در جلسات سابق مطالبی در مورد بحران کاهش جمعيّت استفاده شد و معلوم گرديد که هر فردی در حدّ توان بايد در مورد آن احساس مسئوليت نمايد و توجّه کند که امّت حضرت پيامبر اسلام(صَلَّي ­­اللهُ ­عَلَيْهِ ­وَ‌­الِه) و شيعة اميرالمؤمنين علی(عَلَيهِ ­السَّلام) و سپاهِ حضرت امام زمان(عَجَّلَ­ الله ­تَعالي ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) رو به کاهش است. حال در ادامة همين مطالب، توجّه به اين نکته ضروری است که به نظر می­رسد برخی نمی­دانند قيمت فرزند چقدر است؟ شـايد اگر انسـان بداند کـه چه گشايش ­هـايي در دنيـا و چه پاداش ­هـايي در آخرت در برابر فرزند­آوری به او می­رسد، اين چنين برخورد نکند. حضرت رسول اکرم(صَلَّي­­ اللهُ ­عَلَيْهِ­ وَ‌­الِه) فرمودند: «لِلْمَرْاَةِ ما بَيْنَ حَمْلِها اِلى وَضْعِها ثُمَّ اِلى فِطامِها مِنَ الْاَجْرِ كَالْمُرابِطِ فی سَبيلِ اللهِ فَاِنْ هَلَكَتْ فيما بَيْنَ ذلِكَ كانَ لَها مِثْلُ مَنْزِلَةِ الشَّهيد»[1] هنگامی که زنی باردار می­شود، از هنگام بارداری تا وقتی که زایمان نماید و تا پایانِ دوران شیردهی به فرزند، مانند مجاهدی است که در راه خدا جهاد می­نماید و چنانچه در این مدت از دنیا برود، ثواب و اجر شهید به او داده خواهد شد. همچنين آن بزرگوار می­فرمايند: «اُطْلُبُوا الْوَلَدَ وَ الْتَمِسُوهُ فَاِنَّهُ قُرَّةُ الْعَيْنِ وَ رَيْحانَةُ الْقَلْب‏»[2] فرزند بخواهيد و آن را طلب کنيد که همانا آن ماية روشنی چشم و شادی قلب است. همچنين می­فرمايند: «ما مِنْ بَيْتٍ فيهِ الْبَناتُ اِلّا نَزَلَتْ كُلَّ يَوْمٍ عَلَيْهِ اثْنَتا عَشْرَةَ بَرَكَةً وَ رَحْمَةً مِنَ السَّماءِ وَ لا تَنْقَطِعُ زِيارَةُ الْمَلائِكَةِ مِنْ ذلِكَ الْبَيْتِ يَكْتُبُونَ‏ لِاَبيهِمْ كُلَّ يَوْمٍ وَ لَيْلَةٍ عِبادَةَ سَنَة»[3] هیچ خانه ­ای نیست که در آن دخترانی باشد مگر آن که هر روز دوازده برکت و رحمت از آسمان بر آن نازل می­شود و دائم مورد زیارت ملائکه قرار دارد و برای پدرشان هر روز و شب ثواب یک سال عبـادت می ­نویسند. «شخصی گويد: به امـام کاظم(عَلَيهِ ­السَّلام) نوشتم: من پنج سال است که از فرزنددار شدن خودداری کرده­ ام و اين بدان جهت است که همسرم آن را ناخوش می­دارد و می­گويد بخاطر کمی مال، پرورش آنان برای من سخت است، نظر شما چيست؟ امام(عَلَيهِ­ السَّلام) در پاسخ من نوشتند: فرزند بخواه، چراکه خداوند عزّ و جلّ روزی آنان را می­دهد»[4]. پس شايسته است که انسان توکل به خداوند را از ياد نبَرَد و فراموش نکند «وَ مَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللهِ فَهُوَ حَسْبُه‏»[5]. حضرت مولای متّقيان اميرالمؤمنين علی(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمايند: «مَنْ تَوَكَّلَ عَلَى اللهِ ذَلَّتْ لَهُ الصِّعابُ وَ تَسَهَّلَتْ عَلَيْهِ الْاَسْباب‏»[6] هر كس به خداوند توكل كند، دشوارى ­ها براى او آسان مى­شود و اسباب برايش فراهم مى­گردد.

     لازم به ذکر است همانطور که سابقاً هم استفاده شد، آنچه که به فرزندآوری در خانواده­ ها کمک می­کند، تسهيل شرايط ازدواج از سوی خانواده­ هاست. همانطور که حضرت پيامبر اسلام(صَلَّي ­­اللهُ­ عَلَيْهِ­ وَ‌­الِه) فرمودند: «هرگاه كسى كه اخلاق و دينش را مى‏ پسنديد براى خواستگارى نزد شما آمد، پس دختر خود را به نكاح او درآوريد كه اگر چنين نكنيد، موجب آشوب و فساد بزرگى در زمين گردد‏»[7]. باز از آن حضرت مذکور است: «با زن بخاطر چهار چیز ازدواج می­شود: مال و ثروتش، زیبایی­اش، دینداری ­اش و اصل و نسب خانواده­ اش؛ و تو با زنان متدیّن ازدواج کن»[8].

     با توجّه به اينکه شرافت و عظمت هر کس در آن است که آموخته­ های خود را به زيور عمل بيارايد، خداوند را به محبوبين درگاهش سوگند می­دهيم که همة ما را به زيور عمل مزيّن بفرمايد.

     «بارالها! به روان مقدس حضرت محمد و آل محمد(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) درود فرسـت و در امـر ظهـور و فرج مـولا و مقتـدایمـان حضـرت ولیّ­ عصر(عجِّل ­اللهُ ­تعالی ­فَرَجَهُ ­الشَّريف) تعجیل بفرما. خداوندا! توفيق توبة حقيقی از تمام خطاها و قصورها و معاصی و گناهان به همة ما عنايت بفرما. پروردگارا! همة ما را آشنا و عامل به وظايفمان بفرما. خداوندا! همة ما را از شرّ نفس و شيطان و سقوط در ورطة هلاکت معنوی، مصون و محفوظ بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غریق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمدیده علی­ الخصوص مردم مظلوم فلسطین، عراق و سوریه نجات کرامت بفرما».

 

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ

صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»

 

1- مکارم الاخلاق، ص234

2- مکارم الاخلاق، ص224

3- جامع الاخبار، ص105

4- کافی، ج6، ص3؛ اين بيان نورانی در کتاب مکارم­ الاخلاق، ترجمة ميرباقری، ج1، ص428، از امام هادی(عَلَيهِ­ السَّلام) روايت شده است.

5- و کسی که توکّل نمايد بر خداوند، پس او (خداوند) کافی است برایش (مبارکه طلاق/3).

6- تصنيف غرر الحكم و درر الكلم، ص197

7- طرائف الحكم يا اندرزهاى ممتاز، ترجمه ‏ج‏2، ص296

8- کنز العمال، حديث44602