در اينکه چگونه می­توان وارد قلعة حصين اهل­بيت عصمت و طهارت(عَلَيهِم­ السَّلام) شد و عنايات حقّه و رحمت الهی را در ماه مبارک رمضان شامل حال خود ساخت، به مکتب خود آن بزرگواران رجوع می­کنيم. حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) از قول خدای سبحان می­ فرمايند: «اِنْ كُنْتُمْ تُريدُونَ رَحْمَتی فَارْحَمُوا»[1]، اگر رحمت مرا می ­خواهيد، پس رحم کنيد. اگر مهر و محبّت مرا می­طلبيد، شما هم بر ديگران مهربانی کنيد. آن بزرگواران، زمانی چتر رحمت و حمايت خود را بر سر ما گسترده کرده و ما را بهره ­مند می­سازند که ما هم صاحب رحمت به نيازمندان شويم. در ماه مبارک رمضان، يکی از ابزاری که با آن می­توان به رحمت خداوند نزديک شد و مشمول رحمت اهل­ بيت(عَلَيهِم ­السَّلام) گرديد، اين است که خانواده­ های کم ­درآمدِ پرجمعيّت را دريابيم که کودکانشان بر سر سفره­ های خالی می­خواهند افطار کنند و با رنگين نمودن سفره ­های آنان، رحمت الهی را شامل حال خود سازيم.

     عزيزان! اگر نيازمندان را دريافتيم و آنان را تحت پوشش قرار داديم و با آنان مهربان شديم، خداوند متعال و محبوبانش، با ما مهربان خواهند شد و ما تحت پوشش عنايت آنان قرار خواهيم گرفت. اگر به فکر ديگران بوديم، خدای سبحان و محبوبانش هم به فکر ما خواهند بود. اگر نيازمندان را دريابيم و به آنان رحم کنيم، خداوند و محبوبانش هم به ما رحم خواهند نمود «اِرْحَمْ تُرْحَم‏»[2].

     در مورد احسان و انفاق در ماه مبارک رمضان، توجّه به چند نکته ضروری است؛ اوّل اينکه: عزيزانی که می­خواهند احسان و انفاق داشته باشند، سعی کنند در اوّلين روزهای ماه مبارک رمضان اقدام نمايند، تا خانواده­ های نيازمند، از همان ابتدا تأمين و تشويق شوند و روزه در روزهای بلند و داغ تابستان را تحمّل نمايند.

     مطلب بسيار مهمّی که در راستای انفاق و احسان به نيازمندان لازم به ذکر می­باشد، اين است که: احسان و انفاق مواد غذايی به نيازمندان با وجود اينکه بسيار حائز اهميّت است و استفاده شده که ماهها می­گذرد و خانواده­ های نيازمند، يک وعده غذای گوشتی نمی­خورند، لکن اخيراً مسألة مهمتری به وجود آمده و آن، ثبت­نـام دانش­آموزان بی ­بضاعت می­باشد که خانواده ­ها در فقيرنشين ­ترينِ محلّه ­های شهر نيز بايد برای ثبت ­نام فرزندانشان در مدرسه، صدهزار تومان کمک به مدرسه بدهند و به اين ترتيب ملاحظه می­شود که چگونه قدرت تحصيل از چنين اقشاری سلب شده و روز به روز افراد بيکار و منحرف و بزه­کار، تحويل جامعه داده می­شود که شايسته است چنين خانواده ­هايی را دريابيم.

     دوّم اينکه: در احسان به نيازمندان، ميوه و شيرينی از جمله هندوانه و زولبيا و باميه که مورد علاقة کودکان است، ضرورت دارد، خصوصاً هندوانه که در افطاری، جهت رفع عطش بسيار مفيد است.

     مطلب ديگر در مورد بهره­ مندی از فيوضات ماه مبارک رمضان اين است که: اگر می­خواهيم بهره­ های کافی و وافی از ايّام ماه مبارک رمضان داشته باشيم، لازم است که سفره­ های ماه مبارک رمضان را با حرام مخلوط نکنيم، چراکه سدّ و راهزن است، براستی خسارت است که انسان از بام تا شام آن هم در روزهای بلند و داغ تابستان روزه بگيرد، ولی با شرکت در سفره­ های مشترک با نامحرم­های شناس و فاميلی و درواقع با شرکت در سفره­ های حرام و گناه­ آلود، اجر روزه را از بين ببرد و نور را تبديل به ظلمت نمايد. شايسته است که عزيزان قرآنی، خصوصاً جوانان عزيز، احساس مسئوليّت بيشتری در جدا کردنِ سفره ­های محرم و نامحرم داشته باشند تا سنّت حسنة جاريه­ ای تا قيامت برای آنان محسوب شود.

 

1- الحكم الزاهرة با ترجمه انصارى، ص425

2- رحم کن تا مورد رحمت قرار گيری (بيان نورانی حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام)؛ بحارالانوار، ج71، ص396).