خداوند متعال، آن معلّم ازل و ابد، حضرات انبياء و اوصياء(عَلَيهِم ­السَّلام) را تربيت فرموده و برای تربيت انسان­ها به جوامع ارسال فرموده است. وجود مقدّس حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) و آل طاهرينشان، چهارده کوثر جوشان و ماندگار هستند که به سوی انسان­ها ارسال  شده اند تا درس کوثر شدن بدهند و کوثر تربيت کنند. از اينرو عنايتی که خدای سبحان به قلوب معلمان حقيقی دارد، به ديگران ندارد و به اين علّت حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمايند: «اَلْعُلَمٰاءُ عالِمانِ عالِمٌ عَمِلَ بِعِلْمِهِ فَهُوَ نٰاجٍ وَ عالِمٌ تارِكٌ لِعِلْمِهِ فَهُوَ هالِكٌ‏»[1]، عالمان دو دسته هستند: عالمی که به علمش عمل نموده، اهل نجات است و عالمی که به علمش عمل نمی­کند، به هلاکت معنوی می­رسد.

     عزيزان: شرافت و ارزش آدمی در آن است که آموخته­های خود را به زيور عمل بيارايد و عظمت انسانیِ عالمان و معلّمان به عامل بودنشان است ولذا فراموش نکنيم آنچه را که می­ آموزيم، بايد در عمل پياده نمائيم.

     پس بزرگترين فضل عام پروردگار، نبوّت و ديگری امامت و ولايت است، چراکه سعادت ابدی انسان، در پرتو اطاعت از نبی و ولی می­باشد. با توجّه به اينکه ولايت و امامت، تداوم­بخش نبوّت است، لذا، چنان فضل عظيمی است که حضرت باري­تعالی، ولايت حضرت امام علی(عَلَيهِ ­السَّلام) را قلعة استوار خود بيان می­فرمايد. همانطور که توحيد، قلعة مستحکم الهی است، همانگونه ولايت حضرت علی ابن ابيطالب(عَلَيهِ ­السَّلام) هم قلعة استوار پروردگار است «کَلِمَةُ لٰا اِلهَ اِلَّا اللهُ حِصْنی فَمَنْ دَخَلَ حِصْنی اَمِنَ مِنْ عَذابی»[2]، «وِلٰايَةِ عَلِیِّ ابْنِ اَبي طٰالِبٍ حِصْنی فَمَنْ دَخَلَ حِصْنی اَمِنَ مِنْ عَذابی»[3].

 

1- مستدرک الوسائل، ج12، ص205

2- کلمة «لا اِلهَ اِلّا الله» قلعة من است، پس کسی که داخل شد بر قلعة من، از عذاب من در امان است (امالی شیخ صدوق، ص225).

3- ولايت علی بن ابی طالب(عَلَيهِ ­السَّلام) قلعة من است، پس کسی که داخل شد بر قلعة من، از عذاب من در امان است (بحارالانوار، ج39، ص246).