واقعة مهم دیگری که در آخرین جمعة ماه شعبان روی داده، ابلاغ خطبة شعبانیّه از سوی خداوند تبارک و تعالی، توسّط جناب جبرئیل به رسول خدا(صَلَّي ­­اللهُ ­عَلَيْهِ ­وَ‌­الِه) است. خداوند متعال از کلّیة بندگان خود برای ورود و حضور در ضیافت حقّ دعوت رسمی به عمل آورده است «اَيُّهَا النّاسُ اِنَّهُ قَدْ اَقْبَلَ اِلَيْكُمْ شَهْرُ اللهِ بِالْبَرَكَةِ وَ الرَّحْمَةِ وَ الْمَغْفِرَةِ ... دُعيتُمْ فيهِ اِلى ضِيافَةِ اللهِ ...»[1]. سراسر خطبة شعبانیّه بارش امید و رحمت حقّ است، چراکه راههای بهره­مندی از رحمت و مغفرت و فضیلت و برکت خداوند را ارائه می­دهد. این خطبة شریف، دستورات خداوند به رسول خدا(صَلَّي ­­اللهُ ­عَلَيْهِ ­وَ‌­الِه) است تا آن بزرگوار به مردم ابلاغ فرمایند که با چه کارهایی و در چه صورتی می­توانند عالی­ترین پذیرش را در ضیافت الهی داشته باشند و از رحمتها و برکات میزبان کریم کمال بهره­مندی را اخذ کنند. یکی از نسخه­های پذیرش حقّ که در این خطبه صراحتاً آمده است، انفاق فی­سبیل­الله و رسیدگی به فقرا و افطاری دادن به روزه­دارانِ نیازمند است. انسان در صورتی به بارگاه حق راه می­یابد که انفاق و احسان به مساکین را پیشة خود کند.

     البتّه تمام عزیزان اهل احسان و نیکوکاری بخصوص در ماه مبارک رمضان هستند، لکن جسارتاً مطلبی در این مورد یادآوری می­شود و آن اینکه: حتی­المقدور احسان و انفاق­ها برای خانواده­های پرجمعیّتِ کم­درآمد، در آستانه يا اوايل ماه مبارک انجام یابد و به اواسط یا اواخر آن موکول نشود، چراکه کودکان و نوجوانانی که در این خانواده­ها روزه می­گیرند، با این احسانها از همان روزهای اوّل به روزه­داری تشویق می­شوند. مبادا خالی بودن سفره­های افطاری و سحری باعث شود که چنین افرادی از فیض عظیم روزه بی­بهره بمانند.

     پس انفاق و احسان و رنگین کردن سفره­های سحری و افطارِ فقرا و مساکین در آستانه و اوایل ماه مبارک رمضان، بخصوص در اوّلین روز، باعث بهره­مندی بالاتر از فیوضات ماه مبارک خواهد شد.

     مطلب دیگر در مورد تشویق کودکانی است که برای اوّلین بار می­خواهند روزه بگیرند یا در سالهای اولیة روزه­داری قرار دارند. پُرواضح است مشاهدة نگرانی پدر و مادر از طرف فرزند به اين صورت که چطور فرزندم در روزهای بلند و داغ تابستان روزه خواهد گرفت، موجب می­شود که قدرت و اعتماد فرزند شکسته شود و توان روزه­داری از او سلب گردد. در مقـابل، تشويق فرزندانی که در سالهای اوليّة روزه­داری قرار دارند، و بيان اينکه: فرزندم می­خواهد امسال با روزه گرفتن، با خداوند ارتباط برقرار کند و در صف «يا اَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيامُ»[2] قرار گيرد و هديه دادن به آنان موجب می­شود که با ارادة قوی و علاقه به استقبال ماه مبارک رمضان روند.

     همچنين رنگين نمودن سفره­های سحری و افطاری برای کودکان و نوجوانان موجب تشويق ايشان به روزه­داری می­شود.

 

1- ای مردم همانا به تحقيق روی آورد به سوی شما ماه خداوند بابرکت و رحمت و مغفرت ... دعوت کرده شديد در آن به ميهمانی خداوند (عیون اخبارالرضا(عَلَيهِ­السَّلام)، ج1، ص295).

2- ای کسانی که ايمان آورديد، نوشته شد بر شما روزه (مبارکه بقره/183).