درس­ها و پیام­های جاویدانی که از هشت برکت نازل شده در دو روز عید غدیر و روز مقدّس مباهله و نیز سورة مبارکة دهر در بیست و پنجم ذیحجة­الحرام اخذ می­شود، این است که:

     1- جریان مباهله بیانگر این حقیقت است که قدرت در حقّ است و خداوند در باطل نیرویی قرار نداده است، همان­طور که مسیحیان نجران با دبدبه و کبکبه و با جاه و جلال و حشمت آمدند، ولی در برابر پنج تن آل عبا(عَلَيهِم­السَّلام) شکست خوردند.

     2- آیة شریفة تطهیر بیانگر این است که طهارت باطنی و حقیقی فقط از طریق اهل بیت(عَلَيهِمُ­السَّلام) امکان­پذیر است ولاغیر «لا يَمَسُّهُ اِلاَّ الْمُطَهَّرُون‏»[1].

     3- آیة شریفة ولایت بیانگر این حقیقت است که از مهمترین راه­های پیوند با خداوند، انفاق فی سبیل الله و احساس مسئولیّت در برابر فقرای جامعه است، همان­طور که حضرت امام علی(عَلَيهِ­السَّلام) با آن انفاقی که در حال رکوع انجام دادند، اهمّیّت احساس مسئولیت در برابر نیازمندان جامعه را متذکّر شدند. فلذا معلوم می­شود از مهمترین راه­های پیوند و ارتباط با حضرت علی(عَلَيهِ­السَّلام) که باب­الله هستند، انفاق فی سبیل الله است.

«برو ای گدای مسکین درِ خانة علی زن

                                           که نگین پادشاهی دهد از کرم گدا را»[2]

     4- نزول سورة مبارکة دهر این حقیقت را روشن می­سازد که مهمترین راه رسیدن به مقام برّ که حضرات اهل بیت عصمت و طهارت(عَلَيهِمُ­السَّلام) به عالی­ترین درجة آن نائل شده­اند، انفاق از محبوب­هاست ­«لَن تَنالُوا الْبِرَّ حَتّىٰ تُنْفِقُوا مِمّا تُحِبُّونَ­»[3] هرگز به مقام ابرار نائل نمی­شوید، مگر اینکه از آنچه که دوست دارید انفاق کنید. آری انفاق از مال محبوب انسان را به مقام ابرار می­رساند.

     در جلسات سابق استفاده شد که سلم و تسلیمِ بانو هاجر، باعث جوشیدن چشمة زمزم شد و به عبارت دیگر، سلم و تسلیم زمزم می­جوشاند، ولذا هر کسی به میزان بندگی و عبودیّت می­تواند زمزم وجودش را به جوشش درآورد. حال نزول سوره مبارکة دهر، این حقیقت را روشن می­سازد که اخلاص و ایثار و دیگری را بر خود مقدّم داشتن موجب نزول سوره می­گردد «اِنَّما نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللهِ لا نُريدُ مِنْكُمْ جَزاءً وَ لا شُكُورا»[4]. آن بزرگواران در برابر آن انفاق و ایثاری که انجام دادند و تنها گِردة نانشان را به هنگام افطار انفاق نمودند، نه تنها انتظار پاداش نداشتند، بلکه حتی انتظار تشکر از دیگران را هم نداشتند. آری، اخلاص و ایثـار، موجب نزول سوره می­شود و شراب طهور می­جوشاند و اخلاص و ایثار، جز در پرتو عمل به قرآن و تبعیّت از اهل بیت(عَلَيهِمُ­السَّلام) حاصل نمی­گردد. محصول عمل به قرآن و تمسّک به اهل بیت(عَلَيهِمُ­السَّلام)، نوشیدن شراب طهور می­بـاشد «وَ سَقاهُمْ رَبُّهُمْ شَرابـاً طَهُوراً»[5]. البته در قرآن کریم چشمه­های دیگری هم برای بهشتیان ذکر شده است، ولیکن شراب طهور، تنها شرابی است که فقط یک ساقی دارد و آن خود خداوند است. خداوند، این شراب را به بندگان مطیعش می­نوشاند و آنان را با این شراب، سیراب می­فرماید.

     5- با توجّه به حدیث شریف کساء معلوم می­شود که خداوند متعال، حضرت فاطمة زهرا(سَلامُ­اللهِ­عَلَيها) را محور اهل بیت عصمت و طهارت(عَلَيهِمُ­السَّلام) معرفی فرموده است «هُمْ اَهْلُ بَیْتِ النُّبُوَّةِ وَ مَعْدِنُ الرِّسالَةِ وَ هُمْ فاطِمَةُ وَ اَبُوها وَ بَعْلُها وَ بَنُوها»[6].

     حال برای کاربردی نمودن آیات شریفة مذکور و بهره­مندی از فضایل و برکات آنها لازم است به این مطلب توجّه شود که: همانطور کـه برخی از افراد قرآن را حفظ هستـند و قواعـد آن را بخوبی می­دانند، ولیـکن زنـدگی قرآنی ندارند، همـانگونه هم عدّه­ای، اهل­بیت(عَلَيهِمُ­السَّلام) را بخوبی می­شناسند و به حقانیّت آنان ایمان دارند و تاریخ ولادت و شهادت آن بزرگواران را می­دانند، ولی زندگی نبوی و علوی و عترتی ندارند، درحالی که آنچه که خداوند از بندگانش می­خواهد، زندگی قرآنی و زندگی نبوی و علوی است. اگر خداوند متعال بواسطة وقایع مذکور، عترت و اهل بیت­(عَلَيهِمُ­السَّلام)­ را در کنار قرآن قرار می­دهد، و اگر در سورة مبارکة واقعه می­فرماید: «لا يَمَسُّهُ اِلاَّ الْمُطَهَّرُون‏»[7]، در سورة مبارکة احزاب در آیة شریفة تطهیر، اهل بیت عصمت و طهارت(عَلَيهِمُ­السَّلام) را مطهّران معرفی می­فرماید «اِنَّما يُريدُ اللهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ اَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُمْ تَطْهيراً»[8]، درواقع خداوند متعال به واسطة تمام این مطالب، آدرس می­دهد و بندگانش را متوجّه می­سازد که صلاح و نجات و رستگاری دنیا و آخرت انسان­ها در پرتو تمسّک به اهل بیت عصمت و طهارت(عَلَيهِمُ­السَّلام) است، همان­طور که حضرت رسول اکرم(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) نیز فرمودند: «اِنّی تارِكٌ فيكُمُ الثَّقَلَيْنِ كِتابَ اللهِ وَ عِتْرَتی اَهْلَ بَيْتی اِنْ تَمَسَّكْتُمْ بِهِما لَنْ تَضِلُّوا اَبَداً مَعاشِرَ النّاسِ اِنّی مُنْذِرٌ وَ عَلِیٌّ هادٍ وَ الْعاقِبَةُ لِلْمُتَّقينَ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمينَ»[9].

     هفتاد و سه گروه مسلمانان در خانه­هایشان قرآن دارند، ولکن تنها گروه هفتاد و سوم که شیعة اثنی­عشری هستند اهل نجات و رستگاری می­باشند.

«جنگ هفتاد و دو ملّت همه را عذر بنه

                                            چون ندیدند حقیقت، ره افسانه زدند»[10]

     عدّه­ای چهار امامی، عدّه­ای هفت امامی و عدّه­ای زیدیّه هستند که عقایدشان در مورد امامت و ولایت، خدشه­دار است، ولی تنها شیعة اثنی­عشری اهل نجات است که حقیقتاً تمسّک­جویندگان به اهل بیت عصمت و طهارت(عَلَيهِمُ­السَّلام) می­باشند.

     حال شایسته است همة ما توجّهی به زندگی خود نماییم که آیا زندگی­های ما اهل­بیتی است؟ آیا محافل و مجالس و خریدها و مهریّه­ها و جهیزیّه­ها و داد و ستد و سایر برنـامه­های زندگی ما اهل­بیتی شده است؟ تنها محبّت لسانی به اهل ­بیت عصمت و طهارت(عَلَيهِمُ­السَّلام) مورد قبول خدای سبحان و محبوبانش نیست، بلکه محبّت به آن بزرگواران باید عملی باشد و آن بزرگواران وارد متن زندگی ما شوند و امام محافل و مجالس ما، امام تحصیل علم و کسب معاش ما باشند. زمان آن رسیده که آن بزرگواران از تابلوهای روی دیوار و از شعـائر خارج شده و وارد متن زندگی ما گردند. شیعه باید طوری زندگی کند که قرآن و عترت(عَلَيهِم­السَّلام) در تمـام شئون زندگی­اش سایه­افکن باشد و فرزندان خود را امامی تربیت نماید. یکی از اموری که موجب می­شود فرزندان با محبّت اهل بیت(عَلَيهِمُ­السَّلام) تربیت شوند، کادو و تحفه دادن و خریدن شیرینی در اعیاد اسلامی و روزهای ولادت آن بزرگواران است و به این طریق می­توان محبّت آن بزرگواران را از زمان کودکی در قلب فرزندان جای داد و آنان را به عنوان امام رحمت شناسانید، همان­طور که خداوند متعال، خدای رحمت و حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) پیامبر رحمت هستند.

     البته محبّت اهل بیت­(عَلَيهِمُ­السَّلام) در صورتی در قلب فرزندان جای خواهد داشت که با روزی حلال رشد کنند و همان­طور که سابقاً نیز استفاده شده، مال حرام تنها به کسب مال از راه­های نامشروع و غیرمجاز اطلاق نمی­شود، بلکه اموالی که وجوهات شرعیّة آنها پرداخت نشده، حلال و پاک نیستند.

     در خاتمه لازم به یادآوری است: روزة روز مباهله و روز بیست و پنجم ماه ذیحجة­الحرام دارای فضیلت خاصّی است و اگر روزة روز شنبه هم به روزة این روزها اضافه شود، می­توان علاوه بر اجر و پاداش روزة روزهای مباهله و بیست و پنجم ذیحجة­الحرام، از اجر و فضیلت روزة سه روز پشت سر هم پنجشنبه و جمعه و شنبه در ماه­های حرام نيز بهره­مند گردید.

     «بارالها! به روان مقدس حضرت محمد و آل محمد(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) درود فرسـت و در امـر ظهـور و فرج مـولا و مقتـدایمـان حضـرت ولیّ­عصر(عجِّل­اللهُ­تعالی­فَرَجَهُ­الشَّريف) تعجیل بفرما. پروردگارا! توفيق بيداری از خواب گران غفلت و توبة حقيقی از تمام خطاها و قصورها و معاصی به همة ما مرحمت بفرمـا. خداوندا! همة ما را از شرّ نفس و شيطان و سقوط در ورطة هلاکت معنوی، مصون و محفوظ بفرما. پروردگارا! همة ما را از شيعيان و پيروان حقيقی حضرات اهل بيت عصمت و طهارت(عَلَيهِمُ­السَّلام) مقرر بفرما و از شفاعت کبرای آن بزرگواران بهره­مند بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غریق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمدیده علی­الخصوص مردم مظلوم فلسطین، عراق و سوریه و يمن نجات کرامت بفرما».

 

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ

صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»

 

1- مس نمی­کند آن را مگر پاکیزگان (مبارکة واقعه/79).

1- استاد شهریار(عَلَيهِ­الرَّحمَة)

2- مبارکة آل­عمران/92

1- این است و جز این نیست اطعام می­کنیم شما را برای خداوند و نمی­خواهیم از شما پاداشی و نه تشکری (مبارکة دهر/ 9).

2- و سیراب می­کند ايشان را پروردگارشان از شرابی پاکيزه (مبارکه دهر/21).

1- ايشان هستند اهل بيت نبوّت و معدن رسالت، و ايشان فاطمه و پدر او و شوهر او و پسران او هستند (مفاتيح­الجنان، فرازی از حدیث شریف کساء).

1- مس نمی­کند آن را مگر پاکیزگان (مبارکة واقعه/79).

2- اين است و جز اين نيست اراده کرده است خداوند اينکه ببرد از شما اهل بيت بدی را و پاک گرداند شما را پاک کردنی (مبارکه احزاب/33).

1- همانا من ترک کننده­ام در ميان شما دو وزنة سنگين، کتاب خداوند و عترتم اهل بيتم را، اگر تمسّک جوييد به آن دو، گمراه نمی­شويد هرگز، ای گروه مردم، همانا من انذار دهنده­ام و علی هدايت کننده است و سرانجام نيک برای پرهيزکاران است و حمد برای خداوندی است که پروردگار جهانيان است (مستدرك الوسائل، ج11، ص372).

2- حافظ(عَلَيهِ­الرَّحمَة)