خدای تبارک و تعالی در آية شريفة مورد بحث، سه مسئلة مهم را متذکر می­شود که قسمتی از بخش اول در جلسات سابق استفاده شد که در مورد اعطاء روزی­ها و تقسيم رزق­ها و توزيع مواهب و نعمت­هاست که همه عادلانه و حکيمانه می­باشد و وظيفة بندگان در برابر توزيع عادلانة روزی­ها، تسليم و رضا و مراقبت از قلب و حفظ آن از وساوس شيطانی است. هرچه از طرف پروردگار است، عادلانه و حکيمانه می­باشد و جز امتحان و آزمايش نيست ولذا شايسته است که انسان از خدای سبحان، درخواست روسفيدی از آزمايشات را نمايد و با تسليم و رضا باعث افزايش روزی خود شود. مال و ثروت، نعمتی نيست که انسان به آن حسد و حسرت ورزد. اگر مال و ثروت ارزشمند بود، خداوند متعال آن را در اختيار انبياء و اوصياء خود قرار می­داد که محبوبان درگاهش هستند، درحاليکه تمام حضرات انبياء(عَلَيهِم­ السَّلام) جز حضرت سليمان و داود(عَلَيهِم ا­السَّلام) بخصوص حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) در فقر به سر می­بردند و آنان نيز از راه زره­ بافی و زنبيل ­بافی ارتزاق می ­نمودند.

     پس به جای حسرت و حسد و آرزو، شايسته است که انسان به تحصيل کمالات و سرمايه ­های معنوی بپردازد که در دنيا و عقبی به کار آيد.

      بخش دوّم آية شريفة مورد بحث، در بيان مستقل بودن زن و مرد در کسب ­کرده ­هايشان می­باشد «لِلرِّجالِ نَصیبٌ مِمَّا اکْتَسَبُوا وَ لِلنِّسٰاءِ نَصیبٌ مِمَّا اکْتَسَبْنَ». در جلسات سابق استفاده شد که در زمان جاهليّت و قبل از طلوع اسلام، زن از محروم­ترين اقشار جامعه بود، و­ حق ارث­بَری نداشت و مهريّه که حقّ مسلّم اوست، غصب می­شد که خدای سبحان به مردان متجاوز به حقوق زنان و همسران هشدار فرمود. و در آية شريفة مورد بحث، بـاز خدای سبحان بـه حقّ مسلّم مردان و زنـان اشـاره می­فرمايد. زن در داشتن مقام انسانی، هيچ تفاوتی با مرد ندارد «مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَكَرٍ اَوْ اُنْثىٰ‏ وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَياةً طَيِّبَةً»[1]. راه تحصيل کمال و رسيدن به حيات طيّبه، به روی زن و مرد، بطور يکسان باز است و ابزار آن، ايمان و تقوا و عمل صالح می­باشد. بر اساس آية شريفة مذکور و آية شريفة «اِنَّ اَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ اَتْقاكُم‏»[2]، هر کدام از زن و مرد که ايمان و تقوای بالاتری داشته باشند، از کرامتِ بیشتری برخوردار هستند. به عبارت ديگر معيارِ سنجش انسانيّت و شرافت، تقوا است. تفاوت زن و مرد در امور اجرايی است، نـه امور انسانی و هر کدام وظيفه­ ای جداگانه بر عهده دارند و نوع وظيفة هر کدام، متفاوت است. با طلوع اسلام، زندگی زن وارد مرحلة نوينی شد. احترامی را که دين مبين اسلام به زن قائل است، هيچ مکتبی قائل نيست و خداوند متعال در آية شريفة مورد بحث در دفاع و حمايت از حقوق زنان می­فرمايد: «لِلرِّجالِ نَصیبٌ مِمَّا اکتَسَبُوا وَ لِلنِّسٰاءِ نَصیبٌ مِمَّا اکتَسَبنَ». نصيب يعنی بهره؛ نصيب در امور مادّی و معنوی بـه کـار می­رود ولی اکتسـاب، کسب اختياری و غير­اختياری را شامل می­شود. هر کدام از زن و مرد، چه مال و ثروت و اموال ظاهری کسب کنند و چه کمـالات معنوی تحصيل نمايند، در کسب ­کردة خود استقلال دارند. حال، وقتی راهِ کسب و تحصيلِ مقامات دنيوی و اُخروی بر روی همگان بطور یکسان باز است، شايسته است که انسان به جای حسرت و حسد بردن به امکانات ديگران و چشم دوختن به آنها، در تحصيل کمالات و ثروت تقوا بکوشد تا شرافت افزايد و مقام الهی فراهم کند. با توجّه به آية شريفة «وَ اَنْ لَيْسَ لِلْاِنْسانِ اِلاّ ما سَعىٰ»[3]، انسان به خواست الهی با تلاش جسمانی و نفسانی می­تواند به موجوديّتِ مادّی و معنوی خود بيفزايد.

 

1- هر کسی که انجام دهد عمل صالح از مردی يا زنی، درحالیکه او مومن باشد، پس البته البته زنده می­کنيم او را به حيات پاکيزه (مبارکه نحل/97).

2- همانا گرامی­ترين شما نزد خداوند، باتقواترين شماست (مبارکه حجرات/13).

3-  و اينکه نيست برای انسان مگر آنچه که تلاش کند (مبارکه نجم/39).