به فرمودة مفسّران عظام، آية شريفة مورد بحث و دو آية شريفة بعدی، از غُرَر آيات مبارکة نساء است و آية شريفة امانت، درواقع يک قانون کلّی و عمومی و بين­ المللی می­باشد. آية شريفه شامل سه حکم است: مسئلة مهم امانت ­داری، حکم و داوری عادلانه و موعظه و سميع و بصير بودن پروردگار.

     البتّه آية شريفة مورد بحث با آيات شريفة قبلی هم در ارتباط است. به اين صورت که آيات سابق، مربوط به علمای یهود و نصاری بود که به امانت­های پروردگـار خيـانت نمودند، چراکه يکی از امانت­ها، علوم و حقايق و معارف دينی است که دانشمندان مؤظفند آن را در اختيار ديگران قرار دهند. آنها با وجود اينکه عالم بودند و حقّانيّت اسلام و رسالت حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) را بالعيان و يقيناً می­دانستند، ولی کتمان کردند و مردم را در جريان آنها قرار ندادند و آنان را گرفتار سردرگمی نمودند و اينچنين به مردم و دين پروردگار خيانت کردند. بالاتر از آن، در داوری ميان مسلمانان و مشرکين، مشرکين را برتر از مسلمانان قلمداد نمودند، ولذا خداوند متعال، همة مردم را به ادای امانت امر می­فرمايد، چراکه قانونِ امانت، قانون بين ­المللی است و از طرف همة افراد، لازم ­الرّعايه و واجب ­الاطاعه می­باشد. مانند حقوق والدين و عهد و پيمان که مسلمان بودنِ پدر و مادر يا امانت ­دهنده و صاحب عهد و پيمان مطرح نيست و اگر غيرمسلمان و مشرک هم باشند، لازم ­الرّعايه و واجب­ الاجرا است. اگر پدر و مادر مشرک هم باشند، رعايت حقوقشان واجب است، اگر از کسی امانتی گرفته­ ايم و مسلمان نيست، باز هم ادای امانت واجب است. همچنين در مورد عهد و پيمان نيز در صورتی که يکی از طرفين مسلمان نباشد، باز وظيفه رعايت عهد و پيمان است. به عبارت ديگر، نه مسلمان بودن شرطِ ادای امانت است و نه کافر بودن مانع آن می­باشد.

 

     بنابراين ادای امانت و عهد و پيمان برای تمام انسانها لازم و ضروری است و خدای سبحان در سورة مبارکة مؤمنون و معارج، آن را از ويژگی­های مسلمانان و مؤمنان بيان می ­فرمايد «وَ الَّذينَ هُمْ لِاَماناتِهِمْ وَ عَهْدِهِمْ راعُون‏»[1].

     حال با توجّه به اينکه در آية شريفة مورد بحث، امانت، جمع آمده، هرگونه امانت را شامل می­شود و نه تنها امانت­های مالی، اعم از نقدی و جنسی، بلکه امانت­های معنوی و باطنی و اعتقادی و اخلاقی و دينی را دربر می­گيرد و در هر دو صورت، انسان مؤظّف به ادای آن است. منظور از امانتِ ظاهری آن است که کسی وسيله­ ای را نزد فرد ديگری به امانت می­سپارد و او، آن را برای امانت­سپارنده حفظ می­کند و سالم به اهلش برمی­ گرداند. امّا امانت الهی آن چيزی است که خداوند متعال از اوامر و نواهی به انسان امانت می­دهد، يعنی تمام دستورات و احکام الهی، نزد انسانها امانت هستند. مسلمان بايد تمام دستورات الهی را، در برگردانيدن امانت وفا نمايد و تخلّف، چه در امانت­های ظاهری و چه در امانت­های معنوی، خيانت محسوب می­شود

 

1- و کسانی که ايشان به امانت­هايشان و عهدشان رعايت­ کنندگان هستند (مبارکه مؤمنون/8)، (مبارکه معارج/32).