ماه شریف رجب و ماه شریف شعبان، دو ماه هجرت به سمت الله هستند و یکی از نام­های ماه رجب، «شَهْرُ الْاِسْتِغْفارِ»[1] است، چراکه وقتی از انسان دعوتی به عمل می­آید، انسان درخور آن میهمانی و ضیافتی که دعوت شده، شروع به تدارک می­نماید. خداوند متعال دو ماه شریف رجب و شعبـان را مقرّر فرموده تـا انسان به تطهیر و پاک­سازی و غبارروبی باطن بپردازد و لایق حضور شود و با میزبان کریم سنخیّت پیدا کند تا به حضورش شرفیاب گردد.

     ماه شریف رجب، ماه هجرت و بنده نوازی پروردگار است و خدای سبحان می­خواهد بندگانش را از سرمایه­های بالاتری بهره مند نماید. اولیای الهی و مقرّبان درگاه پروردگار همواره بخاطر این نعمت عظیم و رغیبه­های بزرگِ آن، از درگاه ربوبی سپاس گزار بوده اند. ماه شریف رجب، ماه حضرت امام علی(عَلَيهِ السَّلام) است و پیامش این است که در ماهی که صبغه و رایحۀ حضرت علی(عَلَيهِ السَّلام) را دارد، از راه میـان بُر می­توان از تابش نور ولایت بهره بُرد. یعنی ماه شریف رجب، ماه تقرّب به حضرت علی(عَلَيهِ السَّلام) و تقرّب به ذات لایزال الهی است.

     در کتاب شریف «المراقبات» آمده است: «برای شب مقدّس قدر باید از یازده ماه قبل آماده شد». امّا آمادگی رسمی برای ماه مبارک رمضان از ماه شریف رجب آغاز می­شود. همان­طور که استفاده شده، رجبی شدن جز با احترام به ماه خداوند امکان ندارد. گرچه تمام ادعیه و اذکار و اعمال مخصوص ماه شریف رجب، همه نور و زیباست، لکن محوریّت از آنِ فرایض و واجبات است و در صورتی که زیربنا برقرار باشد، فرع که مستحبّات است، سودمند خواهد بود. تمام اعمال وارده در ماه شریف رجب که فضیلت دارند و مجرّب هستند، در پرتو واجبات نافع بوده و موجب جلب محبّت بیشتر پروردگـار می­گردند. یکی از نشانه های عقل سلیم، استفاده از فرصت­هاست و ماه شریف رجب، از زیباترین فرصت­هاست که در این ماه می­توان از راه میان بُر به پروردگار رسید و عالی­ترین تحفه ها را دریافت نمود. عالی ترین مرتبت برای اهل فرایض است. در بيانی نورانی از حضرت امام صادق(عَلَيهِ السَّلام) آمده است: «هنگامى كه قيامت برپا شود، منادى فرياد مى‏كند: صابران كجا هستند؟ در اينجا گروهى از ميان مردم حركت مى‏كنند و خود را معرفى مى‏نمايند. بار ديگر منادى صدا مى‏زند كه متصبّران كجا مى‏باشند؟ در اينجا نيز گروهى برمى‏خيزند و خود را معرفى مى‏كنند، راوى گويد: عرض كردم قربانت شوم، صابران كيانند و متصبّران كدام افراد هستند؟ فرمودند: صابران كسانى مى‏باشند كه واجبات را انجام مى‏دهند و متصبّران آنها هستند كه از حرام دست بازداشتند و دنبال كارهاى زشت نرفتند»[2]. بالاترين مقام صبر از آنِ کسانی است که به فرايض تقيّدِ شديد دارند، همان­طور که بالاترین شکر، عبارت از انجام فرایض است. گرچه انجام واجبات از بالاترین درجات صبر است، ولی ترک محارم از آن هم بالاتر می باشد. از اینرو کسی که در ماه شریف رجب ترک محرّمات داشت، بالاترین مرتبۀ صبر را داراست.

 

[1]- «رَجَبٌ شَهْرُ الْاِسْتِغْفارِ لِاُمَّتی اَکْثِرُوا فِیهِ الْاِسْتِغْفارَ فَاَنَّهُ غَفُورٌ رَحیمٌ» رجب برای امت من ماه استغفار است پس در ماه رجب زیاد استغفارکنید که خداوند بخشنده و مهربان است (بيان نورانی حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ)؛ وسائل الشیعه، ج10، ص512).

[2]- اِذا كانَ يَوْمُ الْقِيامَةِ نادى مُنادٍ اَيْنَ الصّابِرُونَ فَيَقُومُ فِئامٌ مِنَ النّاسِ ثُمَّ يُنادی اَيْنَ الْمُتَصَبِّرُونَ فَيَقُومُ فِئامٌ مِنَ النّاسِ قُلْتُ جُعِلْتُ فِداكَ وَ مَا الصّابِرُونَ وَ مَا الْمُتَصَبِّرُونَ قالَ الصّابِرُونَ عَلى اَداءِ الْفَرائِضِ وَ الْمُتَصَبِّرُون‏عَلَى اجْتِنابِ الْمَحارِم‏ (بحارالانوار، ج68، ص83).