتقاد، اخلاق را عهدهدار است و اخلاق، اعمال را عهدهدار میباشد.
تمـام بدبختیها و خطرات، به ضعف مسئلة دشمنشناسی برمیگردد ولذا لازم است روی اين مسئله بيشتر کار کرد. خدای سبحان در قرآن مجيد میفرمايد: مُسکرات، منفعتهای بظاهر مادی دارد، ولی ضررشان بيشتر از نفعشان است «اِثْمُهُما اَكْبَرُ مِنْ نَفْعِهِمـا»[2]، حال، برنـامههای رايـانهای و فضاهای مجازی هم، گرچه نفعهايی داشته باشند، ضررها و آسيبهای بلندمدّت آنها به مراتب بيشتر است. در اينجا ممکن است چنين مطرح شود کـه شمـا سياهنمايی میکنيد و از فضای مجازی هم میتوان استفادههای مفيد نمود و اينها مانند چاقوی دولبه است که هم در جراحی و نجات جان افراد میتوان بکار برد و هم در قتل. پاسخ اين است که: گرچه اين برنامهها بمانند چاقوی دو لبه هستند، لکن اولاً به گفتة کارشناسان، دستة اين چاقو در دست دشمن است و هرطور که بخواهد میچرخاند، ثانياً آيا میشود چاقو را در اختيار کودک و نوجوان قرار داد تا هرطور که بخواهد از آن استفاده کند؟
قابل توجّه است: گرچه ما اکنون در شديدترين زمان تحريمهای اقتصـادی قرار داريم، لکن برای اين فضـاهـای مجـازی، بـا هزينهگزاریهای هنگفت، نه تنها تحريمی وجود ندارد، بلکه به صورت رايگان در دسترس همگان قرار دارد و اين امر نشان میدهد که اين برنامهها تا چه حدّ برای دشمن اهميّت دارد.
بنـابراين با توجّه به اينکه کودکان و فرزندان ما در معرض آسيبها و خطرات جدّی قرار دارند، لذا هر قدر بتوانيم در اين مورد سرمايهگزاری کنيم و از قربانی شدن فرزندان و به فساد کشيده شدن آنان جلوگيری نمائيم، انشاءاللهتعالی از اجر بالايی در پيشگاه الهی برخوردار خواهيم بود.
«بارالها! به روان مقدس حضرت محمد و آل محمد(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَآلِهِ) درود فرسـت و در امـر ظهـور و فرج مـولا و مقتـدایمـان حضـرت ولیّعصر(عجِّلاللهُ تعالی فَرَجَهُ الشَّريف) تعجیل بفرما. پروردگارا! توفيق بيداری از خواب گران غفلت و توبة حقيقی از تمام خطاها و قصورها و معاصی و گنـاهان به همة ما مرحمت بفرمـا. خداوندا! توفيق بهرهمندی از فيوضات و برکات ايّام و ليالی مبارک ماه شريف شعبان و آمادگی برای ضيافت ماه مبارک رمضان به همة ما عنايت بفرما. پروردگارا! همة ما را آشنا و عامل به وظايفمان بفرما. خداوندا! همة ما را از شرّ نفس و شيطان و سقوط در ورطة هلاکت معنوی، مصون و محفوظ بفرما. پروردگارا! همة ما را از شيعيان و پيروان حقيقی حضرات اهل بيت عصمت و طهارت(عَلَيهِمُالسَّلام) مقرر بفرما و از شفاعت کبرای آن بزرگواران بهرهمند بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غریق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمدیده علیالخصوص مردم مظلوم فلسطین، عراق و سوریه و يمن نجات کرامت بفرما».
1- به نقل از راديو معارف
2- گناه آنها (مُسکرات) بيشتر از نفعشان است (مبارکه بقره/219).