اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطانِ الرَّجيمِ * بِسْمِ اللهِِ الرَّحْمنِ الرَّحيم

اَ لَمْ تَرَ اِلَى الَّذينَ يَزْعُمُونَ اَنَّهُمْ آمَنُوا بِما اُنْزِلَ اِلَيْكَ وَ ما اُنْزِلَ مِنْ قَبْلِكَ يُريدُونَ اَنْ يَتَحاكَمُوا اِلَى الطّاغُوتِ وَ قَدْ اُمِرُوا اَنْ يَكْفُرُوا بِهِ وَ يُريدُ الشَّيْطانُ اَنْ يُضِلَّهُمْ ضَلالاً بَعيداً﴿60﴾

     ترجمه: آيا (پيامبرم) نديدی کسانی را که گمان می­کنند اينکه آنها ايمان آوردند به آنچه که نازل کرده شد به سوی تو و نازل کرده شده به پيامبران قبل از تو، اراده می­کنند اينکه داوری را به محکمة طاغوت ببرند، درحالی که به تحقيق امر کرده شدند اينکه کافر شوند به آن (طاغوت) و اراده می­کند شيطان اينکه گمراه کند ايشان را گمراهی دوری﴿60﴾

     زعم: گمان، معمولاً بر آن ظنّ و گمان­هایی گفته می­شود که بر پاية محکم توحيدی استوار نباشد.

     طاغوت: از مادة طغيان به معنای سرکشی و شکستن حدّ و حدود و قيود، و به ظالم و جبّار و کسی که از فرامين الهی و بندگی پروردگار سرپيچی می­کند و سر باز می­زند، گفته می­شود.

*تفسير: در معنای طاغوت و تحريم رجوع به مراجع غير الهی در حلّ اختلافات:

     با توجّه به اينکه مفسّران عظام نظرشان بر اين است که آية شريفة مورد بحث، مکمّل آية شريفة سابق است، لذا مختصری در مورد آية شريفة سابق استفاده می­شود.

     خداوند متعال و رسول­خدا(صَلَّي ­­اللهُ­ عَلَيْهِ­ وَ‌­الِه) و امامان معصوم(عَلَيهِم ­السَّلام) مُطاع مطلق و محض هستند. البتّه مُطاع بودنِ ايشان، سه اطـاعت را نمی­رساند که در عرض هم باشند، بلکه يک اطاعت بيش نيست و همه به توحيد برمی­گردد «اَطيعُوا اللهَ وَ اَطيعُوا الرَّسُولَ وَ اُولِی الْاَمْرِ مِنْكُم‏».

     همچنين تنها مرجعی که به هنگام اختلاف و نزاع، اعمّ از نزاع فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و ... رسميّت دارد، مرجع توحيدی است که عبارت از قرآن و اهل بيت(عَلَيهِم ­السَّلام) است. غير از آنها به هر جا که رجوع کنيم، غير حق و جهالت و باطل است، همانطور که فرمود: «اَ فَحُكْمَ الْجاهِلِيَّةِ يَبْغُون‏»[1]. يعنی غير حق و غير قرآن و اهل بيت(عَلَيهِم ­السَّلام)، مراجع غيرتوحيدی و حکم جاهلی است. حضرت فاطمه زهرا(سَلامُ­ اللهِ­ عَلَيها) در جريان غصب فدک به اين آية شريفه استناد فرمودند که: «اَ فَحُكْمَ الْجاهِلِيَّةِ يَبْغُون» آيا غير از قرآن و عترت، به مراجع ديگری رجوع می­کنيد؟ حضرت فاطمه(سَلامُ­ اللهِ­ عَلَيها) منظورشان اين بود که غصب فدک هم حکم جاهلی بوده است.

     حال خدای سبحان در آية شريفة مورد بحث از منافقينی که به محکمة غير الهی رجوع کردند، پرده برمی­دارد. طاغوت، معنای اعمّ و وسيعی دارد و هر نوع اطاعت غير الهی و عبادت و پرستش غيرتوحيدی را شامل می­شود. حضرات امام محمّد باقر و امام جعفر صادق(عَلَيهِما­السَّلام) در معنای طاغوت فرمودند: «اَنَّ الْمَعْنِیَّ بِهِ كُلُّ مَنْ يُتَحاكَمُ اِلَيْهِ مِمَّنْ يَحْكُمُ بِغَيْرِ الْحَق‏»[2]. استاد جوادی آملی در توضيح اين مطلب می­فرمايند: «طاغوت کسی است که حکم می­کند بغير حق و به غيرحکمی که خداوند نازل کرده است، رجوع به او، مراجعه به طاغوت است». يعنی رجوع به غير قرآن و اهل­بيت(عَلَيهِم ­السَّلام)، رجوع به طاغوت است و فسق و حرام و باطل و گناه می­باشد. مهمترين رسالت حضرات انبياء عظام(عَلَيهِم ­السَّلام) هدايت مردم است تا به خداوند ايمان آورند و به طاغوت کفر ورزند «وَ لَقَدْ بَعَثْنا فی‏ كُلِّ اُمَّةٍ رَسُولاً اَنِ اعْبُدُوا اللهَ وَ اجْتَنِبُوا الطّاغُوت‏»[3]. وقتی اساس ايمان، توحيد است، لذا تنها مرجع، مرجع توحيدی است و هر حکمی که مطابق با وحی الهی نباشد، حکم جاهلی می­باشد. در هر عصر و زمانی، وظيفة انسانها رجوع به مراجع و محاکم توحيدی و ايمانیِ آن عصر است و غير از آن به هر مکتبی که رجوع کنند، غيرحکيمانه بوده و رجوع به طاغوت می­باشد و در هر عصری سازش و رجوع به طاغوت و مراجعه به بيگانگان در حلّ اختلافات، حرام و ممنوع است.

     همچنين اگر کسی به طاغوت رجوع کند و غير مکاتب توحيدی و الهی را مکتب قرار دهد، بر اساس آية شريفة «مَثَلُ الَّذينَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللهِ اَوْلِياءَ كَمَثَلِ الْعَنْكَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَيْتاً وَ اِنَّ اَوْهَنَ الْبُيُوتِ لَبَيْتُ الْعَنْكَبُوت‏»[4]، بـه خانة عنکبـوتی تمسّک جسته است و سست­ترينِ خانه­ها، البتّه خانة عنکبوت است. موحّدان واقعی و مؤمنان راستين، در هر سختی و مشقّت و مصيبتی که قرار گيرند، با توجّه به اينکه پشتيبانشان توحيد است، روحشان هرگز موج برنمی­دارد و متلاطم نمی­گردد، چراکه در محکم­ترين خانه­ها قرار دارند و آن، توحيد است «اَلَّذينَ آمَنُوا وَ تَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللهِ اَلا بِذِكْرِ اللهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ»[5]. امّا انسانهايی که در استوارترين خانه­های دنيوی قرار دارند، چنانچه موحّد نباشند، بر اين اساس که پشتيبانشان توحيد و قرآن و عترت(عَلَيهِم ­السَّلام) نيست، هيچ تکيه­گاهی ندارند، لذا هميشه متزلزل هستند. خداوند متعال در غير بابِ توحيد، قدرتی قرار نداده است، همانگونه که در حرام شفا قرار نداده و اين يک اصل کلّی می­باشد؛ به عنوان نمونه: مشروبات الکلی حرام هستند و خداوند در حرام شفا قرار نداده است. امکان ندارد که خداوند در حرام شفـا و درمان قرار داده باشد، همانطور که حضرت امام رضا(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «مضطرّ شراب نياشامد زيرا كه باعث هلاكت او مى‏شود، يعنى در حرام شفا نيست، پس شراب، نـاخوش را شفا نمي­دهد بلكه باعث هلاكت او مى‏شود»[6].

     خدای سبحان در قرآن کريم، به افرادی که از طاغوت اجتناب کردند، و مکتب ديگری جز مکتب قرآن و عترت را برای خود مرجع قرار ندادند، بشارت می­دهد «وَ الَّذينَ اجْتَنَبُوا الطّاغُوتَ اَنْ يَعْبُدُوها وَ اَنابُوا اِلَى اللهِ لَهُمُ الْبُشْرى‏ فَبَشِّرْ عِبادِ»[7].

     خداوند متعال در پايان آية شريفة مورد بحث می­فرمايد: «وَ يُريدُ الشَّيْطانُ اَنْ يُضِلَّهُمْ ضَلالاً بَعيداً»، شيطان شبانه­روز در تلاش است تا بندگان پروردگار را از توحيد و مسير قرآن و اهل­بيت(عَلَيهِم ­السَّلام) منحرف کند و به مراجع و مکاتب غيرتوحيدی سوق دهد و گرفتار سازد و به بيراهه­روی و ضلالت بکشاند. در مقابل، خداوند متعال، پيوسته بندگانش را به توحيد و هدايت دعوت می­فرمايد. آری، شيطان هر کسی را به نوعی به تبعيّت از هوای نفس فرامی­خواند و به سمت باطل سوق داده و از صراط مستقيم بازمی­دارد «وَ يُريدُ الشَّيْطانُ اَنْ يُضِلَّهُمْ ضَلالاً بَعيداً». غيرتوحيد، همة راه­ها انحرافی است «وَ اَنَّ هذا صِراطی‏ مُسْتَقيماً فَاتَّبِعُوهُ وَ لا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَنْ سَبيلِهِ»[8]. صراط مستقيم يک راه بيشتر نيست و آن، راه وحی است و حضرات ائمّه(عَلَيهِم ­السَّلام) زبانِ گويای وحی هستند.

     پس آية شريفة مورد بحث، بطور کلّی در مورد موضوع خاصی است و آن اينکه رجوع به مکاتب غيرتوحيدی به هنگام بروز اختلاف ممنوع است. کسی که شما را خلق فرموده و محاکم قضايی توحيدی را برايتان در نظر گرفته، حق حل اختلاف و مرجع بودن را دارد. امّا معيار آية شريفه عام است، چراکه هيچ وقت آيات قرآن کريم در شأن نزولش متوقّف نمی­شوند و آيات جاويدان می­باشند و الی­یوم­القيامه پيام می­دهند و هميشه به روز هستند. پيام آية­ شريفة مورد بحث نيز تنها برای مردمانِ زمان نزولش نيست، بلکه برای همة انسانها در هر عصر و زمانی پيام می­دهد که: هر کس که مرجعِ او مکتبِ غيرتوحيد باشد، رجوع به آن باطل و ممنوع است و امروزه شامل تمام مکاتب غيرتوحيدی و محافل باطل، بمانند رجوع به کاهن، فالگير، رمّال، دعانويس، کلاسهای کاذب عرفان، غيب­گوئی و... می­گردد. در هر جـايی کـه غيـر خداونـد و قرآن کريـم و اهل­بيت(عَلَيهِم ­السَّلام) حکم بدهد و حکمی صادر کند، هر مکتب و محفلی که باشد، از مصاديق رجوع به طاغوت می­باشد. امروزه اگر جوانی، مختصر اطلاعاتی از تعاليم توحيدی داشته باشد، متوجّه می­گردد که رجوع به کلاس­های کاذب عرفان و ... جز رجوع به خانة عنکبوت نيست، ولذا اغلب، جوانانِ ناآگاه و بی­اطلاع را به چنين کلاس­هايی می­کشانند و کسانی که به اين کلاس­ها می­روند، به اين سبب که راهِ اصلی را گم کرده­اند، به پناهگاه­های خطرناک و خانة عنکبوتی پناهنده می­شوند. در اين کلاس­ها ظاهراً مطالبی ارائه می­دهند، ولی بعد از مدّت کوتاهی عبث و باطل بودن آنها معلوم می­شود.

     پس با توجّه به آية شريفة مورد بحث، دستور و معيار کلّی برای موحّد شدن معلوم می­گردد و آن، اينکه انسانِ موحّد و جوانِ مهدوی، جز توحيد و اهل بيت(عَلَيهِم ­السَّلام)، مرجع و مکتبی نمی­شناسد و در شأن جوان مهدوی نيست که جز توحيد و اهل­بيت(عَلَيهِم ­السَّلام) که باب­الله هستند، به باب ديگری رجوع کند، چراکه جامعيّت توحيد و قرآن، انسان را بی­نياز می­سازد.

«سالها دل طلب جـام جم از مـا می­کرد

                                        وآنچه خود داشت ز بيگانه تمنّا می­کرد»[9]

 

*مطالب تفسيري از تفسير تسنيم مباركة نساء استاد جوادي آملي و از تفاسير الميزان، مجمع البيان، تفسير نمونه و تفسير نور اقتباس گرديده است.

1- آيا پس حکم جاهليّت را می­جويند (مبارکه مائده/50).

2- همانا معنی (طاغوت) اين است که انسان داوری را به پيش کسی ببرد که بغير حق حکم کند (بحارالانوار، ج9، ص75).

3- و البتّه به تحقيق مبعوث نموديم در هر امّتی رسولی، اينکه عبادت کنيد خداوند را دوری کنید از طاغوت (مبارکه نحل/36).

4- مَثَل کسانی که اتّخاذ کردند بغير از خداوند دوستانی، مانند مَثَل عنکبوتی است که اتّخاذ می­کند خانه­ای و همانا سست­ترينِ خانه­ها البتّه خانة عنکبوت است (مبارکه عنکبوت/41).

5- کسانی که ايمان آوردند و اطمينان يافت قلبهايشان به ياد خداوند، آگاه باشيد به ياد خداوند اطمينان می­يابند قلب­ها (مبارکه رعد/28).

6- عيون اخبارالرّضا(عَلَيهِ­ السَّلام)، ترجمة آقانجفی، ج2، ص367

7- و کسانی که اجتناب کردند از طاغوت اينکه عبادت کنند آن را و بازگشتند به سوی خداوند، برای ايشان است بشارت، پس مژده ده بندگان را (مبارکه زمر/17).

8- و همانا اين راه من است مستقيم، پس تبعيّت کنيد آن را و تبعيّت نکنيد راهها را (راههای ديگر را)، پس متفرّق می­سازند شما را از راه او (مبارکه انعام/153).

9- حافظ(رَحمَةُ­اللهِ­ عَلَيه)