در آستانة تعطيلات قرار داريم. به علّت اهميّت مطلب، احساس وظيفه شد که مطالبی در اين راستا به خدمت عزيزان محترم و جوانان عزيز ابلاغ شود. در جلسة سابق دربارة برنامه­ريزی اوقات فراغت فرزندان مطالبی بيان گرديد و استفاده شد که اگر با وجود اين تهاجم فرهنگی، برای جوانان و فرزندان برنامه­ ريزی هدفمندی نداشته باشيم، تحت نفوذ دشمن قرار می­گيرند که برای تمام مقاطع سنّی برنامه­ريزی کرده است. حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمايند: «اِنَّما قَلْبُ الْحَدَثِ كَالْاَرْضِ الْخالِيَةِ ما اُلْقِيَ فيها مِنْ شَيْ‏ءٍ قَبِلَتْهُ»[1]، همانا قلب جوان مانند زمين خالی می­باشد، هر بذری که در آن پاشيده شود، آمادة پذیرش آن است. امام صادق(عَلَيهِ ­السَّلام) می­فرمایند: «بادِرُوا اَحْداثَکُمْ بِالْحَديثِ قَبْلَ اَنْ تَسْبِقَکُمْ اِلَيْهِمُ الْمُرْجِئَةُ»[2]، در آموختن احاديث ما به فرزندانتان مبادرت نمائيد، قبل از اينکه افراد فاسد و نااهل بر شما پيشی گيرند و به سراغ آنها بروند.

     مطلب مهمی که در راستای تربيت نوجوانان و جوانان عزيز قابل توجّه می­باشد، اين است که بيکاری مادر آفت­هاست، بيکاری، انحراف اخلاقی و رفتارهای ناشايست اعمّ از بزه کاری و اعتياد و ... را به دنبال دارد. بيکاری، فشار روحی و عصبی به دنبال دارد. بيکاری، موجب ايجاد توهّمات و تخيّلات است. پس، شايسته است که جوانان عزيز را در آستانة تعطيلات دريابيم. اگر برای جوانان برنامه ­ريزی صحيحی نداشته باشيم، گرفتار بيکاری و دام­های شيطان، اعم از برنامه­ های انحرافی رايانه­ای و ... می­گردند. اوقات فراغت به معنای اوقات بيکاری نيست، بلکه به اين معناست که در تعطيلات، دروس رسمی تعطيل می­گردد، لکن فرصت مناسبی برای آموزش­های تقويت ­کنندة درسی و مهارتی و شکوفايي استعدادهای نهفته و خلاقيّت­های جوان ايجاد می­گردد. اوقات فراغت به اين منظور نيست که نوجوان و جوان، راکد و به مدّت مديد مقابل تلويزيون بنشيند و شبانه ­روز به ديدن برنامه­های آن مبادرت ورزد. بهترين برنامه ­ريزی­ها را می­توان در ايّام تعطيلات برای شکوفا نمودن استعدادهای نهفتة نوجوانان و جوانان انجام داد. بهترين زمان برای به ثمر رسانيدن مهارت­ها، زمان جوانی است که والدين محترم با برنامه ­ريزی صحيح می­توانند شرايط را برای بهره­ گيری فرزندان از اوقات فراغتشان فراهم آورند که ذيلاً چند نمونه از برنامه ­هایي که می­توانند خلاقيّت فرزندان را رشد داده و مهارت­هايشان را تقويت کنند، استفاده می­گردد:

     1- مهمترين و ضروري­ترين برنامه برای تعطيلات، افزودن معارف توحيدی و برنامة قرآن و معارف  اهل­بيت(عَلَيهِم­ السَّلام) و معرفت­زايي و حفظ قرآن در هر مقطع سنی می­باشد.

     2- شرکت در کلاسهای آموزش دروس رسمی که به عنوان کلاس­های تقويتی يا کنکور می­باشد.

     3- شرکت در کلاسهای هنری و صنعتی که در رشد مهارتهای علمی مؤثر می­باشد.

     4- بخش ديگر از ايّام تعطيلات به انجام حرکات ورزشی معطوف شود که برای سلامتی جسمی و روانی ضروری است. يکی از برنامه­ های ديکته­ شده از طرف دشمن اين است که تحرّک و فعاليّت را از نوجوانان و جوانان بگيرد و آنان را تنبل و راحت ­طلب و تن­ پرور بار آورد که اين امر، علاوه بر سلامت روحی، به سلامت جسمی آنان نيز آسيب و لطمه وارد می­سازد که يکی از نمونه ­های آن، برنامه­ های کامپيوتری است. پس ضرورتِ برنامه ­ريزی برای ايّام تعطيلات فرزندان، اعم از برنامه ­­های آموزشی دينی و هنری و ورزشی روشن می­گردد، لکن رعايت چند نکته در اين راستا کمال ضرورت را دارد که عبارتند از:

     1- خودداری از افراط و تفريط: در تنظيم فوق برنامه­ ها برای فرزندان تعادل رعايت شود و از افراط و تفريط پرهيز گردد؛ به اين صورت که نه حالت افراط به خود گيرد و جوان يا نوجوان از طرف والدين مجبور شود که از اين کلاس به آن کلاس برود، يا چند جزء قرآن کريم را در فلان وقت مشخّص حفظ کند که در اين صورت درواقع تعطيلات را برای فرزندان تبديل به پادگان کرده­ ايم. توجّه کنيم که جوان ما يک انسان است، نه ماشين که بطور خودکار شروع به کار کند. اگر برنامه ­های متنوع آموزشی را اينچنين ترتيب داديم، ديگر تعطيلات برای فرزندان مفهومی نخواهد داشت. و در مقابل، برنامة تعطيلات نبايد حالت تفريط به خود گيرد و فرزندان به صورت کاملاً آزاد و بيکار، يله و رها شوند و در طول تعطيلات هيچگونه برنامة مفيدی نداشته باشند. پس شايسته است که والدين محترم برنامة تعطيلات فرزندان را مطابق توان آنان ترتيب دهند. در فرمايشات حضرت امام سجاد(عَلَيهِ­ السَّلام) آمده است: «فرزندان را خسته نکنيد»[3]. اگر جوان تحت فشار باشد، حتماً اُفت تحصيلی و فشارهای روحی و روانی خواهد داشت. همچنين شايسته است که والدين کار کم و اندک فرزندان را بپذيرند و از آنها توقّع و انتظار زيادی نداشته باشند تا تشويق شوند و به انجام کارها اشتياق پيدا کنند.  

     2- خودداری از تحميل علايق والدين: تمام برنامه ­ريزی­ها، بايد مطابق با ذوق و شوق و استعداد و ظرفيت فرزندان باشد و مادران و پدران محترم، شايسته نيست که عقايد و علايق خود را به فرزندان تحميل کنند. اينکه پدر و مادر، فلان رشتة تحصيلی يا فلان کار را که دوست داشته و نتوانسته آن را بخواند يا انجام دهد، به فرزندش تحميل نمايد، روش عاقلانه­ای نيست، چراکه ممکن است فرزند اصلاً استعداد آن را نداشته باشد. تحميل کردن رشتة تحصيلی يا شغل به فرزندان از طرف پدر و مادر، آسيبهای روحی و روانی و عصبی فرزندان را به دنبال خواهد داشت.

     پس تنظيم اين برنامه­ ها بايد مطابق با توانمندی­ها و علايق فرزندان باشد، نه مطابق خواسته­ های بلندپروازانة والدين، چراکه تحميل علايق و عقايد به فرزندان امری غيرمعقول و غيرالهی است.

     3- خودداری از زور و اجبار: فشار و اجبار و خشونت و تهديد نسبت به فرزندان در هيچ موردی جايز نيست. دين ما دين تکريم است. اگر تربيت، مطابق فطرت سالم بشری باشد، که تکريم ­طلب و تحقير­گريز و تشويق­ طلب و تنبيه ­گريز است، کارساز و نتيجه­ بخش خواهد بود. تربيت سالم، تربيتی است که با تکريم و احترام و محبت همراه باشد و چنين تربيتی پاسخ خواهد داد. محصول و ره ­آورد رفتارهای خشک و تند و خشن و همچنين تنبيه و تهديد و مؤاخذه و رفتارهای غيرمنطقی والدين، به وجود آمدن فرزندان لجباز و سِمج و بی­ادب است و چنين خانواده­ هايي در اثر تربيت غلط خود، متأسفانه بايد شبانه ­روز منتظر لجبازيهای فرزندانشان باشند، چراکه خودشان با تربيت نادرست و رفتارهای غلط و خشن موجب اين امر گشته­ اند. از جمله روشهای تربيتی نادرست والدين اين است که رو در روی فرزند در نزد ديگران از او شکايت و بدگويی نمايند و عيبها و بازي­گوشی­های فرزند را تعريف کنند. روش نادرست ديگر، اين است که والدين به هنگام استماع دستورات اخلاقی و تربيتی از فرد ثـالثی، خطاب بـه فرزند خود بگويند: «آيـا می­شنوی؟ خوب گوش کن، تو را می­گويد»، که اين امر نه تنها تأثير مثبتی نخواهد داشت، بلکه آثـار معکوسی به بار آورده و موجب لجبازی­های بيشتر و تجرّی و گستاخی فرزند خواهد شد. به عنوان نمونه: در برخی از خانواده­ها، فرزندان از سرِ لج و لجبازی با والدين، شبانه­روز سرگرم بازی­ها و برنامه­ های نامناسب در تبلت يا کامپيوتر يا تلفن همراه خود هستند و با اين کار درواقع می­خواهند حساسيّت پدر يا مادر خود را تحريک نمايند.

      يکی از مصاديق اجبار به فرزندان که از برنامه ­های بسيار ناشيانه بوده و باعث جبهه­ گيری آنان و لجبازيشان می­گردد، اين است که پدر و مادر بدون اطلاع و مشورت و کسب رضايت فرزند، به او خبر دهند که او را در فلان کلاس ثبت نام کرده ­اند.

     مطلب ديگری که در بهینه ­سازی دوران تعطیلی فرزندان اهمّیت بسیاری دارد، این است که چون اجبار و تهدید برای جوانان بسيار مضّر است، لذا هر زمان که والدین بخواهند فرزندشان را از کاری منع کنند، اولاً: حتماً باید به صورت غیرمستقیم باشد، چراکه ایرادگیری مستقیم در هر قشر و هر سنّی که باشد، اعم از فرزند و دوست و همکلاسی و... کارساز و پاسخگو نیست، ثانیاً: در برابر هر آنچه که فرزند را از آن منع می­کنند باید، برنامۀ مفیدی را جایگزین قرار دهند، به عنوان نمونه: شرایط دیدار و ملاقات با دوستان خوب را برای فرزندان فراهم سازند، یا بچّه­ ها را به پارک ببرند و یا سفرهای زیارتی و تفریحی کوتاه مدّت را برای آنها برنامه­ ریزی کنند و آنها را به دل طبيعت و جنگل ببرند تا کودکان و جوانان احساس شادی و سرور را از دست ندهند. همچنین بردن فرزندان به موزه و بازدید از آثار باستانی که کشور ایران از این لحاظ غنی می­باشد، در رشد فکری فرزندان و پُرکردن اوقات فراغت آنان بسیار مفید است. همانطور که خداوند متعال در قرآن کریم بندگانش را به اين امر توصیه فرموده است: «قُلْ سيرُوا فِي الْاَرْضِ ثُمَّ انْظُرُوا كَيْفَ كانَ عاقِبَةُ الْمُكَذِّبينَ»[4] بگو سیر کنید در زمین، سپس بنگرید که عاقبت تکذیب ­کنندگان چگونه بوده است.

     با توجّه به اینکه خداوند متعال به خانواده قداست بسیاری قائل است، شایسته است که جوان را خانواده ­دوست و خانواده­ محور تربیت کنیم. باهم غذا خوردن و باهم خوابیدن و باهم بازی و ورزش کردن، در این راستا نقش بسیار مفیدی را ایفا خواهد کرد. یکی از برکات ماه مبارک رمضان، غذا خوردن افراد خانواده در کنـار همدیگر است. پدر و مادر می­توانند با مهرآمیزترین روشها، در برخی از ورزشها فرزندان خود را همراهی کنند، همچنین داستان­ گویی اثرات بسیار مفیدی را به دنبال خواهد داشت. اینکه خداوند متعال در قرآن کریم آن همه داستان تعریف فرموده، به این علّت است که مطابق با فطرت بشری است. پس برای سرگرمی و آموزش فرزندان، می­توان داستان انبیا و حضرات معصومین(عَلَيْهِم‌السّلام) و نیز داستان­های اخلاقی را با ملایمت و نرمی و لطافتِ تمام، بازگو کرد تا آنان از همان ابتدا، از لحاظ دینی، آگاه باربیایند و با محبّت اهل بیت(عَلَيْهِم‌السّلام) مأنوس گردند.

     با توجّه به اینکه استفاده شد، تربیت­های تحمیلی و اجبـاری و تحکّم­ آمیز برای جوان و نوجوان نه تنها موثر واقع نمی­گردد، بلکه نتیجۀ معکوس می­دهد، لذا شایسته است که پدران و مادران محترم در همین راستا بسیار لطیف و ظریف و محتاطانه عمل کنند و از کنترل­های بازجویانه و وارسی کیف و اشیاء فرزند شدیداً خودداری نمایند. اینکه مرتّب از فرزند سوال شود: کجا بودی؟ کجا رفتی؟ کی آمدی؟ و... و همچنين فرزند را محکوم و متّهم به دروغگويی کردن و گفتن جملاتی مانند: «دروغ نگو»، يا «می­دانم که دروغ می­گويی»، فرزند را جری و گستاخ کرده و وادار به دروغ گفتن می­کند. هر چند که نباید فرزند در هیچ شرایطی یله و رها شود و حتماً باید ساعات درسی و تعطیلی او در اِشراف پدر و مادر باشد، لکن این امر باید با ظریف­ترین روشها و با کنترل­های دورادور و غیرمستقیم و محتاطانه باشد.

     مطلب دیگری که مادران محترم شایسته است به آن توجّه نمایند، این است که به جای خشونت و تندی با فرزندان که همواره محصولی ناگوار به بار می­آورد، اعتماد­سازی کنند. یعنی با حفظ اَسرار فرزند و رازدار بودن برای او، طوری که حتی اسرار او به پدرش هم گفته نشود، اعتماد او را جلب نمایند که در این صورت فرزند بدون ترس و واهمه و نگرانی، بد و خوب و ریز و درشت برنامه­ های خود را برای مادر تعریف خواهد کرد. پدر و مادر قبل از اینکه معلّم و حاکم فرزند باشند، باید رفیق شفیق و دوست دلسوز او باشند. این حالت مهمترین تاثیر تربیتی را بر روی فرزند خواهد گذاشت و باعث خواهد شد که فرزند بیش از هر کجا خانه را دوست داشته باشد و طالبِ آمدن به خانه و رسیدن به فضای گرمِ خانواده و آغوش پدر و مادر باشد. آری، گفتن جملات محبّت­آمیز به فرزندان، به جای تهدید و تحقیر، و تکریم و تشویق آنان نزد دیگران، فرزند را خانواده ­دوست و خانه ­دوست به بار می­آورد.

     4- خوداری از تحقیر و سرزنش فرزندان: تحقیر و سرزنش فرزند و گفتن جملاتی مانند اینکه: «تو عُرضه نداری»، موجب سرکوب توانمندی­های فرزند و از بین رفتن اعتماد به نفس و ایجاد ناتوانی­پنداری در او می­شود و نیز باعث می­شود که چنین فردی در ارتباطات اجتماعی خود دچار مشکل گردد.

     همچنین مقایسۀ فرزند با فرزندانِ دوستان و آشنایان یا خواهر و برادر خودش و یا به رخ کشيدن دوران کودکی و نوجوانی والدین به فرزندان، آثار و تبعات ناخوشایندی دارد، چراکه استعدادها متفاوت است و هرکسی استعداد مخصوص به خود را دارد.

     5- ارائة الگوهای مناسب: در مورد برنامه­ ریزی برای فرزندان، معرّفی الگو از طرف پدر و مادر ضرورت دارد. به عنوان نمونه: پدر و مادر به فرزند خود بگویند: فرزندم، شما می­خواهید کدام شخصیّت علمی و فلسفی و هنری و... را برای خود الگو قرار دهید؟ مثلا ابوعلی ­سینا را به عنوان نمونه معرّفی کرده و بگویند که او در 18 سالگی یک شخصیّت علمی و عرفانی و فلسفی بود و به آن موفّقیّت­های عالی دست یافت و سپس با اکرام و احترام به فرزند گوشزد نمايند که اگر ایشان به آن درجة علمی و عرفانی رسیدند، به فضل الهی و با تلاش و کوشش بوده است و با تن­پروری و تنبلی و کسالت نمی­توان به آن موفّقیّت­ها دست یافت. باید به فرزند تفهیم نمود که او هم آن استعدادها را در درون خود دارد، لکن بـا زحمت و تلاش و کوشش و بـا سرمایه­ گذاری از لحظه لحظه ­های عمر، می­تواند به موفّقیّت­های عالی نائل گردد. همچنین والدین، کتاب­های مربوط به اندیشمندان و عُلما را در اختیار فرزندان قرار دهند و بدون تحکّم و تحمیل و اجبار، از فرزندان بخواهند که در صورت تمایل، شرح حال آنان را مطالعه کنند. البتّه کتاب­های پیشنهادی از طرف والدین برای نوجوانان و جوانان، باید کم ­حجم و ساده بوده و دارای مطالب پیچیده و خسته ­کننده نباشد تا جوان پس از مطالعة کتاب، احساس بالندگی کند و شایسته است که پدر و مادر پس از مطالعة کتاب توسّط فرزند، او را مورد تشویق قرار دهند، چراکه تشویق در امر تربیت معجزه­گر است و دین اسلام، دینِ تشویق است. مطلب دیگر که در رشد شخصیّتی کودکان بسیار مفید می­باشد، بازی است. کارشناسان و دانشمندان می­گویند: قسمت اعظم شخصیّت انسان در دوران کودکی با بازی شکل می­گیرد و رشد می­ یابد و شایسته است که خصوصاً در هفت سال اوّل بچّه ­ها را از بازی منع نکنيم، بلکه با ترتیب دادن سفرهای گردشی و تفریحی سالم، با دوستان خوب و تحت نظارت خود، فرزندان را به بازی کردن تشویق نماييم، همانطور که حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «دَعِ ابْنَكَ يَلْعَبْ سَبْعَ سِنين‏...»[5]. البتّه لازم به ذکر است که تفريحات و دید و بازدیدها و میهمانی­های ناسالم و گناه­ آلود، نه تنها مفید نخواهد بود، بلکه تمام ذخایر معنوی فرزند را تباه خواهد نمود. مطلب بسیار مهم دیگر که در رشد جسمی و ذهنی کودکان چه در دوران تحصیل و چه در تعطیلات نقش بسزایی دارد، صبحانه خوردن فرزندان است. مادری که خود صبحانه نمی­خورد و به صبحانة فرزند هم اهمیّت نمی­دهد، باعث می­شود که فرزند از لحاظ رشد ذهنی و جسمی ضعيف گردد، درحالی که کارشناسان مربوطه معتقدند صبحانه نخوردن، ضریب هوشی را پایین می­­آورد و کودک را دچار افسردگی و عصبانیّت کرده و پیری زودرس را به دنبال دارد، البتّه صبحانة پُرمحتوا و کامل، نه پُرخوری و بدخوری.

     مطالبی که استفاده شد، مربوط به تربیت سالم فرزندان اعمّ از دختر و پسر بود، حال یک مطلب اختصاصی برای پسران و یک مطلب اختصاصی برای دختران استفاده می­گردد: در مورد پسران، مسئلة درآمدزایی و آموزش آنان برای کسب و کار بسیار مهم و ضروری است. به این صورت که پدر با مدیر و مسئول کارگاه و یا صاحب مغازه و یا صاحب صنعتی بمانند نجّاری و مبل­ سازی و کابينت ­سازی و ... و یا صاحب سوپر مارکت که فردی متديّن و باخدا و درستکار و مقيّد به قول و قرار باشد، صحبت کند تا فرزندش در کنار او کار یاد بگیرد و مانعی ندارد که مقداری پول در اختیار صاحب­کار قرار دهد تا هر چند وقت يکبار به عنوان تشویق به فرزند بدهد. تجّار معروف، همواره کسانی هستند که تجارت را از فروختن چند بسته شکلات و اجناس ناچیز دیگر شروع کرده ­اند، پس بدین طریق باید پدران به پسران، راه و روش کسب و کار را آموزش دهند.

     مطلب اختصاصی برای دختران که اغلبِ اوقاتِ زندگی خود را به درس خواندن مشغول هستند، آموزش آشپزی و خانه ­داری است. اغلب دختران جوان، زمانی که ازدواج می­کنند، اطّلاعی از آشپزی که برای مردان خیلی مهم است، ندارند. دو مسئله برای مرد در زندگی زناشویی بسیار اهمیّت دارد، یکی تمیکن در امور زناشویی و دیگری پختن غذاهای متنوّع و خوشمزه است که از این طریق می­توان در دلِ مرد راه باز کرد. سال­ها قبل یک کتابِ آشپزی مشهور چاپ شده بود که نام آن «راه دل» بود.

     پس آموزش آشپزی و خیّاطی و کلّاً مسائل مربوط به خانه ­داری برای دختران کمال ضرورت را دارد و در این خصوص نقش مادر بسیار مهم است. مادران محترم برای تشویق دختران به آشپزی می­توانند پختن غذای یک روز را به دختر خانواده بسپارند و اعضای خانواده نیز بسیج شوند که دختر را در این کار یاری کنند، مادر نظارت کند و پدر وسایل مورد نیاز را بخرد و پس از تهیّة غذا او را تشویق کنند. پدر و مادر باید توجّه داشته باشند که هرچند دخترشان در پُخت و پز خرابکاری کرده باشد، نباید مورد سرزنش قرار گیرد که در این صورت خود او متوجّه اشتباهش می­شود، ولی سرزنش باعث سلب اعتماد به نفس او می­گردد.

 

1- نهج ­البلاغه، فرازی از نامه31

2- وسائل الشیعه، ج17، ص331

3- به نقل از راديو معارف

4- مبارکه انعام/11

5- اولاد خود را آزاد بگذار تا در هفت سال نخست زندگی بازی کند... (مکارم الاخلاق، ص222).