همانطور که در جلسة سابق استفاده شد، آیة شریفة «مِنَ الَّذينَ هادُوا يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ عَنْ مَواضِعِهِ...» در مورد دشمنی­ها و دسیسه­ های اهل کتاب (یهود و نصاری) برای مسلمانان است. این­ها هم خود گمراه بودند و هم در گمراه نمودن مردم تلاش می­کردند و بـا حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) غیرمؤدّبانه رفتار می­کردند و برخورد مستکبرانه و استهزاء­آمیز داشتند و کلمات و جملات کتاب تورات و انجیل را به میل خود تغییر داده و تحریف می ­نمودند و می ­گفتند این­ها از جانب خداوند متعال نازل شده است «يَكْتُبُونَ الْكِتابَ بِاَيْديهِمْ ثُمَّ يَقُولُونَ هذا مِنْ عِنْدِ اللهِ»[1] و خداوند متعال به علّت این جرم­ها و انکارها، آن­ها را مورد لعن و نفرین قرار داد و آنگاه خبر داد که عدّة کمی از یهود و نصاری ایمان می ­آورند و به توحید و حیات الهی راه می ­یابند که خدای سبحان از آن­ها به نیکی یاد فرمود: «لَيْسُوا سَواءً مِنْ اَهْلِ الْكِتابِ اُمَّةٌ قائِمَةٌ»[2]. امّا عدّة کثیری نه تنها ایمان نیاوردند، بلکه سعی و تلاش در گمراه نمودن مؤمنین داشتند «اَنْ تَضِلُّوا السَّبيلَ»[3]. این مطالب تنها مربوط به زمان نزول آیات قرآن نیست، بلکه زیبایی و عظمت قرآن به این است که تاریخ مصرف ندارد. از حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) سئوال می­کنند: ما در شنیدن و خواندن آیات قرآن کریم خسته نمی ­شویم و همیشه برای ما تازگی دارد، آن بزرگوار فرمودند: «لِاَنَّ اللهَ لَمْ یُنْزِلْهُ لِزَمانٍ دُونَ زَمانٍ وَ لا لِناسٍ دُونَ ناسٍ فَهُوَ فِی کُلِّ زَمانٍ جَدیدٌ وَ عِنْدَ کُلِّ قَوْمٍ غَضٌّ اِلٰى یَوْمِ الْقِیامَة»[4] به این سبب که خداوند متعال، قرآن را برای زمان خاص و مردمِ مشخّص نازل نفرموده است، پس آن در هر زمانی، جدید است و آن در نزد هر گروهی موجب سرور و خرّمی می­شود تا روز قیامت. امروز هم آیـات قرآن ما را مورد خطـاب قرار می ­دهد، بنـابراین می­ فرماید: برخی از یهود و نصاری امروز هم ایمان نمی­آورند و درصدد اغوا و به ضلالت کشانیدن مسلمانان هستند.

     پس جوانان عزیز: هرگز چنین نپندارید که اگر ما با یهودی یا مسیحی دوستی نمودیم، تأثیری به حالِ ما ندارد و ما دیگر گمراه نمی­شویم «عیسی به دین خود، موسی به دین خود». اگر امکان انحراف برای انسان وجود نداشت، هرگز خداوند منّان این همه هشدار نمی ­فرمود که یهود و نصاری را دوست اتّخاذ نکنید و از آن­ها تبعیّت ننمایید. آیات الهی، الی ­یوم­ القیامه پیام می­دهد، لذا امروز هم ما با دسیسه­ های دشمنان اسلام مواجه هستیم، لکن امروزه با پیشرفت تکنولوژی، دسیسه ­های دشمنان هم مدرن­تر شده­ اند. امروز هم برنامه­ های اضلالی و گمراه­ کننده به سراغ مسلمانان آمده است و همانطور که در جلسة سابق استفاد شد، یکی از بارزترین مصادیق دسیسه ­های دشمن در زمان کنونی، دشمنی­ های فرهنگی است کـه شبکه­ های ماهواره­ ای فـاسد و برنـامه­ های اینترنتیِ گمراه­ کننده مصداق روشنی از آن می­ باشد و از مصادیق تبعیّت از دشمن این است که بدون تحقیق و مطالعه وارد چنین فضاهای مجازی شویم. هجوم و حملات رسانـه ­ای و فرهنگی، از طریق سایت­ها و برنامه ­های اینترنتی و ماهواره­ای، چطور از جوانان ناآگاه قربانی می­گیرد. از اینرو شایسته است که معلّمان و مربّیان محترم، آیات قرآن کریم را با مصادیق خود که در هر زمان تعریف می­شود، بیان نمایند و پیام­های جاویدان پروردگار متعال را در هر عصر و زمانی به مردم برسانند.

     آیة شریفة چهل و شش همين سوره در بیان این مطلب است که یهود و نصاری به جای اینکه بگویند: «سَمِعْنا وَ اَطَعْنا»، گفتند: «سَمِعْنـا وَ عَصَيْنـا». اگر علمـای یهـود و نصـاری، پـا روی حق نمی­ گذاشتند و می­گفتند: «سَمِعْنا وَ اَطَعْنا» و مردم را در جریان حقیقت قرار می­دادند، امروز همه زیر یک پرچم جمع شده و از آثار این وحدت بهره­ مند می­شدند.

«خشت اوّل چون نهد معمار کج      تـا ثریّــا می­رود دیـوار کـج»[5]

     پس، اگر یهود و نصاری و علمايشان می­گفتند: «سَمِعْنا وَ اَطَعْنا»، به سود و نفع آنها بود «لَكانَ خَيْراً لَهُمْ» و در اینجا «خیر»، مطلق گفته شده، یعنی در دنیا و آخرت، خیر شامل حال آنها می­شد. در اینجا معلوم می­شود که رمز پیروزی و کلید سعادت این است که در برابر اوامر الهی بگوئیم: «سَمِعْنا وَ اَطَعْنا». صد و بیست و چهار هزار پیامبر ارسال شدند تا به مردم بگویند: خدائی جز پروردگار متعال وجود ندارد «لا اِلهَ اِلَّا الله» و فقط او را عبادت کنید «يا قَوْمِ اعْبُدُوا اللهَ»[6]. همانطور که رسالت پیامبراسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)، جز برای اعلای کلمة «لا اِلهَ اِلَّا الله» و توحید نبود، قیام حضرت اباعبدالله الحسین(عَلَيهِ­ السَّلام) نیز به همین منظور است. اگر انسان از خداوند متعال اطاعت نکند و «سَمِعْنا وَ اَطَعْنا» نگوید، قطعاً به غیر خداوند «سَمِعْنا وَ اَطَعْنا» خواهد گفت و رو در رویِ خداوند و رسول گرامی اسلام(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) و حضرات معصومین(عَلَيهِمُ ­السَّلام) خواهد ایستاد.

     همانطور که استفاده شد، امروزه دشمنـان اسلام بـا انواع برنامه­ های اینترنتی و ماهواره­ای به سراغ مردم، بالأخص جوانان آمده و متأسّفانه اغلب مردم، از هر برنامه­ای که طراحی می­شود و پخش می­گردد، بلافاصله استقبال می­ کنند که این امر مصداقی از «سَمِعْنا وَ اَطَعْنا» گفتن به غیر خداوند است. دشمن می­خواهد مردم را از حقّ به باطل سوق دهد، لکن برنامه­ها و دسیسه ­های خود را در پوششِ حقّ جلوه می­ دهد. مردم مشغول بازی و لهو و لعب می­شوند و قدرت تفکّر و تعقّل و علم ­اندوزی و ... از آنان گرفته می­شود و از حقّ باز می ­مانند که این امر غصّة ممدود در پی دارد «اِضاعَةُ الْفُرْصَةِ غُصَّة»[7]. حضرت امیرالمؤمنین امام علی(عَلَيهِ ­السَّلام) فرمودند: «شب و روز در تو کار می­کنند، پس تو در آنها کار کن و از تو می­گيرند، پس از آنها بگير»[8].

     یکبارمصرف­ترینِ ظرف­ها، ظرف جوانی است. برگ­های زرد پاییزی که فرسوده شده و از درختان به زمین ریخته­ اند و زیر پای عابرین خش خش می­ کنند، درواقع به جوانان پیام می ­دهند که ما هم روزی جوان و سرسبز و شاداب بودیم، ولی امروز این چنین زرد و فرسوده شده و به زمین ریخته­ ایم و زیر پاها قرار گرفته­ ایم و بعد از این هم کود شده و زیر خاک می­رویم، پاییز و زمستانِ عمر شما هم در راه است. آری، عمر، هدیة خداوند سبحان است و جوانی، چلچراغ آن می ­باشد و بسی خسارت است که جوان باقیات صالحات و کارهای مفید را رها کند و نیرو و توان و جوانی خود را در راه باطل و لهو و لعب فرسوده نماید. چه نیکوست که جوانان عزیز با شرکت در امور فرهنگی و کارهای الهی، در پیشگاه پروردگار به خود اجر و بها دهند و خود را جاویدان نمایند. عدّه­ای بعد از مرگ هم، پروندة اعمالشان بسته نمی­شود که یک گروه از آنان، افرادی هستند که نوشته يا مطلب علمی مفید و الهی از خود بجا گذارده­ اند. اگر جوان بداند که چه جواهرات و ودایعی در درون دارد، این قدر با خود ظالمانه برخورد نمی­کند و خود را ارزان نمی ­فروشد.

 

1- می­نويسند کتاب را به دست خودشان، سپس می­گويند: اين از نزد خداوند است (مبارکه بقره/79).

2- یکسـان نیستنـد از اهل کتـاب گروهی قيـام­ کننده (بـه حق) هستنـد (مبـارکة آل­عمران/113).

3- اینکه گمراه شوید از راه مستقیم (مبارکة نساء/44).

4- عیون اخبارالرضا(عَلَيهِ ­السَّلام)، ج2، ص147

5- سعدی(عَلَيهِ­ الرَّحمَة)

6- ای قوم من خدا را بپرستید (مبارکة اعراف/59).

7- از دست دادن فرصت موجب غصه است (بيان نورانی امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام)؛ بحارالانوار، ج68، ص217).

8- غررالحکم، ص151