در آية شريفة «اِنَّ اللهَ لا يَظْلِمُ مِثْقالَ ذَرَّةٍ وَ اِنْ تَكُ حَسَنَةً يُضاعِفْها وَ يُؤْتِ مِنْ لَدُنْهُ اَجْراً عَظيماً»، خدای تبارک و تعالی، مسئلة اجر و پاداش مافوق استحقاق را مطرح فرمود. پاداش­دهی پروردگار بر اساس فضل و فزون بر استحقاق است. قسمت دوّم و سوّم از آية شريفة مذکور، آنچنان که از بيانات استاد جوادی آملی استفاده شد، در مورد صفت ثبوتی پروردگار است، به اين صورت که: «اِنْ تَكُ حَسَنَةً يُضاعِفْها وَ يُؤْتِ مِنْ لَدُنْهُ اَجْراً عَظيماً»، یعنی هر عمل خيری را که انسان انجام می­دهد، رشد می­کند و بزرگ می­شود و گاهی به ميليون­ها برابر می­رسد، ولذا منظور از «يُضاعِفْها» اين است که خود عمل رشد می­کند. امّا «يُؤْتِ مِنْ لَدُنْهُ اَجْراً عَظيماً» نه از سنخ عمل، بلکه اجر عظيم لدنّی و من جانب الله است که به صورت هديه شامل حال بندة نيکوکار می­گردد. آيات شريفه، مرتبط به هم هستند. استاد جوادی آملی می­فرمایند: «فَكَيْفَ اِذا جِئْنا»، ستم نشدن به هیچ کس و اعطای اجر بیش از استحقاق به مؤمنین با گواهی پیامبران صورت می­گیرد. در نتیجه عذاب و حسرت گناهکار، سخت­تر، و شادمانی فرمانبردار، بزرگتر است. بنابراین مضمون این آیه، وعید برای کافران مشمول «اِنَّ اللهَ لا يَظْلِمُ مِثْقالَ ذَرَّةٍ»، و وعده به اهل طاعت مورد«وَ اِنْ تَكُ حَسَنَةً يُضاعِفْها» است.

     مطلبی که در آية شريفة مورد بحث استفاده می­شود، اين است که: در روز قيامت، هر امّتی گواه و شاهدی بر اعمالشان خواهند داشت و پيشوای معصوم هر امّتی از انبيـاء عظام و اوصيای کرام(عَلَيهِم ­السَّلام)، گواه و شاهد بر آن امّت خواهد بود.

     اينکه در روز قيامت به احدی ظلم نمی­شود و اعمال انسان مشهود پروردگار است و خيرهای آنها مضاعف حساب می­شوند، بيانگر اين واقعيّت است که اعمال انسان، تحت اِشراف علمی پيامبر معصوم قرار دارد؛ پيامبری که دارای مقام عصمت است و علاوه بر اِشراف بر ظاهر اعمال، بر نيّات و افکار و اخلاق انسـان نيز اِشراف دارد و هيچ چيز از او مخفی و پنهـان نمی­ماند. پس حالِ انسان در آن روز چگونه خواهد بود؟ زمانی که اعمال انسانها عرضه می­شوند و پيامبرشان و وجود مقدّس حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) که از خطا و اشتباه و نسيان مصون هستند، گواه بر اعمالشان می­باشند و اِشراف باطنی دارند و برای هيچ کس جای کتمان و انکار وجود ندارد «وَ جِئْنا بِكَ عَلى‏ هؤُلاءِ شَهيداً».

     علاوه بر حضرت پيامبر ­اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)، ائمّة معصومين(عَلَيهِم ­السَّلام) که هم احاطة علمی دارند و هم بر اعمال ظاهری و باطنی احاطه دارند، شاهد و گواه بر اعمال انسانها هستند. عصمت در مقام امام، ضرورت دارد، چراکه امام(عَلَيهِ ­السَّلام)، جانشين پيامبر است و کار پيامبر را انجام می­دهد و اگر دارای مقام عصمت نباشد، قابل اعتماد نخواهد بود که اوامر الهی را از مصدر ربوبی بصورت ناب و زلال و تحريف نشده به مردم برساند.

     پس تمام انبياء عظام و به دنبالشان امامان(عَلَيهِم ­السَّلام)، شاهدان بر امّت­ها هستند. امّا حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيه ­وَ­آلِهِ) شاهدِ شاهدان می­باشند، یعنی علاوه بر امّتشان بر تمام پيامبران و امّت­های آنان نيز شهادت می­دهند و گواه بر شاهدان هستند، بدین معنا که شهادت می­دهند اين پيامبر رسالت خود را به حق و حقيقت انجام داد و آنگاه بر له يا عليه امّت پیامبران پیشین و امت خود شهادت می­دهند، چراکه اعمال، از اوّلين و آخرين، مشهود حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) است. خداوند متعال می­فرمايد: «اِنّا اَرْسَلْناكَ شاهِداً وَ مُبَشِّراً وَ نَذيراً﴿45 وَ داعِياً اِلَى اللهِ بِاِذْنِهِ وَ سِراجاً مُنيرا﴿46»[1]، «وَ كَذلِكَ جَعَلْناكُمْ اُمَّةً وَسَطاً لِتَكُونُوا شُهَداءَ عَلَى النّاسِ وَ يَكُونَ الرَّسُولُ عَلَيْكُمْ شَهيداً»[2]. شهـادت حضرت پيـامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) بر انبياء(عَلَيهِم ­السَّلام) و غير انبياء اِشراف دارد، چراکه رسالت حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) مُهَيمِن و مسلّط بر تمام رسالت­هاست. همانطور که قرآن کريم بر ساير کتب آسمانی هيمنه دارد، همانگونه رسالت حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) نيز بر تمام رسالت­ها هِيمَنه دارد و مسلّط است. خداوند متعال در سورة مبارکة مائده می­فرمايد: «وَ اَنْزَلْنا اِلَيْكَ الْكِتابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقاً لِما بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ الْكِتابِ وَ مُهَيْمِناً عَلَيْه‏»[3]. در زيارت «اقبال الاعمال» آمده است: «وَ الْمُهَيْمِنَ عَلی رُسُلِه»[4]. در روز قيامت، سئوال و جواب، هم از خود امّت­ها و هم از پيامبران عموميّت دارد «فَلَنَسْئَلَنَّ الَّذينَ اُرْسِلَ اِلَيْهِمْ وَ لَنَسْئَلَنَّ الْمُرْسَلين‏»[5]. از پيامبران سوال می­شود: چگونه اجابت شديد؟ «يَوْمَ يَجْمَعُ اللهُ الرُّسُلَ فَيَقُولُ ما ذا اُجِبْتُم‏»[6].

     علّامه طباطبايی(رَحمَة­اللهِ­ عَلیه) فرمودند: «اين مقام شهادت بر حقايق اعمال، درخورِ تمام افراد امّت نيست و مخصوص اوليای طاهرين است». انسانهای کامل از درون افراد باخبر هستند. لازمة شهادت، داشتن احاطة علمی بر نيّات و عقايد و اخلاق و اعمال است. در زمان انجام اعمال، رسول خدا(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) و اوصيای ايشان، در صحنة عمل حضور دارند تا در روز قيامت شهادتشان درست باشد. شاهد، در زمان انجام اعمال حضور دارد که می­تواند در محکمة الهی بر له يا عليه امّت­ها شهادت دهد. پس هر عملی که انسان انجام می­دهد و نيز نيّات و اخلاق و افکار او، همه مشهود بر حضرت پيـامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) و امامان(عَلَيهِم­ السَّلام) است، همانطور که خدای سبحان در سورة مبارکة توبه می­فرمايد: «فَسَيَرَى اللهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُون‏»[7] و بنا به فرمودة امام صادق(عَلَيهِ ­السَّلام)، منظور از مومنان، امامان(عَلَيهِم ­السَّلام) هستند «هُمُ الْاَئِمَّةُ»[8].

     لازم به توضيح است: خداوند بر تمام اعمال انسان حاضر و ناظر و شاهد است «اِنَّ اللهَ عَلى‏ كُلِّ شَیْ‏ءٍ شَهيدٌ»[9] و حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) در مورد شاهد بودن پروردگار می­فرمايند: «اَعْضاؤُكُمْ شُهُودُهُ وَ جَوارِحُكُمْ جُنُودُهُ وَ ضَمائِرُكُمْ عُيُونُهُ وَ خَلَواتُكُمْ عِيانُه»[10]. خداوند اينگونه مقرّر فرموده که حجّت تمام شود و شاهدين در محکمة عدل الهی حاضر شوند و بر له يا عليه بندگان و آنچه که حضور عينی داشتند، گزارش دهند. خداوند متعال در سورة مبارکة يونس(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمايد: يا رسول الله، هر عملی که تو و امّتت انجام دهيد، مشهود ماست «ما تَكُونُ فی‏ شَاْنٍ وَ ما تَتْلُوا مِنْهُ مِنْ قُرْآنٍ وَ لا تَعْمَلُونَ مِنْ عَمَلٍ اِلاّ كُنّا عَلَيْكُمْ شُهُوداً اِذْ تُفيضُونَ فيهِ»[11]. علاوه بر خداوند متعـال، حضرات انبياء و اوصياء(عَلَيهِم ­السَّلام) نيز شاهد اعمال امّت­ها هستند «وَ جی‏ءَ بِالنَّبِيّينَ وَ الشُّهَداءِ وَ قُضِیَ بَيْنَهُمْ بِالْحَقِّ وَ هُمْ لا يُظْلَمُونَ»[12]. حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمايند: «نَحْنُ الشُّهَداءُ عَلَى النّاسِ بِما عِنْدَهُمْ مِنَ الْحَلالِ وَ الْحَرامِ وَ ما ضَيَّعُوا مِنْه‏»[13] از حلال و حرام هرچه باشد، ما شاهد بر آن هستیم. «فردی از حضرت امام رضا(عَلَيهِ ­السَّلام) درخواست کرد که برای او و اهل بيتش دعا کنند، حضرت فرمودند: آيا من اين کار را نمی­کنم؟ به خدا سوگند اعمال شما در هر شب و روز به من عرضه می­گردد، آنگاه این آیة شریفه را تلاوت  فرمودند: «فَسَيَرَى اللهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُون‏» بگو یقیناً خداوند و رسول او و مومنان، اعمال شما را می­بینند»[14].

     علاوه بر خداوند متعال و حضرات انبیاء و اوصیاء(عَلَيهِم ­السَّلام)، فرشتگان هم شاهد اعمال انسانها هستند «وَ رُسُلُنا لَدَيْهِمْ يَكْتُبُون‏»[15] فرشتگانِ کاتب اعمال «كِراماً كاتِبينَ»[16]، علاوه بر اینکه مأمور به نوشتن اعمـال هستند، در روز قیامت نیز شاهد بر اعمال امّت­ها می­باشند. پس هیچ عملی از اعمال انسان پنهان نمی­ماند و همه در محضر شاهدان است «فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ خَيْراً يَرَه﴿7وَ مَنْ يَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ شَرّاً يَرَهُ﴿8».[17]

     استاد جوادی آملی فرمودند: وقتی انسان به این حقیقت واقف شد که نه تنها اعمال، بلکه افکار و اندیشه­ هایش نیز در معرض مشاهدة فرشتگان قرار می­گیرد، چگونه با وجود آن، مرتکب معصیت می­شود؟

     اگر انسان یقین بداند که هیچ ­جا خالی از حضور پروردگار و شاهدان اعمال نیست، همانطور که در مبارکة مجادله می­فرماید: «ما يَكُونُ مِنْ نَجْوى‏ ثَلاثَةٍ اِلاّ هُوَ رابِعُهُمْ وَ لا خَمْسَةٍ اِلاّ هُوَ سادِسُهُمْ وَ لا اَدْنى‏ مِنْ ذلِكَ وَ لا اَكْثَرَ اِلاّ هُوَ مَعَهُمْ اَيْنَ ما كانُوا»[18]، دیگر در محضر پروردگار گناه نمی­کند. امام خمینی(رَحمَة­اللهِ­ عَلَيه) فرمودند: «عالم محضر خداست، در محضر خدا معصیت نکنید». البتّه ستّاریّت خداوند آنچنان وسعت دارد که گاهی حتّی از فرشتگان شاهد بر اعمال نیز اعمال بندگانش را می­پوشاند و آبرو­داری می­کند تا بلکه توبه کنند «وَ الشّاهِدَ لِما خَفِىَ عَنْهُمْ‏»[19]. آری وقتی بنده در گناه اسراف و اصرار نکرد، و بعد از انجام دادن، نادم شد و توبه نمود، خدای سبحان، گاهی از فرشتگان هم می­پوشاند و این چنین از بندگانش آبرو­داری می­کند.

 

1- همانا ما فرستاديم تو را شاهد و بشارت­ دهنده و بيم­ دهنده﴿45 و دعوت­ کننده به سوی خداوند به اذن او و چراغی روشنگر﴿46 (مبارکه احزاب/45و46).

2- و اينچنين قرار داديم شما را امّت وسط تا باشيد گواهان بر مردم و باشد پيامبر بر شما گواه (مبارکه بقره/143).

3- و نازل کرديم به سوی تو کتاب را با حق و حقيقت، تصديق کننده است هرآنچه را که باشد پیش از آن از کتاب و مسلّط است بر آن (مبارکه مائده/48).

4- و (پیامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)) مهیمن است بر پیامبران او (خداوند) (اقبال الاعمال، ج2، ص604).

5- پس البتّه البتّه سوال می­کنيم از کسانی که فرستاده شدند به سوی ايشان و البتّه البتّه سوال می­کنيم از پيامبران (مبارکه اعراف/6).

6- روزی که جمع می­کند خداوند پيامبران را، پس می­فرمايد: چگونه اجابت شديد؟ (مبارکه مائده/109).

7- پس به زودی می­بيند خداوند عمل شما را و فرستادة او و مؤمنين (مبارکه توبه/105).

8- ایشان هستند ائمه (تفصیل وسائل الشیعه، ج16، ص107)

9- همانا خداوند بر همه چيز شاهد است (مبارکه حج/17).

10- اعضاء شما شاهدان او و جوارح شما، جنود اوست و انديشه­ هايتان ديده­بانان او و خلوت­هایتان، آشکار برای اوست (نهج البلاغه مرحوم دشتی، خطبة199).

11- و نباشی تو در امری و نخوانی از آن هيچ خواندنی و انجام نمی­دهيد هيچ کاری، مگر آن که باشيم بر شما شاهدان، زمانی که شروع می­کنيد آن را (مبارکه یونس(عَلَيهِ­ السَّلام)/61).

12- و آورده می­شوند پيغمبران و گواهان و حکم شود ميانشان به راستی و ايشان ظلم کرده نمی­شوند (مبارکه زمر/69).

13- ما گواه بر مردم هستيم به آنچه از حلال و حرام نزد ايشان است و آنچه از بين برده‏اند (بحارالانوار، ج23، ص343).

14- مسند الامام الرضا(عَلَيهِ ­السَّلام)، ج1، ص339

15- و رسولان ما نزد ايشان می­نويسند (مبارکه زخرف/80).

16- والامقام و نویسنده (اعمال) (مبارکه انفطار/11).

17- پس کسیکه هم ­وزن ذرّه­ ای کار خیر انجام دهد می­بیند آن را﴿7 و کسی که هم­وزن ذرّه­ ای کار شرّ  انجام دهد می­بیند آن را﴿8 (مبارکه زلزال/7و8).

18- نيست هيچ نجوای سه نفره­ای مگر اينکه چهارمی آنها خداوند است و نه پنج نفره­ای، مگر اينکه ششمی آنها خداوند است و نه کمتر از اين و نه بيشتر، مگر اینکه او با ایشان است هر کجا که باشند (مبارکه مجادله/7).

19- و شاهد به آنچه که مخفی است از ايشان (مفاتيح الجنان، فرازی از دعای کميل).