در جلسات سابق، مطالبی در مورد نظافت استفاده گردید که تطهیر و نظافت در سه بخشِ بدن و لباس، دهان و دندان، و خانه و منزل، از وظایف مؤمن است. در مورد دو بخش بدن و لباس و دهان و دندان مطالبی از بیانات مبارک حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) و آل طاهرینشان استفاده شد که قسمتی از آن بطور خلاصه مطرح می­گردد. دین اسلام، دین طهارت و نظافت است. حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) می­فرمایند: «اِنَّ الْاِسْلامَ نَظيفٌ فَتَنَظَّفُوا فَاِنَّهُ لٰا يَدْخُلَ الْجَنَّةَ اِلّا نَظيفْ‏»[1] همانا اسلام پاکيزه است، پس شما هم پاکيزه باشيد، زيرا جز شخص پاکيزه، کسی به بهشت وارد نمی­شود. همچنين فرمودند: «پاکيزگی از ايمان است»[2] و در حديث ديگری می­فرمايند: «نظافت، نصف ايمان است»[3]. هرچند که طهارت باطنی در اولویت قرار دارد و تهذیب و تزکیة نفس از اهّم وظایف مؤمنان است، لکن با توجّه به اينکه انسان متشکل از روح و جسم است، لذا در کنار طهارت باطنی، طهارت ظاهری نیز مورد اهتمام خداوند و حضرات معصومین(عَلَيهِم­ السَّلام) قرار گرفته، و شایسته است که مؤمنان نیز به این امر توجه و اهتمام کامل مبذول دارند، چراکه عدم رعايت طهارت ظاهری، یکی از مهمترین مصادیق حق ­الناس محسوب می­شود و از آنجایی که مؤمن و مسلمان معرّّف ايمان و اسلام است، لذا عدم رعایت پاکیزگی و نظافت ظاهری، از آسیب­های جدّی اسلام است و چون دیگران آن را به حساب اسلام می ­گذارند، دارای مسئولیت عظیمی در پیشگاه خدای سبحان است. پس اگر از مؤمنی به هر صورتی، بوی بد و تعفّن استشمام شود، چه بوی عرق، چه بوی پـا، چه بوی غذا و... هم حق ­الله و هم حق­ الناس خواهد بود.

     در بخش تطهیر بدن و لباس استفاده شد که حضرت امام علی(عَلَيهِ ­السَّلام) می­فرمایند: «خود را به وسيله آب از بوى بد و زننده پاكيزه داريد و به خودتان برسيد، زيرا كه خداوند دوست نمی­دارد بندگانِ بدبو و چركين را، آن بندگانى كه هر كس كنارشان نشيند از چركين بودنشان به ستوه آيد»[4].

     بنابراين این مسئله را جدی شماریم و توجه نماییم که برای رفع بوی بدن، علاوه بر استحمام و نظافت بدن، لازم است لباسی که پوشیده شده و بوی عرق گرفته، شسته شود، همچنین است مانتو و مقنعه و جوراب و کفش که بر مؤمن لازم است در حال خارج شدن از منزل، با یک بررسی، از نظافت و تمیزی آنها اطمینان حاصل نماید.

     اما در بخش تطهیر دهان و دندان، از حضرت امام صادق(عَلَيهِ ­السَّلام) روایت است که فرمودند: «مسواک کردن از اخلاق انبیاء(عَلَيهِم­ السَّلام) است»[5]. «حضرت رسول­ اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) روزانه چند بار بویژه پیش از خواب و پس از بيداری بـا دقّت مسـواک می­کردند و دهـان و دنـدان­هایشـان را می­شستند و می­فرمودند: اگر ترس آن نبود که پیروانم دچار زحمت و مشقت شوند، بر آنان واجب می­کردم که هنگام اداء هر نمازی مسواک کنند»[6]. همچنین فرمودند: «ما زالَ جَبْرَئيلُ يُوصيني بِالسِّواكِ حَتّىٰ ظَنَنْتُ اَنَّهُ سَيَجْعَلُهُ فَريضَة»[7] پيوسته جبرئيل سفارش كرد مرا به مسواك كردن تا اينکه گمان بردم آن را واجب خواهد كرد.

     «رسول خدا(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) هنگـام خواب مسـواک را بـالای سرشـان می­نهادند تا پس از بيدار شدن، ابتدا مسواک بزنند»[8] و می­فرمودند: «عَلَيْكَ بِالسِّواكِ عِنْدَ وُضُوءِ كُلِّ صَلَاة»[9]. همچنين فرمودند: «دو رکعت نماز با مسواک از هفتـاد رکعت نماز بدون مسواک نزد خداوند متعال محبوب­تر است»[10]. و در موردی فرمودند: «‏دهانهایتان را با خلال پاکیزه کنید»[11]. حضرت امـام­ صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمـایند: «روزی رسـول اکرم(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) فرمودند: راه قرآن را پاکیزه نگه دارید. پرسيدند: منظور از راه قرآن چیست؟ فرمودند: دهان­های شما. سئوال کردند: با چه چيز؟ فرمودند: با مسواک»[12]. همچنين رسول اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) فرمودند: «‏مسواك ­كردن پاك ­كنندة دهان و موجب خشنودى پروردگار است»[13]. در روایتی نيز آمده است: «سه چيز فراموشی را از بين می­برد: تلاوت قرآن، مسواک زدن و روزه گرفتن»[14]. از لحاظ طبّی نیز ثابت شده است که یکی از عوامل بیماری­های قلبی، عفونت دندان است که محصول عدم مسواک زدن و رعايت بهداشت دهان می­باشد.

     در جلسات سابق استفاده شد که حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) فرمودند: «مسواک زدن دوازده خاصیّت دارد»[15]. همچنین در مورد خلال کردن فرمودند: «رحمت خدا بر افرادى از امت من كه هنگام وضو، و بعد از غذا خلال كنند»[16]، و نيز فرمودند: «پس از غذا خوردن خلال کنید، چراکه مایه سلامتی دهـان و دندان­هاست و روزی را برای بنده جلب می­کند»[17].

     حضرت امام حسین (عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمایند: «همواره امیرمؤمنان(عَلَيهِ­ السَّلام) به ما سفارش می­کرد که پس از خلال کردن آب ننوشیم، مگر اینکه پیش از آن، سه بار مضمضه کرده (و دهانمان را شسته) باشیم»[18]. حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) فرمودند: «بر دو فرشتة مؤمن بسیار سخت است که مؤمن درحالی که غذا لای دندان دارد، نماز بگزارد»[19]. «لماظه» به غذای مانده در لای دندان گفته می­شود که بسیار بدمنظره است و در مورد بدترین چیزها مثال زده می­شود. حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) می­فرمایند: «هرگاه از خواب بیدار شدید، سه بار استنشاق کنید، تا آلودگی­های بینی زدوده شود»[20]. لازم به ذکر است که: مسواک زدن برای همه ضروری است، لکن معلّمان و مربیان محترم وظایفشان در این مورد سنگین­تر از دیگران است، چراکه متعلّمین، دین خود را با اخلاق و رفتار و سَکَنات معلّمین خود می­سنجند. فلذا، آخرین کاری که یک مربی، زمان تشرّف بـه کلاس درس، قبل از خروج از خانه بـاید انجام دهد، مسواک زدن می­باشد.

     گاهی ملاحظه می­شود که برخی افراد از دهانشان بوی بد می­آید، ولی خود متوجه آن نیستند، بوی بد، مربوط به فساد دندان یا مشکل گوارشی و يا ناشتا بودن است، چنین کسانی هر چند خودشان متوجه نیستند، ولی باعث آزار و اذیّت سایر مؤمنین می­گردند، فلذا لازم است جهت درمان آن به هر نحو ممکن اقدام نمایند*.

     در مورد نظافت دست و ناخن نیز چند حدیث نورانی از حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) و آل طاهرین آن بزرگوار استفـاده می­شود: رسول خدا(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) فرمودند: «هرگاه از خواب برخاستید، به ظرفی دست نبرید مگر اینکه سه بار دستـانتان را بشویید، زیرا هیچ یک از شما نمی­داند که دستانش چگونه شب را گذرانده است»[21]. آن بزرگوار در بیان نورانی دیگری می فرمایند: «هیچ کس نباید شب با دست چرب بخوابد و اگر چنین کرد و شیطان به او آسیب رساند، جز خودش را سرزنش نکند»[22]. همچنین امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «شستن دست قبل و بعد از غذا فقر را از بين مي­برد، و روزى را زياد مى‏كند»[23].

     حضرت امام صادق(عَلَيهِ ­السَّلام) به نقل از جدّ بزرگوارشان، حضرت پیامبر اکرم(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) می­فرمایند: مدتی وحی بر پيامبر اکرم(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) نازل نشد «اِحْتَبَسَ الْوَحْی عَنِ النَّبِی(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) فَقیلَ لَهُ احْتَبَسَ الْوَحْی عَنْكَ یا رَسُولَ اللَّهِ؟ قالَ وَ كَیفَ لا یَحْتَبِسُ عَنّی وَ اَنْتُمْ لا تُقَلِّمُونَ اَظْفارَكُمْ وَ لا تُنَقُّونَ رائِحَتَكُمْ»[24] سؤال کردند: یا رسول الله! چرا وحی قطع شد؟ فرمودند: چطور قطع نشود درحالی که شما ناخنهایتان را نمی‌گیرید و بوی بد را از خود دور نمی‌کنید؟ در حدیث ديگری از رسول اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) آمده است: «ناخن­هایتان را بگیرید و دفن کنید»[25]. علم طب ثابت کرده است که معدة سگ که قوی­ترینِ معده­ هاست، همه چیز را هضم می­کند، ولی ناخن را هضم نمی­کند.

     حال در بخش سوم طهارت که مربوط به تطهیر خانه و منزل است، احادیث نورانی از حضرات معصومین(عَلَيهِم ­السَّلام) استفاده می­کنیم: حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) می­فرمایند: «فضای جلوی خانة خود را جارو بزنيد و تميز کنيد‏»[26]. خانة آن بزرگوار با همة سادگی و بی ­تجمّلی، هميشه پاکيزه بود. آن بزرگوار دربارة ظرفها تأکيد می­ فرمودند که آنها را نشسته و کثيف رها نکنيد و می­فرمودند: «ظرفهای غذا را نشسته رها کردن، تارهای عنکبوت را در خانه باقی گذاشتن و ظرفهای آب را بدون سرپوش گذاردن، فقر می­ آورد»[27]. امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) نيز فرمودند: «نَظِّفُوا بُيُوتَكُمْ مِنْ حَوْكِ الْعَنْكَبُوتِ فَاِنَّ تَرْكَهُ فِى الْبَيْتِ يُورِثُ الْفَقرَ»[28]، خانه­ هاى خود را از تار عنكبوت پاك كنيد، زيرا باقى گذاشتن آن در خانه، فقر مى­‏ آورد. همچنين فرمودند: «لا تُبَيَّتُوا الْقُمامَةَ فى بُيُوتِكُمْ وَ اَخْرِجُوها نَهارا فَاِنَّها مَقْعَدُ الشَّيطانِ»[29]، زباله را شب در خانه­‏هاى خود نگه نداريد و آن را در روز به بيرون از خانه منتقل كنيد، زيرا زباله نشيمنگاه شيطان است.

     ملاحظه می­گردد که دین جامع اسلام با همة عظمت و زیبایی­اش، در کنار آن همه مطالب عرفانی عظیمی که برای سعادت بشر دارد، هیچ مسئلة کوچک و ریزی را نادیده نگرفته و برای تمام امور انسان الگو دارد. خداوند متعال را به مقربین درگاهش سوگند می­دهیم توفیق عمل به حقایق دین مبین اسلام به همگان عنایت فرماید که متضمن سعادت دنیا و آخرت مؤمن است.

     «بارالها! به روان مقدّس حضرت محمّد و آل محمّد(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) درود فرست و در امر ظهـور و فرج مولا و مقتدايمـان حضـرت وليّ­عصـر (عَجَّلَ­ الله­ تَعالي ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) تعجيل بفرما. پروردگارا! توفیق عمل به فرايض و واجبات و اجتناب از نواهی و محرّمات به همة ما کرامت بفرما و بر مراتب ايمان و تقوا و يقين ما بيفزای. بارالها! توفيق بهره­مندی هرچه بالاتر از فضل خاص ذات اقدست که مخصوص اولياء و مقرّبان درگاهت است، به همة ما مرحمت بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غريق رحمت بفرما. بارالها! ظلم و ستم ظالمين را به خودشان برگردان و به تمام مسلمانان ستمدیده علی­ الخصوص مردم مظلوم فلسطین و غزّه و عراق و سوریه نجات کرامت بفرما».

 

«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ

صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»

 

1- نهج ­الفصاحه، حديث612

2- بحارالانوار، ج59، ص291

3- بحارالانوار، ج77، ص237

4- تحف العقول، ترجمة جعفری، ص100

5- بحارالانوار، ج73، ص131

6- علل ­الشّرايع، ج1، ص277

7- بحارالانوار، ج73، ص126

8- کتاب «مکارم الاخلاق»

9- تو را به مسواك زدن به هنگام وضو براى هر نمازى سفارش مي­كنم (وسائل الشّيعه، ج2، ص17).

10- الدّعوات، ص160

11- مستدرک ­الوسائل، ج16، ص317

12- کتاب «مکارم الاخلاق»، ص51

13- بحارالانوار، ج73، ص139

14- بيان نورانی حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)؛ بحارالانوار، ج62

15- «مسواک زدن دوازده فايده دارد: موجب خوشبويی دهان و خشنودی پروردگار و سپيد شدن دندانها و خراب نشدن دندان و کم شدن بلغم و افزايش اشتها به غذا و افزايش پاداش عبادات و عمل به سنّت و همنشينی فرشتگان و محکم شدن لثه و پاکيزه شدن راه قرآن است و دو رکعت نماز با مسواک از هفتاد رکعت نماز بدون مسواک نزد خداوند متعال محبوب­تر است» (الدّعوات، ص160).

16- نصايح، ص28

17- مکارم الاخلاق، ص153

18- مکارم الاخلاق، ص153

19- دعائم الاسلام، ج2، ص120 و 121

20- الجامع الصغیر، ج1، ص69

*استفاده شده است که مصرف هل بوی بد بدن را دفع می­کند و دهان را خوشبو می­نمايد.

21- الجامع الصغیر، ج1، ص69

22- مکارم الاخلاق، ص425

23- مكارم الاخلاق، ترجمه مير باقرى، ج‏1، ص265

24- بحارالانوار، ج73، ص122

25- کنز العمال، ج6، ص655

26- مکارم الاخلاق، ص145

27- جامع الاخبار

28- وسائل الشيعه، ج5، ص322، ح6674

29- من لا يحضره الفقيه، ج4، ص5 ، ح 4968