ششمين حق که خداوند متعال در کنار توحيد و عبادت الهی مطرح فرموده، حق همسايه است. در عصر حاضر زندگی­ها به گونه ­ای شده است که گاهی کسی همساية ديوار به ديوار خود را هم نمی­ شناسد، لکن حق همسايه چنان حائز اهميّت است که خداوند متعال آن را در کنار حق خود مطرح می­فرمايد. از رسول اکرم(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) سوال کردند: يا رسول الله حق همسايه بر همسايه چيست؟ فرمودند: «کوچکترين حق همسايه بر همسايه اين است که اگر از او قرض خواست، به او قرض دهد و اگر کمک و ياری خواست، او را کمک نمايد و اگر چيزی به عنوان عاريه خواست، به او عاريه دهد و اگر احتياج به عطا و بخشش دارد، به او عطا و بخشش نمايد و اگر از او دعوت به عمل آورد، دعوتش را اجابت نمايد (البتّه اين مورد در صورتی است که محفل، محفل معصيت نباشد) و اگر از دنيا رفت، در تشييع جنازة او حاضر شود و اگر خير و خوبی به او رسد، خوشحال گردد و بر نعمتی که به او رسيده حسادت نورزد و اگر مصيبتی به او رسيد، به غم او غمناک شود، ساختمان منزل خود را بلند نسازد و چند طبقه قرار ندهد تـا به سبب اِشرافی کـه به منزل همسـايه پيدا می­کند، سبب اذيّت و آزار او شود و مهم­تر اينکه جلوی فضا و ديدگاه او را سد ننموده و از ورود و خروج هوای سالم به منزل او جلوگيری نکند»[1].

     مطلب قابل توجّه اين که حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) زمانی اين بيان نورانی را فرمودند که در تمام سرزمين حجاز و مکّه، سخن از ساختمانهای چند طبقه و برج و آسمان­خراش نبود. کلام قرآن ناطق در کنار قرآن صامت، الی يوم القيامه زنده است و پيام می­دهد.

     در ادامة بيان نورانی حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) آمده است: «اگر چيزی خريده و به منزل خود می­برد، در صورتی که بداند او ندارد، از آن ميوة خريداری شده به همسايه نيز هديه نمايد، يا اينکه آن را پوشانده، وارد خانة خود نمايد تا همسايه و فرزندانش آن را نبينند»[2].

     امروزه بشر، با بحران اقتصادی و تورّم و در نتيجه با فقر مواجه است. خانواده­ های پُرجمعيّتِ کم ­درآمد در تهيّة مايحتاج اوليّه مشکل دارند، پس بايد دقّت کنيم تا گوشت و مرغ و شيرينی و ميوه و... را به صورت روباز و در نايلکس­های نمايان، به منزل نبريم. در حديثی از رسول اکرم(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) آمده است: «مَنْ اَكَلَ وَ ذُو عَيْنَيْنِ يَنْظُرُ اِلَيْهِ وَ لَمْ يُواسِهِ ابْتُلِیَ بِداءٍ لا دَواءَ لَه‏»[3] هر كس غذايی بخورد و در همان حال صاحب چشمی، ناظر غذا خوردن او باشد، و با او هم غذا نشود، به دردى گرفتار شود، كه درمان ندارد.

     همسايه اگر خوب باشد، می­تواند نزديک­ترين و سودمندترين شخص برای انسان باشد. همساية خوب، سرماية عظيم­ القدر و همساية بد، بلا است. حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) فرمودند: «يا علی، چهار چيز کمرشکن است، که يکی از آنها همساية بد است»[4]. از حضرت مولای متّقيان امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) نيز مذکور است: «جارُ السَّوْءِ اَعْظَمُ الضَّرّاءِ وَ اَشَدُّ الْبَلاء»[5]. از اينرو حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) فرمودند: «اِلْتَمِسُوا الْجارَ قَبْلَ شِرَى الدّارِ وَ الرَّفيقَ قَبْلَ الطَّريقِ‏»[6] پيش از خريدن خانه در جستجوى همسـايه و قبـل از سفر در فكر همراه بـاشيد. همچنين آن بزرگوار می­فرمايند: «اِثْنانِ لا يَنْظُرُ اللّهِ اِلَيْهِمْ يَوْمَ الْقِيامَةِ قاطِعُ الرَّحِمِ وَ جارُ السُّوءِ»[7] خداوند در روز قيامت به دو گروه با نظر رحمت نمی ­نگرد، قاطع رحم و همساية بد.

     روزی شخصی خدمت رسول اکرم(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) عرض کرد: زنی هميشه و در همة ايّام، غير از روزهای حرام روزه است و شبها را به نماز و مناجات و شب­ زنده ­داری می­پردازد، ولی همساية خويش را با زبان می­ آزارد. حضرت فرمودند: «لا خَيْرَ فيها هِیَ مِنْ اَهْلِ النّار»[8]. حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) نيز کسانی را که به خانة همسايه نگاه می­کنند به شدّت مورد غضب قرار دادند. حضرت رسول اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) فرمودند: «لا يُؤْمِنُ بِاللّه‏ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ مَنْ لا يَاْمَنُ جارُهُ بَوائِقَه‏»[9]، همانا كسى كه همسايه ‏اش از آزار او در امان نباشد، به خداوند و روز رستاخيز ايمان نياورده است‏. همچنين آن بزرگوار فرمودند: «ما زالَ جَبْرَئيلُ يُوصينی بِالْجارِ حَتّى ظَنَنْتُ اَنَّهُ سَيُوَرِّثُه‏»[10] جبرئيل آنچنان همسايه را به من سفارش فرمود که گمان کردم همسايه از همسايه ارث خواهد برد. از حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) نيز مذکور است: «ما زالَ رَسُولُ اللهِ يُوصی بِهِمْ حَتّیٰ ظَنَنّا اَنَّهُ سَيُوَرِّثُهُ»[11] آنقدر رسول اکرم(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) نسبت به همسايه سفارش فرمودند که ما گمان کرديم می­خواهند بفرمايند در آينده وارث محسوب می­شود. در اهميّت حق همسـايه، همين بس که حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) در بستر شهادت وصيّت فرمودند: «اَللهَ اَللهَ فِی الْاَيْتام‏... اَللهَ اَللهَ فِی الْقُرْآن‏... اَللهَ اَللهَ فی جيرانِكُم‏... اَللهَ اَللهَ فِی الصَّلاة...»[12].

     حضرت امام سجّاد(عَلَيهِ ­السَّلام) در رسالة حقوق، پنجاه حق که مؤمنين بر ذمّة همديگر دارند را بيان فرمودند و در مورد حق همسايه می­ فرمايند: «و امّا حق همسايه اين است که در غياب او نگاهبانش باشی و در حضورش او را گرامی داشته و ياور و کمک­ کار او در هر حال باشی و درصدد يافتن اسرار او مباش و از بدی او جستجو نکن که بفهمی، و اگر بدون عمد و قصد، بدی از او فهميدی، برای آنچه فهميدی همچون قلعة محکمی باشی و چون پردة زخيمی، به حدّی که اگر نيزه­ ها برای يافتنش جستجو کنند، آن را نيابند (حِصْناً حَصيناً وَ سِتْراً سَتيرا)... و اگر بر تو نادانی کرد، در مقابل آن بردباری داشته باش و با مسالمت با او رفتار کن، زبان دشنام را از او برگردان و اگر کسی به او خيانتی کرد، از آن جلوگيری کن و همواره با بزرگواری و کريمانه با او برخورد کن و نيست قدرتی جز به خواست خداوند».

     حال، با توجّه به اينکه در عصر حاضر آپارتمان ­نشينی رواج پيدا کرده است، فرهنگ آپارتمان­ نشينی و لزوم رعايت حقوق همسايه بيشتر مطرح می­گردد. در اين قسمت، چند نمونه از مواردی که بايد در رعايت آنها دقّت نمود، ذِيلاً استفاده می­شود و اميد است با بکار بستن آنها در زندگی روزمرّه، از برکات و عنايات بالاتر خداوند متعال بهره­ مند گرديم.

     1- خودداری از تند راه رفتن و کشيدن ميز و صندلی و کوبيدن ميخ به ديوار، بخصوص در اوقات استراحت.

     2- عدم استفاده از دستگاههای پُرصدا از جمله چرخ ­گوشت و جاروبرقی در ساعات استراحت.

     3- مراقبت از کودکان و جلوگيری از بازی و سر و صدای آنان در حياط منزل يا محوّطة آپارتمان.

     4- جلوگيری از ترقّه­ بازی در چهارشنبة آخر سال.

     5- عدم ايجاد سر و صدا در راه­ پلّه خصوصاً در ساعات استراحت، و رعايت سکوت و آرامش هنگام استقبال و بدرقة ميهمان، به عنوان نمونه: ميهمان را در ساعت دوازده شب با صدای بلند بدرقه نکند.

     6- صرفه ­جويی در مصرف آب گرم در اوقاتی که اکثر خانواده­ ها در حال استحمام هستند.

     7- استفاده از مکانهای مُشاع از جمله سالن اجتماعات، با اجازة عموم همسايه ­ها.

     8- خودداری از ايجاد هزينه ­های اضافی و تحميل آن به همسايه­ ها.

     9- دقّت در آويزان کردن لباسها و اشياء شسته شده در بالکن، بطوری که آب آن به بالکن همسايه نريزد.

     لازم به ذکر است که مؤمن در کنار ادای حقوق ياد شده، بايد نسبت به آزار و اذيّت احتمالی همسايه هم تحمّل داشته و با او مدارا کند. حضرت امام کاظم(عَلَيهِ ­السَّلام) فرمودند: «لَيْسَ حُسْنُ الْجِوارِ كَفَّ الْاَذٰى وَ لكِنَّ حُسْنَ الْجِوارِ الصَّبْرُ عَلَى الْاَذٰى‏»[13]. حضرت امام باقر(عَلَيهِ­ السَّلام) نيز فرمودند: «حُسْنُ الْجِوارِ يَعْمُرُ الدِّيارَ وَ يَزيدُ فِي الْاَعْمار»[14] همسايه­ داری خوب، شهرها را آباد و عمرها را طولانی و پُربرکت می ­گرداند.

 

1- مستدرک الوسائل، ج2، ص79

2- مستدرک الوسائل، ج2، ص79

3- مجموعه ورام، ج1، ص47

4- خصال، ترجمه فهری، ج1، ص226

5- همساية بد بزرگترينِ سختی و شديدترينِ بلا است (تصنيف غرر الحکم و دررالکلم، ص436).

6- نهج الفصاحه، مجموعه سخنان رسول اکرم(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ)، حديث480

7- نهج الفصاحه، مجموعه سخنان رسول اکرم(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ)، حديث55

8- نيست خيری در او، او از اهل آتش است (بحارالانوار، ج68، ص394).

9- روضة­الواعظين، ج2، ص388

10- امالی صدوق، ص428

11- کافی، ج2، ص364

12- خدا را خدا را در مورد يتيمان (سفارش می­کنم)... خدا را خدا را در مورد قرآن (سفارش می­کنم)... خدا را خدا را در مورد همسايه­ هايتان (سفارش می­کنم)... خدا را خدا را در مورد نماز (سفارش می­کنم)... (نهج البلاغه مرحوم دشتی، نامة47).

13- حُسن همسايگى به اين نيست كه به همسايه خود آزار نرسانى، بلکه حُسن همسايگی به اين است كه تحمل آزار همسايه را بنمائى (بحارالانوار، ج75، ص320).

14- کافی، ج2، ص667