با توجّه به اينکه کلام و پيام قرآن ناطق در کنار قرآن مُنزَل، جهانی و جاودانی است، لذا سه پيـام مبـارک از حضرت امام حسن­ عسکری(عَلَيهِ ­السَّلام) که لازم و ملزومِ همديگرند، استفاده می­شود.

     حضرت امام حسن عسکری(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمايند: «اَلتَّواضُعُ نِعْمَةٌ لا يُحْسَدُ عَلَيْهـا»[1] تواضع نعمتی است کـه هيـچ کس بر آن حسـد نمی­ورزد. آری، با توجّه به اينکه تواضع، مطلوب همگان است، کسی به آن حسد نمی­ ورزد. تواضع، شاخصة توحيد و نشان ايمان و از اوصاف حضرات معصومين(عَلَيهِم­ السَّلام) و از صفات کريمان است.

     در اينکه علامتها و نشانه­ های تواضع چيست، حضرت امام حسن عسکری(عَلَيهِ ­السَّلام) می­فرمايند: «مِنَ التَّواضُعِ السَّلامُ عَلی كُلِّ مَنْ تَمُرُّ بِهِ وَ الْجُلُوسُ دُونَ شَرَفِ الْمَجْلِس‏»[2] سلام دادن بـه هر کس کـه عبـور می­کنی بر او و نشستن در جای پايين مجلس از نشانه ­های تواضع است. وجود مقدّس حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) در سلام دادن حتّی به کودکان پيشی می­گرفتند. برخی افراد چنان گرفتار ضعف نفس هستند که وقتی در پايين مجلس می­ نشينند، به شخصيّتشان برمی­خورد و از اين حقيقت در غفلت هستند که «شَرَفُ‏ المَکانِ‏ بِالمَکین»[3] عظمت و شرافت مکان به کسی است که در آنجا سکونت دارد.

     حضرت امام حسن عسکری(عَلَيهِ­ السَّلام) در بیان نورانی دیگری اجر و منزلت شخص متواضع را این­چنین بیان می­فرمایند: «مَنْ رَضِیَ بِدُونِ الشَّرَفِ مِنَ الْمَجْلِسِ لَمْ يَزَلِ اللهُ وَ مَلائِكَتُهُ يُصَلُّونَ عَلَيْهِ حَتَّى يَقُوم‏»[4] کسی که در پايين مجلس قرار گيرد و به آن راضی باشد، خداوند و فرشتگـانش مادام که او از آنجا برنخاسته، برايش درود و صلوات می­فرستند. «خداوند متعـال همة ما را به اين اوصاف که اوصاف اهل­ بيت(عَلَيهِم ­السَّلام) است مزيّن بفرمايد».

 

1- بحارالانوار، ج75، ص374

2- بحارالانوار، ج75، ص372

3- الطراز الاول و الكناز لما عليه من لغة العرب المعول، ج‏5، ص247

4- بحارالانوار، ج72، ص466