روز مقدس غدیر، روز تاج ­گذاری حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) و روز جاودانه شدن و پیروزی اسلام و روز برافراشتن پرچم امامت و ولایت است و ماندگاری اسلام، به برکت عید سعید غدیر می­باشد.

     روز مباهله نیز که مصادف با بیست و چهارم ذیحجةالحرام است، سند دیگری بر حقانیّت حضرت علی(عَلَيهِ ­السَّلام) و آل ­طاهرین آن بزرگوار می­باشد. روز مباهله، روز شکست دشمنان اسلام و روز شادی و سرور شیعیان است. در این روز حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) سر بر سجده نهادند و فرمودند: «شکر و سپاس من و سرور و شادی من از اين است که خداوند به اهل­ بيت من چنين کرامتی ارزانی فرمود...»[1]. روزة روز مباهله دارای عظمت و فضیلت بسیاری است.

     روز بیست و چهارم ذیحجةالحرام علاوه بر اینکه روز مبـاهله می­باشد، دارای چند فضیلت دیگر نیز هست که از جملة آنها نزول آیـة تطـهیر است کـه در بیـان عظمت و طهـارت و حقـانیّت اهل ­بیت(عَلَيهم ­السَّلام) و درواقع سند حقّانیّت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) و آل­طاهرین آن بزرگوار می­باشد. همچنین روز نزول آیة ولایت است که به مناسبت انفاق انگشتری حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) به مسکین در حال رکوع نازل شده است. حضرت علی(عَلَيهِ ­السَّلام) با این احسان، پیام جاویدان و درس عظیمی به جامعه بشریّت می­دهند که قسمت اعظم ارتباط با آن بزرگواران و علامت شیعه ­گری، مربوط به احساس مسئولیت در برابر فقرا و نیازمندان جامعه است. از دیگر عظمت­های روز بیست و چهارم ذیحجةالحرام حدیث شریف کساء می­باشد که مربوط به این روز است.

     روز بيست و پنجم ذیحجةالحرام، روز نزول سورة مبارکة دهر است که بـاز در عظمت خاندان جلیلة اهل­ بیت عصمت و طهارت(عَلَيهم­ السَّلام) است و ابرار در این سوره توسط خداوند متعال معرفی شدند «اِنَّ الْاَبْرارَ ... ﴿5... يُطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلى‏ حُبِّهِ مِسْكيناً وَ يَتيماً وَ اَسيراً﴿8»[2]. اگر انفاق و اطعامی، این چنین  عظمت می­ یابد که خداوند آن را در قرآن به عنوان الگوی انفاق معرفی می­فرماید، به علت وجه­ الله بودن آن است که سرشار از ایثار و اخلاص، و فقط برای خداوند است. وقتی زمان افطار، تنها گردة نان که برای افطاری موجود می­باشد و محبوبِ روزه­ دار است، احسان می­شود، این احسان که «عَلى‏ حُبِّهِ» است، عظمت می­یابد و این است احسان و انفاق مقبول. آن بزرگواران در هر عملی، خود عمل را ندیدند، بلکه وجه­ الله را دیدند. «نیست بر لوح دلم جز الف قامت یار»[3].

     اگر انسان در هر کاری فقط رضایت خداوند را در نظر داشته باشد، تمام محبوب­ها در مقابل رضای محبوب ازلی و ابدی فنا و بذل و ذوب می­شوند. پنج تن آل عبا(عَلَيهم­ السَّلام) با بذل مال، و انفاق و ایثار خود که فقط لِوَجه الله بود، در حالی که خود نیاز شدید داشتند، دیگران را بر خود مقدم داشتند «وَ يُؤْثِرُونَ عَلى‏ اَنْفُسِهِمْ وَ لَوْ كانَ بِهِمْ خَصاصَهٌ»[4] و این امر باعث نزول سورة مبارکة دهر گردید.

     سورة مبارکة دهر الی یوم القیامه پیام می­دهد که علامت شیعه و مؤمن و موحّد حقیقی و شاخصة شیعه ­گری، بذل در راه ولایت است، «شيعَتُنَا الْمُتَباذِلُونَ فی وَلايَتِنا»[5]. امکان ندارد بتوان بغیر از آن راهی که آن بزرگواران رفتند، منسوب به آنان شد و به خداوند رسید. آنان کار خیر را، خالصانه انجام دادند «اِنَّما نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللهِ»[6] و انتظار و توقع تشکر از هیچ کس نداشتند «لا نُريدُ مِنْكُمْ جَزاءً وَ لا شُكُوراً»[7]. هرچند که وظیفة احسان­ شونده، این است که هیچ خدمتی را بدون پاسخ نگذارد، ولی احسان ­کننده هم نباید توقّع جبران و تشکر داشته باشد. حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) فرمودند: «ما نَقَصَ مالٌ مِنْ صَدَقَةٍ فَامْضُوا وَ لا تَجَنَّبُوا»[8]. روزی و برکت دست خداوند است، اگر از جان و وقت و علم و نیرو و هنر و یا مقام خود که همه روزی الهی است «مِمّا رَزَقَهُمُ الله»[9]، برای خداوند و در راه خدا انفاق کردیم، بدانیم که خداوند کم نمی­کند، بلکه برکت می­دهد. همانطور که با بذل مال، دارايی انسان کم نمی­شود، همانگونه ساير نيروهای خدادادی اعم از وقت و ... با بذل در راه خداوند کاهش نيافته و برکت می­یابند.

     «بارالها! به روان مقدّس حضرت محمّد و آل محمّد(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَیهِ ­وَ­آلِهِ) درود فرسـت و در امـر ظهـور و فـرج مـولا و مقتدایمـان حضـرت ولیّ­ عصر(عَجَّلَ­ الله­ تَعالی ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) تعجیل بفرما. خداوندا! توفيق عبوديّت و بندگی و تقرّب به ذات اقدست به همة ما مرحمت بفرما. پروردگارا! حجّاج محترم را با حجّی مقبول و سعیی مشکور به اوطانشان بازگردان و به همة آرزومندان توفیق حجّی مقبول و مشکور عنایت بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غریق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمدیده علی ­الخصوص مردم مظلوم فلسطین، عراق و سوریه نجات کرامت بفرما».

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ     صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»

 

1- کتاب «المراقبات»، نوشتة استاد ملکی تبريزی، ص444

2- همانا ابرار (نيکان)...﴿5 ... اطعام می­کنند طعام را با وجود دوست داشتن آن، به مسکين و يتيم و اسير﴿8 (مبارکه انسان/5و8).

3- حافظ(عَلَيهِ ­الرَّحمَة)

4- و برمی­ گزينند بر خودشان و اگرچه برای ايشان احتياجی باشد (مبارکه حشر/9).

5- شيعيان ما بذل ­کنندگان هستند در راه ولايت ما (بيان نورانی امام محمد باقر(عَلَيهِ­ السَّلام) به نقل از امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام)؛ بحارالانوار، ج95، ص190).

6- اين است و جز اين نيست که اطعام می­ کنيم شما را برای رضای خداوند (مبارکه دهر/9).

7- نمي­ خواهيم از شما پاداشی و نه تشکری (مبارکة انسان/9).

8- نقصان نمی ­يابد مالی از صدقه دادن، پس صدقه بدهيد و از بخشش در راه خداوند اجتناب نکنيد (نوادر راوندی، ص3).

9- از آنچه روزی داد ايشان را خداوند (مبارکه نساء/39).