ماه مبارک رمضان، یکی از مهمترین زمان­های افزودن به مقام قرب و بندگی و رسیدن انسان به مقام ولایت الهی و نعمت عظیم خداوند منّان بر انسان است، نعمتی که از راه میان­بُر انسان را به مقصد اعلی می­رساند و انسان موظف به مراقبت از خود در این ماه شده است. همانطور که استفاده شد، چشم و گوش، محل صادرات و واردات قلب هستند و انسان باید مراقب محل ورود و صدور اعمال خیر و گناهان باشد. اگر اعضا و جوارح انسان محل صدور نور نباشد، محل ورود ظلمت خواهد شد.

     ماه مبارک رمضان، حرم است و انسان در این ماه همانند احرام حج، احرام بسته و مُحرم می­شود. همانطور که انسان در حج و حال احرام، برخی اعمال مباح و غیرمعصیت را ترک می­گوید و برخی حلال­ها هم برای او حرام می­گردد، همانگونه در ماه مبارک رمضان نیز، از برخی حلال­ها باید چشم ­پوشی کند تا ارادة او تقویت شود و بعد از ماه مبارک رمضان بتواند از حرام­ها بگذرد.

     ماه مبـارک رمضان کلاس بندگی است و اوج آن شب مقدّس قدر می­باشد. شب قدر شب عافیت و بندگی است. گناه، سم و بیماری و ظلمت است و وقتی وارد روح و جان انسان شد، آن را مسموم و ظلمانی می­کند و در ماه مبارک رمضان که انسان خود را تحت کنترل شدید اخلاقی و عملی قرار می­دهد، تا حدودی می­تواند این بیماری و درد را درمان کند و این درمان در شب مقدّس قدر به اوج خود می­رسد. عزیزان، بیماری­های ظاهری خطرناک نیستند، و به شرطی که خود انسان موجب بیماری نگردد، عامل قرب و رسیدن به حق می­باشند. حضرت امام سجاد(عَلَيهِ­ السَّلام) به شخصی که تازه از بستر بیماری بلند شده بود، فرمودند: «پاك شدن از گناه برايت مبارك باشد، خداوند به ياد تو افتاد، تو هم او را يـاد كن و تو را بخشيد، از او سپاسگزارى كن»[1]‏. آری، بیماری­های ظاهری، چنانچه خودِ شخص مسبّب آن نباشد، وسیلة تطهیر گناهان و عامل قرب هستند. امّا خطرناک­ترین بیماری­ها، بیماری قلب و روح و بیماری­های اخلاقی است. حضرت مولی الموحدین امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «اِنَّ مِنَ البَلاءِ الفاقَةَ وَ اَشَدُّ مِن ذلِکَ مَرَضُ البَدَنِ وَ اَشَدُّ مِن ذلِکَ مَرَضُ القَلبِ»[2]، همانا از جملة بلايا، فقر و تنگدستی است و شدیدتر از آن، بیماری جسم و شدیدتر از آن بیماری قلب است.

     اغلبِ ما هر زمان که به حرم حضرت علی ابن موسی الرضا(عَلَيهِ ­السَّلام)  مشرّف می­شویم، مرتب از دردهای جسمانی خود به محضر آن بزرگوار گله و شکایت می­کنیم و درمان آن­ها را می­ طلبیم، لکن آیا یکبار هم شده که عرضه بداریم: یا امام رضا(عَلَيهِ­ السَّلام) من به مرض بخل و حسد و سوءظن و کينه که سرطان اخلاقی است، مبتلا هستم که اینها همه تیشه به ریشة ایمان من می­زنند. یکی از سوءظن­های رایج امروز که با پیشرفت علم، در بین عموم رایج­تر می­گردد، این است که بگوییم: «چون فلانی شماره تلفن مرا دید، گوشی را برنداشت»! فراموش نکنیم که با این سوءظن بزرگترین صدمه را به قلب رسانیده ­ایم و روح و قلبمان آسیب دیده است. بسیار شایسته است که در محضر حضرت امام رضا(عَلَيهِ­ السَّلام) و سایر مشاهد مشرفه، از خداوند تبارک و تعالی درخواست کنیم که به آبروی ایشان، به تمام دردهای اخلاقی و عملی ما، شفا عنایت فرماید: «اَللَّهُمَّ اشْفِني بِشِفائِكَ وَ داوِني بِدَوائِك‏...»[3].

     وقتی شب مقدّس قدر، شب عافیت و سلامتی است، تلاش کنیم که تا شب مقدس قدر، قدمی در راه سلامتی و عافیت جان و روح برداریم و سپس از خداوند متعال در آن شب، عافیت را طلب کنیم و بخواهیم که خداوند منّان بیماری­های روحی ما، از جمله بداخلاقی، عصبانیت، پرخاشگری و ... را شفا دهد.

     از رسول اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) سوال کردند که: اگر شب قدر را درک کرديم، از خداوند چه بخواهيم؟ فرمودند: از خداوند عافیت بخواهید. یعنی ای انسان! تو خود مقداری تلاش کن و تا مرز اختیار پیش برو، سپس از خداوند، «حَوِّلْ حالَنا اِلی اَحسَنِ الحال»[4] را طلب کن. آمادگی و تدارک برای شب قدر را اگرچه تاکنون موفق به آن نشدیم، از امروز شروع کنیم. عملی که در هر سه ماه شريف رجب ­المرجّب، شعبان ­المعظّم و رمضان ­المبارک مشترک است، ورود از باب غَفّارالذُّنُوب و باب توبه است «وَ اِنّي لَغَفّارٌ لِمَنْ تابَ وَ آمَنَ»[5]. توبه، وسیع­ ترین باب رحمت خداوند است و از چنان عظمتی برخوردار است که انسان را به محبة­الله می­رساند. حال، در اينکه چه کنیم تا ما هم به وادی محبت الهی وارد شویم؛ حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) می­فرمایند: «وَجَبَتْ مَحَبَّةُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ عَلى مَنْ اُغْضِبَ فَحَلُم‏»[6] واجب شده است محبت الهی برکسی که غضبناک شود، لکن حلم ورزد و بردباری کند و عصبانی و خشمگین نشود و خداوند تبارک و تعالی در قرآن کریم «کَظم غیظ» را یکی از نشانه­ های مؤمنان حقیقی می شمارد «وَ الْكاظِمينَ الْغَيْظَ وَ الْعافينَ عَنِ النَّاسِ»[7]، کسانی که خشم خود را فرو می­خورند و مردم را بسیار عفو می­کنند. در بیان نورانی ديگری از حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) مذکور است: «کادَ الْحَلیمُ اَنْ یَکُونَ نَبِیّاً»[8] نزدیک است که شخص حلیم به مقام پیامبری برسد.

 

1- مواعظ امامان(عَلَيهِم­ السَّلام)، ترجمه جلد هفدهم بحار، ص125

2- نهج­ البلاغه، حکمت388

3- خداوندا به شفاء خود شفايم ده و به داروى خود درمانم كن (بيان نورانی حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام)؛ کافی، ج2، ص565).‏

4- تغيير ده حال ما را به بهترين حال (مفاتيح­ الجنان، دعای هنگام تحويل سال).

5- همانا من البته آمرزندة کسی هستم که توبه کند و ایمان آورد (مبارکه طه/82).

6- مشكاة الانوار في غرر الاخبار، ص309

7- مبارکه آل­عمران/134

8- بحارالانوار، ج43، ص70