آية شريفة مورد بحث، در بيان صفت ديگری از «مُخْتالاً فَخُوراً» است و آن، ريا است که به معنای نشان دادن عمل است. خداوند متعال پاک و طاهر است و عمل خالص و پاک و طاهر را می ­پذيرد. عمل ناپاک و آلوده، در شأن حضرت احديّت نيست. فرد رياکار به جهت خودنمايی، احسان و انفاق خود را نشان می­دهد. البتّه گاهی هم انسان، عمل خير خود را جهت خودنمايی به گوش ديگران می­رساند و کارهای خير خود را بازگو می­کند که «سُمعه» نام دارد.

     لازم به توضيح است: اگر نشان دادن کار خير برای هدايت مردم باشد و به نيّت خودنمايی انجام نگيرد، ريا محسوب نمی­شود. ريا مربوط به نيّت است «اِنَّمَا الْاَعْمالُ بِالنِّيّات‏»[1] و يک گناه قلبی و شرک پنهان است. گاهی لازم است که انسان برای تشويق مردم، برخی کارهای خير خود را نشان دهد، همانطور که امام صادق(عَلَيهِ ­السَّلام) می­فرمايند: «فَكُلُّ ما فَرَضَ اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَيْكَ فَاِعْلانُهُ اَفْضَلُ مِنْ اِسْرارِهِ وَ كُلُّ ما كانَ تَطَوُّعاً فَاِسْرارُهُ اَفْضَلُ مِنْ اِعْلانِه‏»[2] پس هر فريضه‏اى كه خداوند واجب کرده است بر تو (بمانند خمس و زکات)، آشكار کردن آن بهتر از پنهان کردن آن است و هر طاعتى كه مردم شخصاً پيشقدم شوند (مانند اعمال مستحبّی)، پنهان آن بهتر از آشكار است‏.

     پس خداوند متعال، احسان و انفاق آلوده به ريا را نمی­پذيرد، چراکه کار برای هر کسی باشد، اجر و مزدش هم برای اوست. رياکاران برای خداوند متعال کاری انجام نداده بودند که از خداوند اجر و مزدی بخواهند. حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) می­فرمايند: «اِنَ‏ اللهَ‏ لا يَقْبَلُ‏ عَمَلاً فيهِ مِثْقالُ ذَرَّةٍ مِنْ رِياء»[3] همانا خداوند عملی را که در آن ذرّه­ای ريا باشد نمی­ پذيرد. در بيان نورانی ديگری از آن حضرت آمده است: «اِنَّ الْمُرائِیَ يُنادٰى يَوْمَ الْقِيامَةِ يا فاجِرُ يا غادِرُ يا مُرائی ضَلَّ عَمَلُكَ وَ بَطَلَ اَجْرُكَ اذْهَبْ فَخُذْ اَجْرَكَ مِمَّنْ كُنْتَ تَعْمَلُ لَه‏»[4] همانا روز قيامت به رياكار ندا مى‏رسد: اى بدكار، اى حيله‏ گر، اى رياكار! عملت تباه، و اجرت ضايع گشت، برو اجرت را از آن كسى بگير كه براى او كار كردى‏. همچنين کسی که، هم برای خداوند کاری انجام می­دهد و هم به جهت نشان دادن به مردم، باز رياکار محسوب شده و اجر و مزدی در پيشگاه الهی ندارد. خداوند متعال می­فرمايد: «اَنَا خَيْرُ شَريكٍ فَمَنْ عَمِلَ لی وَ لِغَيْری فَهُوَ لِمَنْ عَمِلَهُ غَيْری‏»[5] من شريک خوبی هستم، کسی که در عمل خود، ديگری را با من شريک قرار دهد، من تمام سهم خودم را به شريکم می­دهم.

     پس آن انفاق و احسانی انسان را به جايگاه های رفيعه عروج و صعود می­دهد که خالصانه و تنها برای خداوند باشد و فی سبيل الله صورت گيرد. خداوند متعال می­فرمايد: «مَثَلُ الَّذينَ يُنْفِقُونَ اَمْوالَهُمُ ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللهِ وَ تَثْبيتاً مِنْ اَنْفُسِهِمْ كَمَثَلِ جَنَّةٍ بِرَبْوَةٍ اَصابَها وابِلٌ فَآتَتْ اُكُلَها ضِعْفَيْنِ فَاِنْ لَمْ يُصِبْها وابِلٌ فَطَلٌّ»[6] و در مورد انفاق و احسان اهل ­بيت(عَلَيهِم­ السَّلام) آمده است: «اِنَّما نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللهِ‏»[7] همانا ما اطعام می­کنيم شما را برای رضايت پروردگار «نيست بر لوح دلم جز الف قامت يار»[8]. موحّد حقيقی خود و هر آنچه را که در عالم است، در اوج نياز می­داند و تنها خداوند بی­نياز ستوده است «يا اَيُّهَا النّاسُ اَنْتُمُ الْفُقَراءُ اِلَى اللهِ وَ اللهُ هُوَ الْغَنِیُّ الْحَميد»[9]. انفاق و احسانی که فی سبيل الله باشد، به عالی­ترين صورت در پيشگاه الهی پذيرفته می­شود. امّا انفاق و احسانی که از روی ريا صورت می­گيرد، فی سبيل الله نيست و اجر و مزدی ندارد.

     خداوند متعال می­فرمايد: «يا اَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا لا تُبْطِلُوا صَدَقاتِكُمْ بِالْمَنِّ وَ الْاَذٰى‏ كَالَّذی يُنْفِقُ مالَهُ رِئاءَ النّاسِ وَ لا يُؤْمِنُ بِاللّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ فَمَثَلُهُ كَمَثَلِ صَفْوانٍ عَلَيْهِ تُرابٌ فَاَصابَهُ وابِلٌ فَتَرَكَهُ صَلْداً لا يَقْدِرُونَ عَلی‏ شَیْ‏ءٍ مِمّا كَسَبُوا وَ اللهُ لا يَهْدِی الْقَوْمَ الْكافِرينَ»[10] ای مؤمنان باطل نکنيد صدقات خود را به سبب منّت و اذيّت، مانند آن کسی که انفاق می ­کند از روی ريا به مردم و ايمان نمی­ آورد به خداوند و روز قيامت، پس مَثَل او مانند مَثَل سنگی است که بر آن خاک باشد، پس باران تندی بر آن بريزد، پس آن را بشويد، قادر نمی­ باشند بر چيزی از آنچه کسب کردند و خداوند هدايت نمی­ کند کافران را.

     قابل توجّه است: خداوند متعال در مورد کسانی که انفاق خود را از روی ريا انجام می­ دهند، می­فرمايد: «وَ لا يُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَ لا بِالْيَوْمِ الْآخِرِ». ايمانِ بدون اخلاص، ايمان حقيقی محسوب نمی­شود. البتّه لازم به توضيح است که ريا، گناه قلبی و شرک خفی می­باشد.

     با توجّه به آية شريفة «يا اَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا لا تُبْطِلُوا صَدَقاتِكُمْ بِالْمَنِّ وَ الْاَذٰى‏»، معلوم می­شود که اعمال خير، علاوه بر ريا، با منّت و آزار و اذيّت هم باطل می­شوند.

     مطلبی که توجّه به آن حائز اهميّت می­ باشد، اين است که: ريا تنها در مورد انفاق و احسان مطرح نيست، بلکه در مورد تمام عبادات و اعمال خير اعم از نمـاز، روزه، حج، امر بـه معروف و نهی از منکر و ... مطرح می­باشد، ولذا قابل توجّه مربّيان و معلّمان محترم است که اگر تبليغ حقايق و ارشاد و امر به معروف و نهی از منکر، خالص برای خداوند صورت نگيرد و به خاطر تحسين و تجليل مردم، چند اصطلاح علمی يا خارجی استفاده شود، ريا محسوب شده و اجر و مزدی در پيشگاه الهی ندارد.

     پس تمام اعمال خير و احسان و انفاقهايی که هدف و انگيزة الهی نداشته و به جهت خودنمايی انجام می­گيرد، حبط و نابود می­شوند و اين امر، در روز قيامت برای انسان بسيار سنگين تمام می­شود و واقعاً دردناک است که انسان در روزی که نهايت نياز و احتياج به اعمال خيرش دارد، متوجّه شود که تمام رشته ­هايش پنبه شده است. نمايش نامه­ ای در زمانهای قديم پخش می­شد که زن و مردی، خانه­ ای را تهيّه کردند و وقتی وارد خانه شدند، به هر جای آن که دست می­زدند، بلافاصله آن قسمت فرو می­ريخت، ديوارها و ستون­ها و ارکان ساختمان به محض دست زدن، يک به يک فرو می­ريخت، تا اينکه متوجّه شدند موريانه ­ها از درون، همة ارکان ساختمان را خورده­ اند و ظاهری بيش نمانده است. حال اگر ما هم دل­گرم عبادات و انفاق­ها و احسان­ها و اعمال خيرمان هستيم، مبادا ريا يا منّت و آزار و اذيّت آنها را از بين برده باشد و در روز قيـامت، همة آنها به يکبـاره فرو ريزند! خداوند متعال انفاق فی ­سبيل الله و خالص را رشد داده و چند برابر افزايش می­دهد و گاهی تا هزار و چهارصد برابر قدرت رشد و نموّ دارد «مَثَلُ الَّذينَ يُنْفِقُونَ اَمْوالَهُمْ فی‏ سَبيلِ اللهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ اَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنابِلَ فی‏ كُلِّ سُنْبُلَةٍ مِائَةُ حَبَّةٍ وَ اللهُ يُضاعِفُ لِمَنْ يَشاء»[11] انفاق فی سبيل الله، چون ارزشمند و والا است، خداوند هم آن را می­ افزايد، لکن اگر انسان هزاری انفـاق کند ولی ريشة الهی و خلوص نداشته بـاشد، همه حبط و نابود می­گردد. در زمان حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) منافقين مسجدی ساختند که چون با قصد و نيّت الهی نبود و برای مقابله با اسلام بنا شده بود، مسجد ضرار نام گرفت و به فرمان حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) تبديل به زباله ­دانی گشت.

     با توجّه به اينکه هر انفاق واجب و مستحبّی که با قصد و نيّت الهی صورت نمی­ گيرد و از روی ريا می­ باشد، باطل است، لذا کسی که به ظاهر خمس و زکاتش را پرداخت نموده، ولی با نيّت و قصد الهی نبوده، نه تنها اصل تکليف بر ذمّة او باقی مانده، بلکه علاوه بر آن، گناه بزرگ ريا و خودنمايی را هم مرتکب شده است.

     انفاق­های فی ­سبيل ­الله در زندگی انسان برکات مادّی و معنوی بسياری به همراه دارد و باعث سعادت دنيوی و اُخروی فرد می­شوند. انسان هر آنچه که از واجب و مستحب برای رضايت خداوند انجام می­دهد، در درجة اوّل به نفع خودش می­باشد و به خودش خدمت می­کند. حضرت امام جواد(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «اَهْلُ الْمَعْرُوفِ اِلَى اصْطِناعِهِ اَحْوَجُ مِنْ اَهْلِ الْحاجَةِ اِلَيْه‏»[12] احسان­کننده، به احسان خود نيازمندتر است از حاجتمند به آن.

     شخصی خدمت حضرت امام رضا(عَلَيهِ­ السَّلام) نامه­ای می­نويسد و از ايشان اجازه می­خواهد که خمس و زکات خود را نپردازد، آن بزرگوار در پاسخ می­نويسند: «بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ، همانا خداوند وسعت ­دهنده و كريم است، در مورد عمل و كار ضامن ثواب است و در تنگى ضامن غم و اندوه (در مورد مخالفت ضامن كيفر و مجازات‏) هيچ مالى حلال نيست جز از راهي كه خداوند آن را حلال كرده و خمس موجب كمك به ماست بر دين ما و عيـالات ما و پيروان مـا و آنچه مي­ بخشيم و آبروئى كـه مي­ خريم از كسانى كه از قهر و زورش مي­ ترسيم، (مانند پولهائى كه براى حفظ آبروى خود به غير مستحقّين مي ­دهيم) پس آن را از ما دريغ نداريد و تا مي­توانيد خود را از دعاى ما محروم نكنيد. زيرا دادن خمس كليد روزى شما و ماية پاك شدن گناهان شماست و چيزي است كه براى روز بيچارگى خود آماده مي­كنيد و مسلمان كسى است كه به عهدى كه خدا با او كرده وفا كند، مسلمان آن نيست كه با زبان بپذيرد و با دل مخالفت كند والسلام»[13].

     البتّه لازم به ذکر است که خزائن آسمانها و زمين به اذن پروردگار در دست آن بزرگواران است، همـانطور که حضرت امـام­ صـادق(عَلَيهِ­ السَّلام) می ­فرمايند: «کسی که گمان کند امام(عَلَيهِ­ السَّلام) محتاج مال اوست، کافر است، بدرستی که مردم، محتاج آن هستند که امام(عَلَيهِ­ السَّلام) از آنها قبول کند، خداوند در قرآن می­فرمايد: از اموال آنها صدقه را بگير تا آنها را به اين وسيله پاکيزه کنی»[14].

     با توجّه به مطالب مذکور شايسته است جوانان عزيز به اين مطلب توجّه نمايند که به هنگام انتخاب همسر و ازدواج، با کسی ازدواج کنند که نان حرام به ايشان و فرزندانشان نخوراند و روزی حرام به منزل نياورد و ارتباط خواستگار با پروردگار و پرداخت خمس و زکات را در رأس صحبت­های خود با خواستگار قرار دهند. نقش لقمة­ حرام در شقاوت انسان به حدّی است که در روز مقدّس عاشورا حضرت سيّدالشّهدا امام حسين(عَلَيهِ­ السَّلام) خطاب به لشکر عمر سعد فرمودند: «فَقَدْ مُلِئَتْ بُطُونُكُمْ مِنَ الْحَرام»[15] پس به تحقيق شکم­هايتان از حرام پُر شده است.

     قابل توجّه است که: احسان و انفاق­های مستحبّی فراوان و نذرهای بی­شمار، جايگزين خمس و زکات و حقوق واجبه نمی­گردد، همانطور که غسلِ با نيّت بـا يک کـاسه آب، صحيح است و باعث طهارت معنوی می­شود، لکن فرو رفتن در دريا، بدون نيّت غسل، صحيح نبوده و موجب طهارت معنوی نمی­شود.

     حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «اِنَّ اَشَدَّ ما فيهِ النّاسُ يَوْمَ الْقِيامَةِ اَنْ يَقُومَ صاحِبُ الْخُمُسِ فَيَقُولَ يا رَبِّ خُمُسی‏»[16] سخت‏ترين حالى كه مردم در قيامت دارند، اين است كه صاحب خمس بپا خيزد و بگويد: پروردگارا! خمس من‏. همچنين آن بزرگوار در بيان نورانی ديگری فرمودند: «مَنْ مَنَعَ قيراطاً مِنَ الزَّكاةِ فَما هُوَ بِمُؤْمِنٍ وَ لا مُسْلِم‏»[17] هر كس قيراطى از زكات واجب را نپردازد، پس او نه مؤمن است و نه مسلمان.‏

     حال، با اين همه برکاتی که خمس و زکات به همراه دارد، چرا عدّه­ای خود را از برکات خمس و زکات محروم می­کنند و اينطور گرفتار خُذلان و بيچارگی می­شوند؟ در پاسخ اين سوال به فرمودة خدای سبحان استناد می­شود که فرمود: «مَنْ يَكُنِ الشَّيْطانُ لَهُ قَريناً فَساءَ قَرينا»، يعنی چنين کسانی به جای خدا و اوليای الهی، با شيطان رفاقت کردند و کسی که با شيطان رفيق و همنشين شد، سرانجامی بهتر از اين نخواهد داشت. شيطان راه حق را بر انسان می­بندد «اِنَّهُمْ لَيَصُدُّونَهُمْ عَنِ السَّبيل‏»[18] و او را از فقر و تنگ­دستی احتمالی در آينده می­ترساند «اَلشَّيْطانُ يَعِدُكُمُ الْفَقْرَ»[19] و به اين ترتيب از پرداخت خمس و زکات بازمی­دارد. شيطان، چنان مال دنيا را برای انسان زينت می­دهد و او را با دنيا مشغول می­کند که از خمس و زکـات و انفاق و احسان خودداری می­کند و تصوّر می­کند که راه حق می­رود و هدايت­ يافته است. از اينرو خودداری از پرداخت خمس و زکات، درواقع از آثار همنشينی با شيطان است. اگر خدای سبحان امر فرمود شيطان را پرستش نکنيد «اَلَمْ اَعْهَدْ اِلَيْكُمْ يا بَنی‏ آدَمَ اَنْ لا تَعْبُدُوا الشَّيْطان‏»[20]، هر گناهی که انجام می­گيرد، عبادت شيطان و سجده به اوست. هر نافرمانی از خداوند، بمانند ترک انفاق و خمس و زکات، فرمانبرداری از شيطان و سجده بر شيطان و گامی در جهت تضعيف دين اسلام است. با هر نافرمانی، دست رحمت الهی از سر انسان کوتاه شده و يک درجه از ولايت خداوند خارج گشته و تحت ولايت و سرپرستی شيطان قرار می­گيرد و شيطان او را به سوی ظلمت می­کشاند «وَ الَّذينَ كَفَرُوا اَوْلِياؤُهُمُ الطّاغُوتُ يُخْرِجُونَهُمْ مِنَ النُّورِ اِلَى الظُّلُمات‏»[21]. خداوند متعال در سورة مبارکة اعراف از زبان شيطان می ­فرمايد: «ثُمَّ لَآتِيَنَّهُمْ مِنْ بَيْنِ اَيْديهِمْ وَ مِنْ خَلْفِهِمْ وَ عَنْ اَيْمانِهِمْ وَ عَنْ شَمائِلِهِمْ»[22]. کار شيطان، تزئين دادن و تسويل است. کسانی که با هزاری توجيه و به بهانة پرداخت عوارض و نوسازی و ماليات و ... شانه از زير بار خمس و زکات خالی کرده و چنين تصوّر می کنند که خداوند را فريب می ­دهند، درواقع به فریب خود می­پردازند «يُخادِعُونَ اللهَ وَ الَّذينَ آمَنُوا وَ ما يَخْدَعُونَ اِلاّ اَنْفُسَهُمْ»[23]، چنين کسانی با عمل خود شيطان را بر خود مسلّط می ­کنند. خداوند متعال می ­فرمايد: شيطان قدرت تسلّط بر انسان مؤمن را ندارد «اِنَّ عِبادی لَيْسَ لَكَ عَلَيْهِمْ سُلْطان‏»[24]. تسلّط شيطان فقط بر کسی است که او را دوست و ولی برای خود اتّخاذ کند «اِنَّما سُلْطانُهُ عَلَى الَّذينَ يَتَوَلَّوْنَهُ وَ الَّذينَ هُمْ بِهِ مُشْرِكُونَ»[25]. چنين کسانی با گناه و معصيت از خداوند دور شده و به شيطان نزديک می­شوند. در مقابل، بندگان مطيع خداوند که خدای سبحان پيوسته حامی و مراقب و وکيل مدافع آنهاست، شيطان قدرتی بر فريب آنها ندارد، همانطور که خدای سبحـان حضرت­ يوسف(عَلَيهِ ­السَّلام) را تحت مراقبت و محافظت و حمايت خود قرار داد و اجازه نداد شيطان بر ايشان مسلّط شود.

     خداوند متعال می­فرمايد: «اِنَّهُ يَراكُمْ هُوَ وَ قَبيلُهُ مِنْ حَيْثُ لا تَرَوْنَهُم‏»[26]، استاد جوادی آملی در بحثی می­فرمايند: چه کنيم تا از دست اين شيطان نامرئی که می­بيند ما را از جايی که ما او را نمی ­بينيم، فرار کنيم؟ برای فرار از دست چنين دشمنی، به خدايی پناهنده شويم که شيطان را می ­بيند از جايی که او خدا را نمی ­بيند. آری، برای نجات از شرّ شيطان بايد با پرهيز از نافرمانی پروردگار و انجام فرامين الهی به حصن حصين توحيد پناهنده شد ولاغير «قُلْ اَعُوذُ بِرَبِّ النّاس﴿1‏ مَلِكِ النّاس‏﴿2 اِلهِ النّاس﴿3‏ مِنْ شَرِّ الْوَسْواسِ الْخَنّاس﴿4...‏»[27].

 

1- همانا اعمال به نيّت­هاست (بيان نورانی رسول اکرم(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)؛ بحارالانوار، ج67، ص211).

2- کافی، ج3، ص501

3- مجموعه ورام، ج1، ص187

4- بحارالانوار، ج69، ص303

5- الجواهر السنيه، كليات حديث قدسى، ص689

6- مَثَل کسانی که انفاق می­کنند اموالشان را برای کسب رضای خداوند و تثبيت نفسهايشان، مانند مَثَل باغی است که در نقطة بلندی باشد، برسد آن را باران درشت دانه، پس بدهد ميوه­اش را دو برابر، پس اگر نرسد آن را باران درشت دانه، پس برسد باران اندک (مبارکه بقره/265).

7- مبارکه دهر/9

8- حافظ(عَلَيهِ­ الرَّحمَة)

9- ای مردم، شماييد فقيران به سوی خداوند و خداوند، اوست بی ­نياز ستوده (مبارکه فاطر/15).

10- مبارکه بقره/264

11- مَثَل کسانی که اموالشان را در راه خداوند انفاق می­کنند، مانند مَثَل دانه­ای است که برويد در آن هفت خوشه که در هر خوشه صد دانه باشد و خداوند مضاعف می­گرداند برای هر کسی که بخواهد (مبارکه بقره/261).

12- بحارالانوار، ج75، ص79

13- بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ اِنَّ اللهَ واسِعٌ كَريمٌ ضَمِنَ عَلَى الْعَمَلِ الثَّوابَ وَ عَلَى الضّيقِ الْهَمَّ لا يَحِلُّ مالٌ اِلّا مِنْ وَجْهٍ اَحَلَّهُ اللهُ وَ اِنَّ الْخُمُسَ عَوْنُنا عَلی دينِنا وَ عَلی عِيالاتِنا وَ عَلی مَوالينا وَ ما نَبْذُلُهُ وَ نَشْتَری مِنْ اَعْراضِنا مِمَّنْ نَخافُ سَطْوَتَهُ فَلا تَزْوُوهُ عَنّا وَ لا تَحْرِمُوا اَنْفُسَكُمْ دُعاءَنا ما قَدَرْتُمْ عَلَيْهِ فَاِنَّ اِخْراجَهُ مِفْتاحُ رِزْقِكُمْ وَ تَمْحيصُ ذُنُوبِكُمْ وَ ما تَمْهَدُونَ لِاَنْفُسِكُمْ لِيَوْمِ فاقَتِكُمْ وَ الْمُسْلِمُ مَنْ يَفی لِلّهِ بِما عَهِدَ اِلَيْهِ وَ لَيْسَ الْمُسْلِمُ مَنْ اَجابَ بِاللِّسانِ وَ خالَفَ بِالْقَلْبِ وَ السَّلام (الکافی، ج1، ص548).

14- وافی، ج10، ص279

15- بحارالانوار، ج45، ص8

16- الکافی، ج1، ص547

17- ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص236

18- همانا ايشان البتّه بازمی­ دارند آنها را از راه (درست) (مبارکه زخرف/37).

19- شيطان وعده می­دهد به فقر (مبارکه بقره/268).

20- آيا عهد نکردم با شما ای فرزندان آدم اينکه عبادت نکنيد شيطان را (مبارکه یس/60).

21- و کسانی که کافر شدند، سرپرست ايشان طاغوت است، خارج می­کند ايشان را از نور به سوی ظلمت (مبارکه بقره/257).

22- سپس البتّه البتّه می ­آيم به سوی ايشان از مقابل و از پشت سر و از سمت راست و از سمت چپ ايشان (مبارکه اعراف/17).

23- خدعه می­کنند با خداوند و کسانی که ايمان آوردند، درحالی که خدعه نمی­ کنند مگر با خودشان (مبارکه بقره/9).

24- همانا بندگان من، نيست برای تو، بر ايشان تسلّطی (مبارکه حجر/42).

25- همانا سلطنت او بر کسانی است که سرپرست اتخاذ کردند او را و کسانی که ايشان به او (خدا) مشرکانند (مبارکه نحل/100).

26- همانا می­بيند شما را او و قبيله­ اش از جايی که نمی­ بينيد شما آنها را (مبارکه اعراف/27).

27- بگو پنـاه می ­برم به پروردگـار مردم﴿1 پادشاه مردم﴿2 خدای مردم﴿3 از شرّ وسوسه­ کنندة پنهان ­شونده﴿4... (مبارکه ناس/1و2و3و4).