عوامل 

     خداوند متعال در سورة مبارکة آل­عمران می­فرماید: «وَ سارِعُوا اِلى‏ مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَ جَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّماواتُ وَ الْاَرْضُ اُعِدَّتْ لِلْمُتَّقين‏»[1] به سوی مغفرتی از جانب پروردگارتان و بهشتی که وسعت آن به اندازة آسمان­ها و زمین است، شتاب کنید. حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) در تفسیر این آیة شریفه فرمودند: «اِلى اَداءِ الْفَرائِض‏»[2] (شتاب کنید) به سوی انجام فرایض. همان­طور که سابقاً نیز استفاده شده، گرچه نوافل موجب رسیدن به قرب الهی می­شوند، ولی نوافل بدون فرایض، انسان را به آن جایگاه عظیمه و مکانت رفیعه نمی­رسانند و بالاترین قرب، مربوط به قرب فرایض است که موجب می­شود انسان به آن مقامی برسد که خداوند متعال چشم و گوش و دست و پای او شود. امّا حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) در تفسیر آیة شریفة «وَ مَنْ يُطِعِ اللهَ وَ الرَّسُولَ فَاُولئِكَ مَعَ الَّذينَ اَنْعَمَ اللهُ ...» می­فرمایند: «ثَمانُ خِصالٍ مَنْ عَمِلَ بِها مِنْ اُمَّتی حَشَرَهُ اللهُ مَعَ النَّبِيِّينَ وَ الصِّدّيقينَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصّالِحينَ»[3] هشت خصلت است که اگر کسی از امّت من به آنها عمل کند، خداوند متعال او را با انبیاء(عَلَيهِم­السَّلام) و صدّيقين و شهداء و صالحين محشور می­گرداند که عبارتند از:

     1- «مَنْ زَوَّدَ حاجّا»: کسی که حاجی خانة خداوند را تجهیز کند و زاد و توشة سفر برایش فراهم آورد. اگر کسی فردی را که فاقد امکانات بوده يا هزينة سفر او ناقص می­باشد و مشتاق و آرزومند حج و زیارت بیت­الله الحرام است، تجهیز کند، دارای اجر و فضیلت بسیاری در پیشگاه الهی است و این کار باعث ملحق شدنِ او به انبیاء(عَلَيهِم­السَّلام) و صدّیقین و شهداء و صالحان می­گردد.

     در رابطه با همين مطلب، تجهيز زائر اهل­بيت(عَلَيهِم­السَّلام) دارای فضيلت بسيار عظيمی است، بطوری ­که وقتی از حضرت امام صادق(عَلَيهِ­السَّلام) سؤال کردند که تجهیز زائر حضرت اباعبدالله الحسین(عَلَيهِ­السَّلام) چه اجری دارد؟ فرمودند: «يُعْطيهِ اللهُ بِكُلِّ دِرْهَمٍ اَنْفَقَهُ مِنَ الْحَسَناتِ مِثْلَ جَبَلِ اُحُدٍ وَ يُخْلِفُ عَلَيْهِ اَضْعافَ ما اَنْفَق‏»[4] خداوند متعال در برابر هر دیناری که خرج کرده به اندازة کوه اُحُد، حسنات به او عطا می­فرماید و علاوه بر آن، چند برابرِ هزينه‏اى را كه متحمّل شده برايش باقى مى‏گذارد. اگر کسی که چندین بار به حج یا عمره یا زيارت حضرات معصومين(عَلَيهِم­السَّلام) مشرّف شده است، بداند که تجهیز کردن فردی که در آرزوی زیارت خانة خداوند یا مشاهد مشرّفه می­سوزد، ولی امکانات مالی کافی برای زیارت را ندارد، یا قرار دادن یکبار هزینة زیارت خود برای چنین کسی، اجر و پاداش بسیار عظيمی در پیشگاه الهی دارد، حتماً مشتاق این کار می­گردد. علاوه بر اجرهای مذکور، چنین کاری باعث شاد نمودن قلب مؤمن می­گردد که حضرت­ پیامبر اکرم(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) در فضیلت آن فرمودند: «مَنْ سَرَّ مُؤْمِناً فَقَدْ سَرَّنی وَ مَنْ سَرَّنی فَقَدْ سَرَّ الله‏»[5] کسی که مؤمنی را شاد کند، مرا شاد کرده و کسی که مرا شاد کند، خداوند را شاد کرده است. از امام صادق(عَلَيهِ­السَّلام) نیز روایت شده است: «زمانی که خداوند، مؤمن را از قبرش برانگیزد، تمثالى با او خارج شود كه در جلوی او راه رود، و هرگاه مؤمن يكى از هراس­هاى روز قيامت را ببيند، تمثال به او گويد: نترس و غم مخور، تو را مژده باد به شادى و كرامتِ خداى عزّ و جلّ ... مؤمن به او گويد: چه خوب كسى بودى تو كه از قبر همراه من آمدى و همواره مرا به شادى و كرامت خداوند مژده دادى تا آن را ديدم، سپس گويد: تو كيستى؟ گويد: من آن شادى هستم كه در دنيا به برادر مؤمنت رسانيدى، خداى عزّ و جلّ مرا از آن شادى آفريد تا تو را مژده دهم»[6].

     2- «وَ زَوَّجَ عَزَبا»: و کسی که مجرّدی را تزویج کند و بی­همسری را همسر دهد. یعنی وسایل ازدواج مجرّدی را فراهم آورد. البته مطلب بسیار مهّمی وجود دارد و آن اينکه: این امر کاملاً باید با در نظر گرفتن شئونات اسلامی باشد. معرفی کردن و فراهم آوردن شرایط ازدواج دختری پاک و پارسا و پاکدامن و مقیّد به قوانین الهی با پسری که معتقد و مقیّد به اصول الهی و اخلاقی هست، کار خیر و الهی بوده و در پیشگاه خداوند فضيلت عظیمی دارد.

     حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) می­فرمايند: «از بهترین شفاعت­ها، شفاعت بين دو نفر در امر ازدواج است»[7]. حضرت امام صادق(عَلَيهِ­السَّلام) نيز می­فرمایند: «کسی که مجرّدی را تزویج کند و امکان ازدواج او را فراهم نمايد، از کسانی است که در قیامت، خداوند به آنان نظر لطف می­کند»[8] و به فرمودة حضرت امام موسی کاظم(عَلَيهِ­السَّلام) «در روز قیامت که هیچ سایه­ای جز سایة لطف الهی نیست، چنین کسی در سایة لطف الهی قرار می­گیرد»[9].

     با توجه به مطالب مذکور معلوم می­شود که پدران و مادران و سایر افرادی که با سنگین کردن مخارج ازدواج و سختگیری و دشوار کردن شرایط ازدواج بجای تسهیل آن، مانع وصلت جوانان و موجب به فساد افتادن آنان می­گردند، چه مسئولیت عظیمی در پیشگاه الهی دارند. هر اندازه که انسان با تسهیل در امور ازدواج جوانان، به خداوند و حضرات معصومین(عَلَيهِم­السَّلام) نزدیک می­شود، به همان مقدار با دشوار کردن شرایط و بالا بردن سطح توقّعات و قانع نشدن به ازدواج ساده، از خداوند و محبوبان الهی دور می­گردد.

     مطلبی که در راستای مطالب مذکور لازم به ذکر می­باشد، این است که: با توجه به اجر و پاداش کسی که امکانات ازدواج مجرّدی را فراهم آورد، روشن می­شود افرادی که در اصلاح قهر و اختلاف و جدایی میان زن و شوهر و صلح دادن آنان قدم برمی­دارند، در پیشگـاه الهی از اجر عظیـمی برخوردارند. حضرت­ پيـامبر اکرم(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) فرمودند: «مَنْ مَشى فی اِصْلاحِ بَيْنِ امْرَاَةٍ وَ زَوْجِها اَعْطاهُ اللهُ اَجْرَ اَلْفِ شَهيدٍ قُتِلُوا فی سَبيلِ اللهِ حَقّا وَ كَانَ لَهُ بِكُلِّ خُطْوَةٍ يَخْطُوها وَ كَلِمَةٍ تَكَلَّمَ بِها فی ذلِكَ عِبادَةُ سَنَةٍ قِيامٍ لَيْلُها وَ صِيامٍ نَهارُها»[10] کسی که برای اصلاح کار زن و شوهری قدم بردارد خداوند اجر هزار شهید که در راه خداوند و به حق کشته شده­اند را به او می­دهد و به هر گامى كه در اين راه بردارد و كلمه‏اى كه بگويد، ثواب يك سال عبادت دارد كه شبها را زنده داشته و روزها را روزه بوده‏ است. در مقابل، کسی که با دخالت­های بی­جا باعث اختلاف میان زن و شوهری می­گردد، مسئولیت عظیمی در پیشگاه الهی خواهد داشت. همانطور که حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) فرمودند: «مَنْ عَمِلَ فی فُرْقَةِ بَيْنِ امْرَاَةٍ وَ زَوْجِها كانَ عَلَيْهِ غَضَبُ اللهِ وَ لَعْنَتُهُ فِی الدُّنْيا وَ الْآخِرَة»[11] شخصی که بین زن و شوهری دو بهم زنی نموده و بین آنها اختلاف ایجاد کند، بدرستی که خدای متعال بر او غضب می­نماید و لعنتش را در دنیا و آخرت بر او نازل می­سازد. متأسفانه برخی از پدران و مادران در این مرحله از امتحان پایشان می­لغزد و از این امتحان الهی سربلند بیرون نمی­آیند. محبّت اولاد در برخی از والدین بطوری چشمِ واقع­بین آنها را مسدود می­کند که نمی­توانند در اینگونه موارد از اين آزمايش الهی روسفید گردند. هرچند که شایسته است جوانان عزیز از تجربه­ها و راهنمایی­های پدران و مادران و بزرگان استفاده کنند و به آنان احترام قائل شوند، لکن پدران و مادران هرگز نباید عقاید خود را به فرزندانشان تحمیل کنند. اگر فرزندان راهکار و مشورت خواستند، رهنمودهای لازم را به آنها برسانند، ولی لازم است به اين نکته توجّه گردد که تهدید و تحکّم و زور و ارعاب، هیچ راهی به قلب ندارد. قلب انسان، با محبّت و رحمت و عطوفت سنخیّت داشته و خشونت و تندی و تحکّم همیشه بدترین اطاعت را در پی دارد. حضرت رسول خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) می­فرمایند: «شَرُّ النّاسِ عِنْدَ اللهِ يَوْمَ الْقِيامَةِ الَّذينَ يُكْرَمُونَ اتِّقاءَ شَرِّهِم‏»[12] بدترين مردم در پيشگاه خداوند در روز قیامت، كسانى هستند كه مردم از ترس گزندشان به آنها احترام بگذارند. تحمیل عقیده به زوج جوان و زور و ارعاب، چنین اطاعتی را در پی دارد و ای بسا چنين کسی ناخواسته و ندانسته مشمول بیان نورانی رسول خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) و لعن و نفرین پروردگار در دنیا و عقبی قرار گیرد.

     3- «وَ اَغاثَ مَلْهُوفا» و کسی که به دادِ دادخواهی برسد و از حق مظلومی دفاع و حمایت نماید. حضرت امام حسین(عَلَيهِ­السَّلام) در آخرین لحظات به فرزندشان امام سجاد(عَلَيهِ­السَّلام) فرمودند: «يا بُنَیَّ اِيّاكَ وَ ظُلْمَ مَنْ لا يَجِدُ عَلَيْكَ ناصِراً اِلَّا الله‏»[13] پسرم ظلم به همه بد است ولیکن به کسی که غیر از خدا یاوری ندارد بدتر است. یاری کسی که مورد ظلم قرار گرفته و حمایت از مظلوم و دل­شکسته موجب می­شود که انسان در جرگة انبیاء(عَلَيهِم­السَّلام) و صدّیقین و شهداء و صالحان قرار گیرد.

     لازم به ذکر است که اغلب وقتی سخن از ظلم می­شود، افکار به بیرون از محیط خانه و اعضای خانواده معطوف می­گردد، درحالی که ای بسا مادر یا پدری در خانواده همواره مورد ظلم همسر و فرزندان و یا بالعکس، فرزندان مورد ظلم پدر و مادر هستند. از جمله موارد ظلم به فرزند این است که مادری فرزندش را به علّت کثیف شدن و بی نظمیِ منزل، از بازی کردن در محیط خانه محروم کند. کودک باید تا هفت سالگی در بازی کردن آزاد باشد و این بازی در رشد شخصیّتی و تکامل فرزند بسیار مؤثر است و به همین سبب، کتابی در مورد تربیت کودکان، «بازی، بازوی تربیت» نامگذاری شده است. به گفتة کارشناسان تربیتی، اگر کودک تا هفت­سالگی خانه را به هم بریزد، حق اوست و باید در بازی کردن آزاد باشد و در غیر این صورت کمبود روانی در او باقی می­ماند و این کمبود در جوانی یا کهنسالی به صورت انجام کارهایی که مناسب سن و شأن او نیست، بروز و ظهور می­کند.

     4- «وَ رَبّىٰ يَتيما» و کسی که یتیمی را سرپرستی کند. خوشا به حال کسانی که توفیق یتیم­نوازی و تکریم و محبت و احسان به یتیمان را پیدا می­کنند. رسیدگی ظاهری به ایتام مطلبی است و احترام و تکریـم شخصیّت، مطلبی دیـگر و بـالاتر می­بـاشد. کمک­رسانی و خیررسانی و خدمت به یتیم باید چنان باشد که شخص، درد یتیمی را احساس نکند و در این راستا از اموری که در تکریم شخصیت ایتام مؤثر است، دعوت کردن آنان و ترتیب دادن میهمانی­هایی است که ایتام در آنها احساس شخصیّت کنند.

     5- «وَ هَدٰى ضالّاً» و گمراهی را هدایت کند. حضرت رسول خدا(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) به هنگام مسافرت به یمن به حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) فرمودند: «لَاَنْ يَهْدِیَ اللهُ عَلى يَدَيْكَ عَبْداً مِنْ عِبادِ اللهِ خَيْرٌ لَكَ مِمّا طَلَعَتْ عَلَيْهِ الشَّمْسُ مِنْ مَشارِقِها اِلى مَغارِبِها»[14] (یا علی) اگر خداوند به دست و راهنمائى تو، بنده‏اى از بندگان خود را هدايت فرمايد، بهتر است براى تو از همة آنچه که آفتاب بر آن طلوع کند از مشرق آن تا مغربش. خداوند متعال در مبارکة مائده می­فرماید: «مَنْ اَحْياها فَكَاَنَّما اَحْيَا النّاسَ جَميعا»[15] کسی که یک نفر را احیا کند، گویی همة مردم را احیا کرده است. احیاء حقیقی، هدایت افراد از گمراهی و ضلالت و احیا به حیات واقعی و حقیقی و دینی و معنوی است.

     6 و 7- «وَ اَطْعَمَ جائِعاً وَ اَرْوٰى عَطْشانا» و شخص گرسنه­ای را سیر کند و تشنه­ای را سیراب سازد. یعنی انسان در کنار واجبات به این نوافل هم بپردازد که اِطعـام و اشراب مساکین را در حد توان عهده­دار گردد و پُرواضح است که خیر کثیر این عمل، قبل از اینکه به مسکین برسد، به خود عامل خواهد رسید.

     8- «وَ صامَ فی يَوْمٍ حَرٍّ شَديد» و روزه­داری در روز بسیار داغ. حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) می­فرمایند: «من از دنیا سه چیز را دوست دارم که یکی از آنها روزه در روزهای داغ تابستان است»[16]. در ماه ذیقعدة­الحرام قرار داریم که از ماه­های حرام است و روزة سه روز پنجشنبه، جمعه و شنبه از ماه­های حرام دارای اجر و فضیلت بسیاری است، ولذا در صورت رضایت افراد خانواده چنانچه به روزة این سه روز توفیق پیدا کنیم، هم از اجر و فضیلت روزه­داری در روزهای داغ تابستان و هم روزه در ماه­های حرام بهره­مند خواهیم شد.

 

1- مبارکه آل­عمران/133

2- بحارالانوار، ج67، ص270

3- تحرير المواعظ العدديّه، ص476

4- کامل الزّيارات، ص129

5- بحارالانوار، ج71، ص287

6- الکافی، ترجمه مصطفوی، ج3، ص273

7- وسائل­الشّيعه، ج20، ص45

8- وسائل­الشّيعه، ج20، ص45

9- وسائل­الشّيعه، ج20، ص46

10- بحارالانوار، ج73، ص369

11- بحارالانوار، ج73، ص368

12- بحارالانوار، ج72، ص283

13- ای پسرم بر تو باد دوری از ظلم به کسی که یاوری غیر از خداوند ندارد (امالی صدوق، ص182).

14- بحارالانوار، ج1، ص216

15- مبارکه مائده/32

16- انا من الدّنيا احبّ ثلاثة اشياء: الصّوم في الصيف و الضرب بالسيف و إكرام الضيف‏ (تحرير المواعظ العدديّه، ص253).