شب دوازدهم محرّم­ الحرام، شب شهادت سیّدالسّاجدین، حضرت امام سجّاد(عَلَيهِ ­السَّلام) است. آن بزرگوار شاهد و ناظر و حاضر در صحنة کربلا بودند و شهادت پدر و برادران و سایر جوانان و هفتاد و دو تن یار باوفای حضرت اباعبدالله الحسین(عَلَيهِ­ السَّلام) را به چشم خود دیدند و دوران امامت آن حضرت، طولانی­ترین دوران امـامت می­باشد که سی و پنج سال است.

     حضرت امام حسین(عَلَيهِ­ السَّلام) در چنان شرایط زمانی قرار گرفتند که دیگر از اسلام و احکامِ آن چیزی باقی نمانده بود و سرمایه­ های ظاهری دیگر نمی­توانست خلاء اسلام و دین و قرآن را جبران کند و ریخته شدنِ خون حضرت امام حسین(عَلَيهِ­ السَّلام) و ذبح شش­ ماهه و شهـادت سه­ سـاله و بالای نیزه رفتن سرها و آبیـاری با چنین خون­هایی لازم بود تا دینِ در حال مرگ، زنده شود. این خون­ها ریخته شد و شهدای کربلا هر آنچه داشتند بذل محبوب کردند تا اسلام و مظاهر آن را احیا کنند. اسلام، مظاهر و جلوه ­های گوناگون دارد که عالی­ترین جلوة آن نماز است و به این سبب در زیارت وارث در وصف آن بزرگواران می­خوانیم: «اَشْهَدُ اَنَّكَ قَدْ اَقَمْتَ الصَّلاةَ وَ آتَيْتَ الزَّكاةَ وَ اَمَرْتَ بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَيْتَ عَنِ الْمُنْكَر»[1]. بنابراین شیعة حسینی نیز به تأسّی از آن بزرگوار، با اقامة نماز و امر به معروف و نهی از منکر و سایر مظاهر دین، آن را احیا می­کند و اصحاب کربلا این رسالت را به زیبایی انجام دادند. اما بعد از عاشورا، لازم بود این خون­ها بقا بخشیده شوند و ماندگـار گردند که حضرت امام سجّـاد(عَلَيهِ­ السَّلام) و حضرت زینب کبری(سَلامُ­ اللهِ ­عَلَيها) این مـأموریت را به عالی­ترین صورت به انجام رسانیدند.

     اگر چهره قیام عاشورا مربوط به امام حسین(عَلَيهِ ­السَّلام) است، چهرة بقای عاشورا هم مربوط به امام ­سجاد(عَلَيهِ ­السَّلام) و حضرت زینب­(سَلامُ­ اللهِ ­عَلَيها) است که عاشورا را جاویدان کردند. آن بزرگواران نهضت عاشورا و واقعة کربلا را علیرغم خواستة دشمن از منطقة محصورِ کربلا خارج کردند و جهانی و ماندگار ساختند.

     قدرت روحی عظیم آن بزرگواران و ایراد خطبه­ ها با آن قدرتِ بیانِ بالا که گویی حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) خطبه می­خواندند، چهرة بقای عاشورا را ساخت. حضرت امام سجاد(عَلَيهِ­ السَّلام)، امام زمانِ حضرت زینب کبری(سَلامُ ­اللهِ ­عَلَيها) بودند. آن بزرگوار با اجازة امام سجاد(عَلَيهِ­ السَّلام) وظایف خود را انجام می­دادند و رسالت­های امام سجاد(عَلَيهِ ­السَّلام) را به عالی­ترین صورت به انجام می­رسانيدند و غافلان را آگاه و خفتگان را بیدار می­کردند و امروز هم وظیفة ماست که با زنده کردن مظاهر دین که در رأس آن­ها نماز قرار دارد، رسالت آن بزرگواران را ادامه دهیم و انشاء­الله ­تعالی مورد شفاعت حضرت اباعبدالله ­الحسین(عَلَيهِ ­السَّلام)  قرار گیریم «اَللّهُمَّ ارْزُقْنی شَفاعَةَ الْحُسَيْنِ يَوْمَ الْوُرُودِ وَ ثَبِّتْ لی قَدَمَ صِدْقٍ عِنْدَكَ مَعَ الْحُسَيْنِ وَ اَصْحابِ الْحُسَيْنِ الَّذينَ بَذَلُوا مُهَجَهُمْ دُونَ الْحُسَيْن‏(عَلَيهِ ­السَّلام)»[2].

     «بارالها! به روان مقدس حضرت محمد و آل محمد(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) درود فرسـت و در امـر ظهـور و فرج مـولا و مقتـدایمـان حضـرت ولیّ­عصر(عجِّل ­اللهُ ­تعالی ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) تعجیل بفرما. خداوندا! توفیق عبودیّت و بندگی و تقرّب به ذات اقدست به همة ما مرحمت بفرما. پروردگارا! توفيق عمل به پيامهای عاشورا به همة ما مرحمت بفرما و ما را از پيام ­رسانان نهضت عاشورا مقرّر بفرما. بارالها! همة ما را از ابتلا به مستی مال و ثروت و علم و قدرت و مدح و ... مصون و محفوظ بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غریق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمدیده علی ­الخصوص مردم مظلوم فلسطین، عراق و سوریه نجات کرامت بفرما».

 

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ

صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»           

 

1- شهادت می­دهم همانا شما به تحقيق برپا داشتيد نماز را و پرداخت کرديد زکات را و امر کرديد به معروف و نهی کرديد از منکر (مفاتيح الجنان، فرازی از زيارت وارث).

2- خداوندا، روزيم کن شفاعت امام حسين(عَلَيهِ­ السَّلام) را در روز ورود و برجا دار گام راستينم را نزد خودت با امام حسين(عَلَيهِ ­السَّلام) و اصحاب امام حسين(عَلَيهِ­ السَّلام) کسانی که بذل کردند خون قلبشان را در راه امام حسين(عَلَيهِ ­السَّلام) (مفاتيح ­الجنان، فرازی از زيارت عاشورا).