با توجّه به اینکه پیام­های قرآن ناطق در کنار پیام­های قرآن کریم، زنده و جاویدان است، لذا تیمّناً و تبرّکاً دو بیان نورانی از آن حضرت استفاده می­شود:

     امام حسن عسکری(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمایند: «اَشَدُّ النّاسِ اجْتِهاداً مَنْ تَرَكَ الذُّنُوبَ»[1] پرتلاش­ترین انسان­ها کسی است که گناهان را ترک نماید. خداوند متعال در قرآن کریم می­فرماید: «وَ اَنْ لَيْسَ لِلْاِنْسانِ اِلاّ ما سَعٰی»[2]. هر کسی در حد خود دوران جاهلیّتی داشته یا دارد و با توبه و استغفار از این گناهان، در ردیف اهل تلاش و کوشش در مسیر حق قرار می­گیرد. جوانان عزیز نیز شایسته است که با تلاش در این مسیر و با توجّه به بیان نورانی حضرت امام علی(عَلَيهِ ­السَّلام) که فرمودند: «اَشْجَعُ النّاسِ مَنْ غَلِبَ هَواهُ»[3]، با یک تصمیم جدّی و شَجاعت اخلاقی و ترک هرگونه وابستگی و دلبستگی و اعتیاد به برنامه­ های اینترنتی و گوشی­ های همراه در زمرة تلاش­ کنندگان و مجاهدان در راه خداوند قرار گیرند. عزیزان اعتیـاد به چنین برنامه­ هایی، علاوه بر آخرت، در دنیا هم تیشه به ریشة سعادت انسان می­زند. خداوند متعال آن چنان ارادة الهیّه را در وجود انسان قرار داده است که در صورتی که بخواهد و در این مسیر تلاش کند و اقدام نماید، می­تواند به مقامات عالیه نائل شود و از نصرت و یاری پروردگار هم بهره­ مند خواهد شد، چراکه خداوند متعال خود وعده فرموده است «وَ الَّذينَ جاهَدُوا فينا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنا»[4]. بنابراین جوانان عزیز شایسته است که با یک تصمیم جدّی خود را از مهلکة شیطانی نجات دهند. بعضی­ها چنین تصوّر می­کنند که فضاهای مجازی چهار­دیواری خانه­شان است که هر عکس و سخنی را بخواهند، در آن قرار دهند، درحالی که این عکس­ها و سخنان به دست عدّة کثیری می­رسد. به راستی انسان باید چقدر ذلیلانه با خود رفتار کند که این همه ابزار سعادت را رها کند و کارهای مبتذل و پست انجام دهد. کارهای پست و مبتذل، انسان را پست و کوچک کرده و از چشم خداوند می­ اندازد. جوان اگر به خود احترام قائل شود، هرگز چنین کارهای پست و مبتذل را انجام نمی ­دهد. به راستی انسان تا چه اندازه باید از ودایع درونی خود ناآگاه باشد که با خود این گونه ظالمانه رفتار کند.

     حضـرت امـام حسن­ عسکری(عَلَيهِ­ السَّلام) در بیـان نورانی دیگری می­فرمایند: «اِنَّ الوُصُولَ اِلَی اللهِ عَزَّ وَ جَلَّ سَفَرٌ لا یُدْرَکُ اِلّا بِامتِطاءِ اللَّیلِ»[5] همانا رسیدن به خداوند متعال، سفری است که درک کرده نمی­شود مگر با شب ­زنده ­داری. حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­ آلِهِ) فرمودند: «اَلشِّتاءُ رَبیعُ الْمُؤمِنْ»[6] زمستان، بهار مؤمن است. شب­های آن را به عبـادت برمی­خیزد و روزها را روزه می­گیرد. البتّه بالاترین قرب، قرب فرایض است و انسان با هیچ چیز بمانند واجبات، مقرّب پروردگـار نمی ­شود، لکن بعد از قرب فرايـض، قرب نوافل مطرح می­گردد که بـالاترین نوافل و مستحبّات عبـارت است از شب زنده ­داری و نمـاز شب، که بزرگـان برای تربیـت نفس از آن بهره می­گرفتند. در این شب­های طولانی زمستان شایسته است که حداقل یک یا نیم ساعت قبل از اذان صبح بیدار شد و به تهجّد و نماز شب مشغول گردید و از آثار تربیتی و معنوی بسیار مبارک آن بهره­ مند شد. در ميان مستحبّات تهجّد و نماز شب دارای جايگاه عظيمی می­باشد. قسمت دوّم شب، آن چنان دارای ارزش است که خداوند متعال در قرآن کریم به آن سوگند یاد می­فرماید: «وَ اللَّيْلِ اِذا يَسْر»[7] سوگند به شب زمانی که می­گذرد. در زمان سحرگاهان و قبل از نماز صبح، دعا و نماز شب و راز و نیاز ارزش بسیاری دارد.

 

1- بحارالانوار، ج75، ص373

2- و اينکه نيست برای انسان مگر آنچه که سعی نمود (مبارکة نجم/39).

3- شجاع­ترينِ مردم کسی است که غلبه کند بر هوای نفس خود (الفقیه، ج4، ص395).

4- و کسانی که جهاد کردند در راه ما، البتّه هدايت می­کنيم ايشان را به راه خودمان (مبارکة عنکبوت/69).

5- بحارالانوار، ج 75، ص 380

6- وسائل الشیعه، ج7، ص302

7- مبارکة فجر/4