با توجّه به قرار گرفتن در آستانة ماه مبارک رمضان، چند مطلب در مورد روزه گرفتنِ فرزندانی که سال اوّل روزه ­داريشان می­باشد يا در سال ­های اوّليّة روزه ­داری قرار دارند، از تعاليم بزرگان استفاده می­شود:

     همانطور که گـاهی کودکـان و نوجوانان، نسبت به درس و مدرسه بی ­رغبت می­باشند، ولی پدر و مادر با سخنانشان آنـان را تشويق و علاقه­ مند می­کنند، همانگونه اگر در مورد وظايف عبادی که از جملة آنها روزه­ داری است، بی ­اشتياق باشند، پدر و مادر می­توانند با سخنانشان، آنان را علاقه­ مند به نماز و روزه و... نمايند و روزه را برايشان محبوب کنند. سخنـان پدر و مادر تأثير بسزايی در مورد علاقه­ مند نمودن يـا بی ­علاقه کردن فرزندان نسبت به نماز و روزه و... دارد. کودکان با سخنان پدر و مادر و معلّمان محترم، خدادوست و امام ­دوست می­شوند و با تربيت­های نـادرست، از دين و نمـاز و روزه و عبـادت متنفّر و بيـزار می­گردند. اگر پدر و مادر، قبل از ماه مبارک رمضان، ماتم بگيرند که اين فرزندی که تازه مکلّف شده، چگونه خواهد توانست روزه بگيرد و... درواقع روحيّـة او را شکسته و توانـايی روزه­ داری را از فرزنـد سلب می­ نمايند. امّا با برنامه­ ريزی صحيح و تشويق فرزند با جملاتی مانند: فرزندمان بزرگ شده و حالا می­خواهد روزه بگيرد و مشمول دعوت خدای سبحان قرار گيرد که فرمود: «يا اَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيامُ كَما كُتِبَ عَلَى الَّذينَ مِنْ قَبْلِكُمْ»[1]، می­توان حسّ کمال­ جويی او را تحريک نمود. خداوند متعال در قرآن کريم بندگانش را به رشد و تعالی و کمال دعوت می­فرمايد و در چند مورد با کلمة شريف «تَعالُ» و «تَعالُوا» آنان را تشويق و دعوت می­فرمايد که تعالی کنيد و بالا بياييد و پلّه­ های کمال را طی کنيد. اگر دختران، در سنين پايين­تر مکلّف به انجام واجبات اعم از نماز و روزه می­گردند، تکريم خدای سبحان است. به قول استاد جوادی آملی، خداوند متعال شش سال قبل از پسر، دختر را به حضور می­ پذيرد و نماز و روزه را بر او واجب می­فرمايد، آيا اين فضيلت نيست؟

     پس با تشويق و سخنان شوق ­انگيز می­توان فرزندان را به نماز و روزه راغب نمود. اگر به فرزند القا شود که روزها بلند است و بايد زياد غذا بخوری و تحرّک کمتری داشته باشی، وگرنه توانايی نخواهی داشت، توان فرزند کمتر می­شود. شايسته نيست که پدر و مادر، بدون عذر موجّه مانع از روزه­داری فرزند شوند و نبايد برای فرزندان مهربانتر از خداوند باشند. خداوند متعال که خالق بشر است، می­داند که استطاعت او چقدر است ولذا روزه را واجب فرموده است. امّا متأسّفانه گاهی رفتار نادرست پدر و مادر و دلسوزی­های بی­مورد آنان باعث می­شود که در همان اوايل سنّ تکليف، فرزند چند سال روزة قضا بر گردن داشته باشد. در روايتی از امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) مذکور است: «ما كودكان خود را در پنج سالگى (با رحمت و محبّت) به خواندن نماز امر مى‏ كنيم. و شما فرزندان خود را در هفت سالگى (با محبّت) به نماز خواندن دستور دهيد. همچنين ما كودكان خود را در هفت سالگى (با محبّت) امر به روزه گرفتن مى‏كنيم، تا جايى كه طاقت دارند؛ حتّى به مقدار نصف روز يا بيشتر يا كمتر از آن هر چه مى‏توانند ...»[2].

     حال، اگر به دلايلی، فرزند نتوانست برای سحری بلند شود و آن روز را روزه بگيرد، در آن صورت لازم است که پدر و مادر او را به خارج از شهر ببرند تا به حدّ ترخّص برسد و در آنجا روزه افطار شود و احترام ماه مبارک رمضان حفظ گردد. خداوند متعال برای بندگانش آسانی اراده فرموده است «يُريدُ اللّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَ لا يُريدُ بِكُمُ الْعُسْر»[3]، حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) می­فرمايند: «بُعِثْتُ اِلَيْکُمْ بِالْحَنَفِيَّةِ السَّمْحَةِ السَّهْلَةِ الْبَيْضاء»[4]. پدر و مادر تلاش کنند که مهربان بودن خداوند را به فرزندان القا کنند و دين را برای فرزند، دينِ محبوب و آسان معرّفی کنند. شوق و علاقه به دين از همان کودکی بايد در وجود فرزندان ايجاد شود. نگوييم که حضرت امام زمان(عَجَّلَ ­الله ­تَعالی ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) با کسانی که نماز نمی ­خوانند يا روزه نمی­گيرند، با شمشير برخورد می­کنند، بلکه همانطور که خداوند متعال، خدای رحمت و پيامبر ما، پيامبر رحمت و امامان ما، امامان رحمت هستند، حضرت امام زمان(عَجَّلَ ­الله ­تَعالی ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) نيز شمشيرشان، شمشير رحمت است. حال، وقتی خداوند متعال صاحب رحمت و مهربان است و حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی­ اللهُ­ عَلیه­وَ­آلِهِ) و امامان(عَلَيهِم­ السَّلام)، امامان و پيامبر رحمت هستند، شايسته است که بندگان خداوند هم در ماه رحمت، مهربانتر از ساير ماهها باشند تا کودکان خاطرة خوشی از ماه مبارک داشته باشند و محبّت و مهربانی را در اين ماه ياد بگيرند.

     همچنين شايسته است که مادران محترم، با رنگين کردن سفره­ های افطاری در ماه مبارک رمضان، موجب تشويق فرزندان به روزه­ داری شوند که در چنين مواردی استفاده از تنقّلات و رنگين نمودن سفره، نه تنها منع نشده، بلکه برای پدران و مادران عبادت محسوب می­شود.

     البتّه لازم به يادآوری است که: به هنگام رنگين کردن سفره­ها، به فکر سفره ­های خالی نيـازمندان نيز بـاشيم و خانواده ­های پُرجمعيّتِ کم­ درآمد را دريابيم که می­خواهند در کنار سفره­ های خالی افطار نمايند.

     مسألة ديگری که در شائق نمودن فرزندان به روزه­ داری مؤثّر است، اين است که علی­ رغم ساير ايّام که لازم است کودکان، زودتر شام بخورند و زودتر بخوابند، در ماه مبارک رمضان که امسال از طرفی با روزهای داغ و بلند تابستان مصادف شده و از طرف ديگر، ايّام تعطيلات است، شايسته است که پدران و مادران محترم در صورت امکان شبها فرزندان را سرگرم کرده و بيدار نگه دارند و به خارج از منزل و پارک و محلّ بازی ببرند تا هم خاطرة خوشی از شبهای ماه مبارک رمضان داشته باشند و هم قسمت اعظمِ روز بعد را در خواب بگذرانند تا روزه ­داری برايشان آزاردهنده نباشد. البتّه لازم به توضيح است: بلافاصله بعد از سحری، خوابيدن، برای بدن مضرّ است و باعث ايجاد برخی بيماری­ها می­شود.

     مطلب ديگر در تشويق فرزندان به روزه ­داری، هديه و عيدی دادن به هنگام افطاری است. البتّه نه اينکه نماز و روزه شرطی باشد و به شرط هديه صورت گيرد، بلکه گاه و بی­گاه و بدون مقدّمه، به هنگام افطاری، به فرزندان عيدی داده شود، چراکه ماه مبارک رمضان، ماهی است که لحظه لحظه­ های آن عيد است. ماه مبـارک رمضان، شهر­الله الاکبر و عيد­الله الاکبر است و لحظه لحظه­ های آن بهار و عيد است. به فرزندان بازگو کنيم که شما با اين روزه­ داری میتوانیدعيدی­های بزرگ و قابل توجّهی از خداوند دريـافت کنيد. وقتی شمـا تشنه می­شويـد و آب نمی­ خوريد، در پسِ اين تشنگی ظاهری، لبخند رضايت پروردگار نهفته است و خداوند شما را بيشتر دوست دارد و اينچنين لطيف و ظريف، فرزندان را مورد تکريم و محبّت قرار دهيم.

 

1- ای کسانی که ايمان آورديد، نوشته شد برای شما روزه همچنان که نوشته شد برای کسانی که بودند قبل از شما (مبارکه بقره/183).

2- گلچين صدوق، ج1، ص149

3- اراده می­کند خداوند برای شما آسانی را و اراده نمی­کند برای شما سختی را (مبارکه بقره/185).

4- مبعوث شدم به سوی شما با دين سهل و آسان و نورانی (بحارالانوار، چاپ بيروت، ج30، ص548).