همانطور که در جلسة سابق استفاده شد، آية شريفة مورد بحث در بيان نهی از نماز در حال مستی می­باشد که شامل مستی شراب يا مستی خواب می­باشد. مست شدن با شراب و استفاده از مسکرات، گناه کبيره است و نماز خواندن در حال مستی، گناه کبيرة ديگری است. همچنين انسان در حال کسالت و مستیِ خواب نيز نبـايد نماز بخواند تـا بداند که چگونه بـا پروردگارش سخن می­گويد و به اين سبب اين همه به حضور قلب در نماز تأکيد و سفارش شده است. کسی که حضور قلب ندارد، نمی­داند که با پروردگارش چه می­گويد، ولذا ارزش نماز، به ميزان حضور قلبی است که نمازگزار در نماز دارد. نماز دارای روح و جسمی است و روح نماز، داشتن حضور قلب است و بدون حضور قلب، نماز فقط جسم دارد و اگرچه چنين نمازی از لحاظ فقهی صحيح است، ولی نمازی نيست که صاحبش را به عروج و صعود برساند و به پروردگارش نزديک کند. قرآن کريم نماز در حالت کسالت و خواب­ آلودگی را از اوصاف منافقان می­شمارد «وَ اِذا قامُوا اِلَى الصَّلاةِ قامُوا كُسالى‏»[1]. از حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) مذکور است: «اِذا نَعَسَ اَحَدُكُم وَ هُوَ يُصَلّى فَلْيَرْقَدْ حَتَّى يَذْهَبُ عَنْهُ النَّوْمَ فَاِنَّهُ اِذا صَلّى وَ هُوَ ناعِسُ لا يَدْرى لَعَلَّهُ يَذْهَبُ يَسْتَغفِرُ فَيَسُبُّ نَفْسَهُ»[2] چون كسى از شما به هنگام نماز خميازه كرد بايد بخوابد تا خواب از سرش برود، چراكه اگر در حال چرت نماز بخواند نمى‏داند شايد كه به جاى آمرزش ­خواهى به خود ناسزا بگويد!

     همچنين خدای سبحان در آية شريفة مورد بحث می­فرمايد: در حال جنابت به نماز نزديک نشويد «وَ لا جُنُباً» که در اينجا مفسّران عظام دو معنا فرموده­اند؛ يکی اينکه وقتی جنابت داريد، به مکان نماز که مسجد است نزديک نشويد، مگر در حال عبور، به عنوان نمونه: وسيله ­ای در مسجد جا مانده باشد که از یک در وارد شود و به سرعت آن را بردارد و از در دیگر مسجد خارج شود. زُراره از امام باقر(عَلَيهِ­ السَّلام) سئوال می­کند: آيا زن حائض و شخص جُنُب می­توانند وارد مسجد شوند يا نه؟ حضرت فرمودند: نمی­توانند، مگر اينکه عبورکنندگان باشند، همانا خداوند تبارک و تعالی می­فرمايد: و نه در حال جنابت، مگر اينکه عبورکننده در راه (مسافر) باشد «قُلْنا لَهُ الْحائِضُ وَ الْجُنُبُ يَدْخُلانِ الْمَسْجِدَ اَمْ لا؟ قالَ الْحائِضُ وَ الْجُنُبُ لا يَدْخُلانِ الْمَسْجِدَ اِلّا مُجْتازَيْنِ اِنَّ اللهَ تَبارَكَ وَ تَعالى يَقُولُ وَ لا جُنُباً اِلّا عابِری سَبيلٍ»[3]. در روايت ديگری مذکور است: «وَ يَاْخُذانِ مِنَ الْمَسْجِدِ الشَّیْءَ وَ لا يَضَعانِ فيهِ شَيْئاً»[4] درحالی که بردارندگان هستند از مسجد چيزی را و نه گذارندگان در آن چيزی را.

     در صدر اسلام، هر کدام از مسلمانان از خانه­ هايشان دری به مسجدالنّبی باز کرده بودند و رفت و آمدشان از مسجدالنّبی بود که حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) به اِذن ­الله، از طريق وحی موظّف شدند که تمام دربها را مسدود سازند، مگر درب حضرت پيامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) و حضرت علی(عَلَيهِ ­السَّلام).

     قول دوّم اينکه: اگر منظور از «صلاة»، نماز باشد، در حال جنابت نماز نخوانيد مگر اينکه مسافر باشيد و نتوانيد غسل کنيد که در اين صورت می­توانيد تيمّم را جانشين غسل نمائيد.

     به همين ترتيب اگر کسی رابطه زناشويی داشت، بايد غسل کند و نماز بخواند، ولی اگر به علّت مسافر بودن يا مريض بودن امکان غسل نداشت، در اينصورت بايد به جای غسل تيمّم نمايد.

 

1- زمانی که برمی­خيزند به نماز، برمی­خيزند در حال کسالت (مبارکه نساء/142).

2- پيام پيامبر(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)، متن عربی، ص578

3- علل الشّرايع، ج1، ص288

4- تفسير العياشي، ج‏1، ص243