در جلسات سابق درس­هايي از مکتب عاشورا استفاده شد، آنچه در ادامة اين پيام­ها و درس­ها قابل توجه می­باشد، اين است که: پيام حضرت اباعبدالله الحسين(عَلَيهِ­السَّلام) از طريق واقعة عاشورا به عالم بشريّت، جز رسيدن به حيات طيّبه و مقام شامخ بندگی و عبوديّت نبوده است. مهم­ترين درسی که از واقعة عاشورا اخذ می­کنيم، اين است که هر چه انسان به تعاليم عاشورا عامل باشد، به همان ميزان وارد سفينه و کشتی نجات امام حسين(عَلَيهِ­السَّلام) می­شود «اِنَّ الْحُسين مِصْباحُ الْهُدی وَ سَفينَةُ الْنِّجاة»[1]. درواقع انسان به هر ميزان که به قرآن و تعاليم حقّة آن عمل کند، به ندای مقدّس «هَلْ مِنْ ناصِرٍ يَنْصُرُنی» حضرت پاسخ مثبت داده و به همان ميزان به حسينيّون حقيقی می­پيوندد.

     با تأمّل در پيام­ها و بيانات حضرت امام­حسين(عَلَيهِ­السَّلام)، اين حقيقت روشن می­شود که پيام­های عاشورا در حوزة واجبات دور می­زند. آن بزرگوار در روز مقدّس عاشورا قسمت اعظم قرآن کريم را عملاً تفسير فرمودند. مهمترين فريضة واجبی که از اوّلين روزِ ورود به صحرای کربلا تا پايانِ واقعه، حضور عينی و عملی دارد، فريضة نماز است که يک شب مهلت گرفتن از دشمن بخاطر نماز و مناجات با پروردگار بود که حضرت فرمودند: «اَنّی اُحِبُّ الصَّلاةَ لَهُ وَ تِلاوَةَ كِتابِه‏»[2] و همچنين نماز ظهر عاشورا در بحبوحة جنگ، در اوّل وقت و به جماعت، مؤيّدِ آن است. از اينرو معلوم می­شود که امکان ندارد انسان منهای اهتمام به نماز، محّب حقيقی امام حسين(عَلَيهِ­السَّلام) و اهل بيت(عَلَيهِمُ­السَّلام) محسوب شود و با آنان ارتباط برقرار نمايد. محّب راستين حضرت اباعبدالله الحسين(عَلَيهِ­السَّلام) و اهل­بيت(عَلَيهِمُ­السَّلام) متعهّد می­شود که تا ماهِ محرّمِ سال آينده نماز واجبی از او فوت نشود و به اين ترتيب به ندای آن حضرت، به بهترين نحو پاسخ مثبت دهد و از محبت آن بزرگوار بهره­مند گردد.

     فريضة مهّم ديگری که در واقعة عاشورا جريان عينی و عملی داشته و سفارش بسياری در مورد آن شده، مسئلة حجاب است که در سفارش­های مکرّرِ امام حسين(عَلَيهِ­السَّلام) در طول جنگ و هنگام وداع با خيمة بانوان حرم به وضوح ديده می­شود، همانطور که در روايات آمده است: «وداع نمود (حضرت امام حسين(عَلَيهِ­السَّلام)) با اهل بيتش و امر نمود ايشان را به صبر و وعده داد ايشان را به اجر و پاداش و امر کرد آنان را به در بر کردنِ حجاب»[3].

     بعد از شهادت حضرت امام حسين(عَلَيهِ­السَّلام)، وقتی اهل­بيت(عَلَيهِمُ­السَّلام) به شام رسيدند، بانو اُم­کلثوم(سَلامُ­اللهِ­عَلَيها) به شخصی فرمودند: «ای سهل، از ساربان محمل­ها بخواه که سرها(ی شهداء) را پيش بيفکند تا نگاه­ها از ما به آنها متوجّه شود...»[4]، يعنی حتّی در بحرانی­ترين زمانها هم به فکر حجابشان بودند.

     همچنين وقتی نازدانة حضرت اباعبدالله الحسين(عَلَيهِ­السَّلام) را با آن وضع فجيع ­آوردند و گوشواره­اش را ­کشيدند، بطوری که گوشش پاره ­شد، ايشان در آن حال، بعد از به هوش آمدن، وقتی عمه را در کنار خود ديدند، ­گفتند: «ای عمه! آیا پارچه­ای هست که سرم را از دید تماشاچیان با آن بپوشانم؟»[5].

     پس پُرواضح است که قيام عاشورا برای ماندگاری احکام الهی و قوانين خداوند و قرآن کريم و تعـاليم اهل بيت عصمت و طهارت(عَلَيهِمُ­السَّلام)، اعم از نماز، حجاب، امر به معروف و نهی از منکر و... بوده است و لا غير. آری، حادثة عاشورا برای اين بود که نماز و حجاب برقرار بماند، امر به معروف و نهی از منکر زنده بماند و به عبارت روشن­تر، يکی از راههای تقرّب به خداوند و حضرت سيّدالشّهداء(عَلَيهِ­السَّلام) و اهل­بيت(عَلَيهِمُ­السَّلام)، داشتن حجاب فاطمی و زينبی است، ولذا امروز، هر بانوی مسلمان و هر جوان عزيزی که به حجاب خود اهتمام می­ورزد و نسبت به آن متعهّد می­باشد، در حقيقت زيباترين پاسخ را به ندای «هَلْ مِنْ ناصِرٍ يَنْصُرُنی» حضرت می­دهد و به خدای سبحان تقرّب می­يابد. بعد از حادثة عاشورا، در چنين روزهايي، اهل­بيت(عَلَيهِمُ­السَّلام) به ولايت حضرت امام سجاد(عَلَيهِ­السَّلام) و حضرت زينب­کبری(سَلامُ­اللهِ­عَلَيها) در حال اسارت، به سوی شام در حرکت بودند، فلذا بالاترين همدردی و همرنگی با آنان، همرنگ و همگام شدن با حضرت زينب کبری(سَلامُ­اللهِ­عَلَيها) از طريق حجاب فاطمی و زينبی است و اين امر، رسالت عظيم يک بانوی مسلمان می­باشد.

     دين اسلام، نامش صراط است و صراط برای رفتن است نه توقّف و ماندن. صراط يعنی روز به روز در راه حق حرکت کردن و صعود نمودن و ترقّی کردن و اوج گرفتن. حضرت امام­ صادق(عَلَيهِ­السَّلام) فرمودند: «مَنِ اسْتَوى يَوْماهُ فَهُوَ مَغْبُونٌ وَ مَنْ كانَ آخِرُ يَوْمَيْهِ شَرَّهُما فَهُوَ مَلْعُونٌ»[6]  هر كس دو روزش مساوى باشد، مغبون است و هر كس روز دومى او از روز اول بدتر باشد، ملعون مى‏باشد. انسان بايد روز به روز مراحل و پله­های کمال را طی کند و در حال ترقّی و کمال باشد؛ به عنوان نمونه: نماز ظهرِ امروزِ او بايد با نماز ظهر ديروزش تفـاوت داشته باشد و يـا زيارتی که مشرّف می­شود، با زيارت­ قبلی­اش متفاوت و زيارت بالاتری باشد. به همين ترتيب تمام عباداتش و از جمله حجابش بايد روز به روز در حال ترقّی باشد. از اينرو اگر کسی تا ديروز، چادر با روسری استفاده می­کرد، امروز که حقايق بالاتری به او رسيده، شايسته است که روسری را تبديل به مقنعه نمايد، ولی چنانچه خدای نکرده روسری جانشين مقنعه گردد، تنزّل می­باشد، چراکه ديروزش بهتر از امروز بوده است. اگر چادر مشکی در بين عموم شکست بخورد، کم­کم حجـاب­های پايين­تر هم شکست می­خورند. اين مسئله در مورد کسانی که در جامعه مطرح هستند و جنبة الگويي دارند، بايد بيشتر رعايت گردد. جوانی که در کلاس قرآن شرکت دارد، برای ساير جوانان اُسوه است. حضرت امام صادق(عَلَيهِ­السَّلام) فرموده­اند: «يُغْفَرُ لِلْجاهِلِ سَبْعُونَ ذَنْباً قَبْلَ اَنْ يُغْفَرَ لِلْعالِمِ ذَنْبٌ واحِد»[7] هفتاد گناه برای جاهل بخشيده می­شود قبل از اينکه يک گناه از عالِم بخشيده شود؛ چراکه کسی از جاهل تبعيّت نمی­کند، ولی ای بسا يک اشتباهِ عالِم، باعث اضلال جمع کثيری شود.

     «بارالها! به روان مقدس حضرت محمد و آل محمد(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ) درود فرسـت و در امـر ظهـور و فرج مـولا و مقتـدایمـان حضـرت ولیّ­عصر(عجِّل­اللهُ­تعالی­فَرَجَهُ­الشَّريف) تعجیل بفرما. پروردگارا! توفيق بيداری از خواب گران غفلت و توبة حقيقی از تمام خطاها و قصورها و معاصی به همة ما مرحمت بفرمـا. خداوندا! همة ما را از شرّ نفس و شيطان و سقوط در ورطة هلاکت معنوی، مصون و محفوظ بفرما. پروردگارا! همة ما را از شيعيان و پيروان حقيقی حضرات اهل بيت عصمت و طهارت(عَلَيهِمُ­السَّلام) مقرر بفرما و از شفاعت کبرای آن بزرگواران بهره­مند بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غریق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمدیده علی­الخصوص مردم مظلوم فلسطین، عراق و سوریه و يمن نجات کرامت بفرما».

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ

صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»          

 

1- همانا حضرت امام حسين(عَلَيهِ­السَّلام)، چراغ هدايت و کشتی نجات است (بيان نورانی حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی­اللهُ­عَلَيهِ­وَ­آلِهِ)؛ کتاب معالی­السبطين، تأليف سيّد عبدالرزاق مقرم، ص121).

2- همانا من دوست دارم نماز را برای او و تلاوت کتابش را (اللهوف علی قتلی الطفوف، ص89).

3- ودع(عَلَيهِ­السَّلام) اهل بيته و امرهم بالصبر و وعدهم بالثواب و الاجر و امرهم بلبس ازرهم (ناسخ التواريخ، ج۲، ص۳۸۰؛ نفس المهموم،‌ص۳۵۵؛ به نقل از موسوعه کلمات الامام الحسین(عَلَيهِ­السَّلام)، ص۵۹۲، ح۶۰۵).

4- کتاب «فرهنگ جامع سخنان امام حسين(عَلَيهِ­السَّلام)»، ترجمة علی مؤيّدی، ص587

5- بحارالانوار، ج45، ص60 و 61

6- امالی صدوق، ص668

7- الکافی، ج1، ص47