اربعین هم مانند عاشورا، پیام هایی برای عالمیان دارد. پیام حضرت امام حسین(عَلَيهِ السَّلام)، پیام حضرت ابوالفضل العبّاس(عَلَيهِ السَّلام) و پيام جناب علی اکبر(عَلَيهِ السَّلام) و تمام شهدای کربلا، پیام عاشورا بود و پیام حضرت امام سجّاد(عَلَيهِ السَّلام) و حضرت زینب کبری(سَلامُ اللهِ عَلَيها) پیام اربعین است که همه در راستای هم قرار دارند و مکمّل یکدیگرند.
جنگ و جهاد و شهادت در روز عاشورا که در حدود نیم روز طول کشید، چهرة قیام عاشورا می باشد؛ لکن بعد از آن، چهرة پیام عاشورا و رسالت حضرت امام سجّـاد(عَلَيهِ السَّلام) و حضرت زینب کبری(سَلامُ اللهِ عَلَيها) شروع میگردد و با پیام رسانی آنان ادامه می یابد. پیام آن بزرگواران یعنی پیام اربعین و عاشورا این است که: ما رسالت خود را به نحو احسن، آنگونه که خداوند میخواست انجام دادیم و به پایان رسانيدیم، حال نوبت شما شیعیان است که رسالت خودتان را انجام دهید و به پایان برسانید. از حضرت امام سجّاد(عَلَيهِ السَّلام) سوال کردند که آیا شما پیروز شدید یا شکست خوردید؟ جواب فرمودند: «ما شکست نخوردیم، ما پیروز شدیم» و در ادامه فرمودند: «اِذا اَرَدْتَ اَنْ تَعرِفَ مَنْ غَلَبَ فَاِذا دَخَلَ وَقتُ الصَّلاه فَاَذِّنْ وَ اَقِمْ»[1] اگر بخواهی بدانی که چه کسی پیروز شد، وقت نماز، اذان و اقامه بگو تا ببینی نام چه کسی را بر زبان جاری میکنی. آن بزرگواران، آیة شریفة «اَلَّذينَ يُبَلِّغُونَ رِسالاتِ اللهِ وَ يَخْشَوْنَهُ وَ لا يَخْشَوْنَ اَحَداً اِلاَّ الله»[2] را عملاً تفسیر کرده و درواقع آن را سمعی و بصری نمودند.
رسالت هر فردی که پا به هستی وجود مینهد، رسانیدن خود به مقام شامخ عبودیّت و بندگی است. از اينرو هر چقدر که عبد شود، رسالت خود را انجام داده است. آن بزرگواران آنگونه که خداوند میخواست انجام وظیفه کردند و در اوج توحید و «لا اِلهَ اِلَّا الله» قرار داشتند و عبد و بندة حقیقی بودند. مبعث و غدیر و عاشورا و اربعین همه، یکی و سخنشان هم یکی است و آن استقرار توحید و «لا اِلهَ اِلَّا الله» در وجود انسان و موحّد گشتن و عبد شدن است. پس شیعه نيز هر چقدر که مطیع و تسلیم اوامر الهی شود و به هر میزان که در راه راست استقرار یابد و به هر میزان از لوازم بندگی که عمل به واجب و ترک حرام است، ملبّس گردد، به ندای «هَلْ مِنْ ناصِرٍ یَنْصُرُنی» امام حسین(عَلَيهِ السَّلام) پاسخ مثبت داده و رسالت خود را انجام داده و به انصـار حسینی پیوسته و شیعة حقیقی محسوب میگردد.
پیام دیگر اربعین، پیام چهل سالگی است. حضرت امام باقر(عَلَيهِ السَّلام) فرمودند: «اِذا بَلَغَ الرَّجُلُ اَرْبَعينَ سَنَةً نادى مُنادٍ مِنَ السَّماءِ قَدْ دَنَا الرَّحيلُ فَاَعِدَّ الزّاد»[3]. از حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَآلِهِ) نیز در مورد چهل ساله ها مذکور است: «يا اَبْناءَ الْاَرْبَعينَ ماذا اَعْدَدْتُمْ لِلِقاءِ رَبِّكُم»[4] ای فرزندان اربعين، چه چيزی آماده کرده ايد برای ملاقات پروردگارتان؟
عزیزان جوان انشاءالله تعالی عمر بابرکت حضرت نوح(عَلَيهِ السَّلام) را داشته باشید، ولی با توجّه به این که عمر مسئلة تضمینی نیست، لذا شایسته است که قبل از اربعین به فکر اربعین عمرتان و لقای پروردگار باشید و برای سرای باقی توشه برداری نمائید.
هر کسی به نوعی میتواند به انصار حسینی بپیوندد که از جملة آن موارد، زائرین اربعين و مسافرینی هستند که با پای پیاده به زیارت مولایشان، حضرت اباعبدالله الحسین(عَلَيهِ السَّلام) مشرّف میشوند و به نوعی به ندای «هَلْ مِنْ ناصِرٍ یَنْصُرُنی» امام حسین(عَلَيهِ السَّلام) پاسخ مثبت میدهند. این تجمّع میلیونی زائرین پیادة حضرت، نشان از ماندگاری عاشورا و اربعین است.
پس، از مجموع مطالب مذکور معلوم میگردد که بقا و ماندگاری عاشورا، در اثر افشاگریها و رنج و زحمات حضرت امام سجاد(عَلَيهِ السَّلام) و حضرت زینب کبری(سَلامُ اللهِ عَلَيها) میباشد و زیباترین پاسخ به ندای آن بزرگواران که انسان از آن طریق میتواند زودتر و سریعتر به انصار حسینی بپیوندد، توبه از تمام لغزشها و قصورها و کوتاهیها است. توبه از همه زیباست، لکن در جوانی زیباتر است «اَلتُّوبَةُ حَسَنٌ وَلكِنْ فِی الشَّبابِ اَحْسَن»[5] و انشاءالله تعالی عزیزان جوان با توبه و تحوّل حقیقی، در زُمرة انصار حسینی قرار گرفته و مورد عنایت و شفاعت آن بزرگوار قرار گیرند «اَللّهُمَّ ارْزُقْنی شَفاعَةَ الْحُسَيْنِ يَوْمَ الْوُرُودِ وَ ثَبِّتْ لی قَدَمَ صِدْقٍ عِنْدَكَ مَعَ الْحُسَيْنِ وَ اَصْحـابِ الْحُسَيْن الَّـذينَ بَـذَلُوا مُهَـجَهُمْ دُونَ الْحُسَيْن(عَلَيهِالسَّلام)»[6].
«بارالها! به روان مقدس حضرت محمد و آل محمد(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَآلِهِ) درود فرسـت و در امـر ظهـور و فرج مـولا و مقتـدایمـان حضـرت ولیّ عصر(عجِّل اللهُ تعالی فَرَجَهُ الشَّريف) تعجیل بفرما. خداوندا! توفیق پيروی و تبعيّت از ذات اقدست به همة ما مرحمت بفرما. پروردگارا! توفيق عمل به پيامهای عاشورا و اربعين به همة ما مرحمت بفرما و ما را از پيام رسانان نهضت عاشورا مقرّر بفرما. بارالها! توفيق تأسّی حقيقی از انسانهای کامل به همة ما عنايت بفرما. خداوندا! توفيق حق پذيری و تبعيّت و پشتيبانی از حق به همة ما مرحمت بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غریق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمدیده علی الخصوص مردم مظلوم فلسطین، عراق و سوریه نجات کرامت بفرما».
«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ
صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»
1- بحارالانوار، ج45، ص177
2- کسانی که ابلاغ میکنند رسالات الهی را و میترسند از او و نمیترسند از احدی جز خداوند (مبارکه احزاب/39).
3- هنگامى كه مرد به چهل سالگى رسد منادى از آسمان ندا كند: كوچ نزديك است، توشه برگير (مشكاة الانوار في غررالاخبار، ص170).
4- ارشادالقلوب، ج1، ص32
5- بيان نورانی رسول اکرم(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَآلِهِ)؛ نهج الفصاحه، ص578
6- خداوندا، روزی فرما به من شفاعت امام حسين(عَلَيهِ السَّلام) را در روز ورود و ثابت گردان برای من قدم صدق نزد تو همراه با امام حسين(عَلَيهِ السَّلام) و اصحاب امام حسين(عَلَيهِ السَّلام) کسانی که بذل کردند خون قلبشان را در راه امام حسين(عَلَيهِ السَّلام) (مفاتیح الجنان، فرازی از زیارت عاشورا).