خداوند متعال، آن معلم ازل و ابد با تمام پديده ­ها و قوانين و احکامش و آيه آية قرآن کريم، بندگانش را مورد تربيت قرار می­دهد و آنی از ايشان غافل نيست «وَ مَا اللّهُ بِغافِلٍ عَمّا تَعْمَلُون‏»[1].

     فضل عبارت از نعمت فزون بر استحقاق است. برتری­های اخلاقی هم فضيلت ناميده می­شود که همان کمالات روحی و فضايل باطنی است.

     خداوند متعال در آية شريفة مورد بحث به بندگانش تعليم می­فرمايد همانطور که ذات اقدسش بر اساس فضل با شما رفتار می­کند، شما هم بر اساس فضل با مردم برخورد کنيد و نيکی­هاي ديگران را با خيرهای بالاتری پاسخ دهيد. همچنين انسان وظيفه دارد که سلام و درود و تهنيت ديگران را با سلام و تهنيت بالاتری پاسخ دهد «وَ اِذٰا حُيّيتُمْ بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّوا بِاَحْسَنَ مِنْهٰا اَوْ رُدُّوهٰا»[2].

     پس شايسته است که انسان، اوصاف پروردگار را در وجود خود پياده کند و با فضل با مردم رفتار نمايد، همانطور که در مبارکة بقره می­فرمايد: «وَ لٰا تَنْسَوُا الْفَضْلَ بَيْنَكُم‏»[3] فضل و احسان را ميان خودتان فراموش نکنيد. خداوند متعال در روز قيامت، اعمال خير مؤمنين را با فضل پاسخ می­دهد و اعمال شرّ گناهکاران را با عدل، ولذا براستی خسارت است که اعمال شرّ و به عبارتی يکی­های انسان بر اعمال خير يا ده­تاهای او غلبه يابد. حضرت امام سجّاد(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمايند: «وَيْلٌ لِمَنْ غَلَبَتْ آحادُهُ اَعْشارَه‏»[4] وای بر کسی که يکی­های او بر ده­هايش غلبه کند و به اين سبب حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «اِتَّقُوا الْمُحَقَّراتِ مِنَ الذُّنُوبِ فَاِنَّها لٰا تُغْفَر»[5] از گنـاهان کوچک بپرهيزيد، پس همانـا آنها آمرزيده نمی­شوند. آری، کوچک شمردن گناه و تکرار آن موجب می­شود که گناهان صغيره تبديل به گناهان کبيره گردند.

     همانطور که رحمت الهی به دو صورت است: رحمت عام و رحمت خاص، فضل خداوند نيز بر دو گونه است: 1- فضل عام که شامل حال همة انسان­ها اعم از مؤمن و کافر می­گردد. 2- فضل خاص که استحقاق و قابليّت و شايستگی می­طلبد.

     هر نعمتی که خداوند متعال عنايت فرموده، فضل است و اهل معرفت هرگز خود را در پيشگاه الهی طلبکار نمی­دانند، بلکه خود را مديون و بدهکار، و تمام نعمت­ها را فضل الهی می­دانند. اگر انسان از نعمت­هايي که خداوند متعال به او عنايت فرموده، شکرگزاری عملی نمايد، باب فضل الهی به روی او گشوده می­شود، به عنوان نمونه: خداوند متعال به انسان نعمت چشم عطا فرموده و اگر او با اين عضو، گناه نکند، عملاً از آن، سپاسگزاری نموده است. همچنین زبان، نعمت الهی است و در صورتی که انسان، با نعمت زبان دروغ نگويد، تهمت نزند و غيبت نکند، از اين عضو سپاسگزاری نموده و باب فضل الهی را گشوده است. به همين ترتيب نعمت پدر و مادر، همسر و فرزند و ... نعمت و فضل الهی است و در صورت سپاسگزاری عملی، باب فضل خاص پروردگار گشوده می­شود و در صورت ناسپاسی عملی، باب فضل خاص الهی مسدود می­گردد. به فرمودة مفسّران و اساتيد معظّم، عمل انسان، هم مفتاح است و هم مغلاق، بدين معنا کـه عمل انسان، هم باب فضل الهی را بـاز می­کند و می­گشايد و هم باعث بسته شدن باب فضل الهی می­گردد. به عبارتی تمام اعمال خير و صالح، مفتاح و تمام سيّئات و گناهان، مغلاق هستند و به اين سبب در دعای کميل به ما آموختند که از خدای سبحان طلب کنيم: «اَللّهُمَّ اغفِر لِیَ الذُّنُوبَ الَّتی تَحبِسُ الدُّعاء»[6].

     با توجّه به مطالب مذکور معلوم می­شود که منظور از آية شريفة «وَسْئَلُوا اللهَ مِنْ فَضْلِهِ» درخواست فضل الهی، نه تنها به لسان و ظاهر، بلکه همراه با زبان استحقاق و باطن است. دعایِ لسان بايد هماهنگ با اخلاق و عمل باشد. انسان با استحقاقی که در وجود خود فراهم می­آورد، باعث ريزش فضل الهی می­شود. اطاعت و تسليم و انقياد از خداوند متعال و محبوبانش، موجب گشوده شدن باب فضل خاص الهی می­گردد. انسان با عمل صالح، خود را مستحق دريافت فضل الهی می­نمايد و در نتيجه به او توفيقِ عمل صالح بـالاتر داده می­شود. اينکه انسـان به عمل صالح و گره ­گشايي از ديگران موفق می­شود، توفيق و فضل خاص الهی است، لکن مقدّمـات اين فضل و توفيق را انسان بـا اطاعت و تسليم فراهم می­ آورد. کسانی که از سعة صدر و صبر و تحمّل و اخلاق حسنه برخوردارند و متواضع هستند و دست و زبان و شغلِ گره ­گشا دارند و باعث گره ­گشايي از مردم می­شوند، توفيقی است که در پرتو اهتمام به واجبات و پرهيز از معاصی به آنان اعطا شده است. کسانی که توفيق ارشاد قلوب و احيای نفوس پيدا می­کنند، يا در تنظيم جزوات و مطالب قرآن کريم و اهل بيت عصمت و طهارت(عَلَيهِم ­السَّلام) متحمّل زحمت می­شوند، يا سايت قرآنی را راه ­اندازی کرده و به هر عنوانی در جهاد فرهنگی تلاش می­کنند، فضل عظيمی از سوی خدای سبحان است که قابل مقايسه با ساير خيرها و نعمتها نيست و ماندگار می­باشد و زمانيکه انسان از دنيا می­رود، تا وقتی که به اين تعاليم عمل می­شود، پروندة اعمالش باز است و حسنه جاری می­گردد و چنين خيرهايي، خيرِ غيرِ مقطوع و فضل خاص الهی است.

 

1- و نیست خداوند غافل از آنچه انجام می­دهید (مبارکة بقره/74).

2- و زمانیکه تحیّت داده شوید به تحیّتی،پس تحیّت دهید به بهتر از آن یا برگردانید همان را (مبارکه نساء/86).

3- مبارکة بقره/237

4- وسائل الشیعه، ج16، ص103

5- الکافی، ج2، ص287

6- پروردگار من، ببخش برای من گناهانی را که محبوس می­کند دعا را (مفاتيح ­الجنان، فرازی از دعای کميل).