با توجّه به جایگاه زن در دین مبین اسلام، ملاحظه می­شود که مسئله چقدر دقیق و ظریف و بسیار درخور توجّه و تفکّر است که وقتی خداوند متعال، به زنان این همه ارج و منزلت قائل شده و به حقوق آنان احترام می­گذارد و مراقب و محافظ حقوق ایشان است و در ادای حقوقشان، به مردان توصیة فراوان نموده و همواره وکیل­ مدافعشان بوده است، حال چطور شده که در این یک مورد خاص، آن هم بعد از طیّ دو مرحله، به مرد اجازه می­دهد که تنبیه خفیف بدنی را در مورد زنش اعمال کند؟ چگونه می­شود رسول مکرّم اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) به مردان متجاوز به حقوق زنان، وعدة آتش و سیلی آتشین می­دهند، لکن خدای سبحان در این یک مورد به مردان اجازة تنبیه زنانشان را می­دهد؟ این مسئله بسیار جای تأمّل و تفکّر دارد. خدای سبحان آنچنان به قداست خانواده احترام قائل است که به هیچ صورت و تحت هیچ شرایطی اجازه نمی­دهد که کسی قداست آن را بشکند و با توجّه به اینکه نشوز و نافرمانی و عدم تمکین زن از شوهر و لجاجت و سرکشی او موجب می­گردد که پایه­ های زندگی سست شود و فساد در خانواده و جامعه راه یابد و عفّت عمومی در معرض خطر قرار گیرد، لذا خداوند متعال فقط در مورد آن به مرد اجازه می­دهد که همسرش را تنبیه بدنی نماید و در هیچ مورد دیگری غیر از مسئلة جنسی، بمانند انجام کارهای خانه، تهیّة غذا، شیر دادن به بچّه، حتّی مقیّد نبودن به واجبات دینی و... مرد، حقّ تنبیه همسرش را ندارد، چراکه تنها تمکین جنسی وظیفة اصلی و شرعی و واجب زن محسوب می­گردد؛ آری گرچه انجام کارهای خانه و رسیدگی به همسر و فرزندان از وظایف اخلاقی زن است و خانه ­داری برای زن یک امر مقدّس بوده و اوّلین وظیفة اخلاقی اوست، لکن وظیفة واجب و شرعی زن تمکین در مسائل جنسی است و در صورت عدم تمکین، خداوند به مرد اجازه می­دهد که همسرش را تنبیه کند و همانطور که استفاده شد، درواقع این تنبیه از سوی خدای سبحان می­باشد. تمام کشورها دارای نظام کیفری هستند و زن و مردِ متخلّف را کیفر می­کنند، لکن خداوند متعال چنان مقرّر فرموده که مردانِ متخلّف را به مقامات کیفری بسپارند، ولی بدین سبب که می­خواهد آبروی زن حفظ شود و پای او به بیرون از خانه و دادگاه باز نشود، به مرد اجازه می­دهد که کارِ دادگاه را در داخل خانه انجام دهد و زن را در صورت نشوز و سرپیچی از وظیفة واجب خود، تنبیه نماید که البتّه آن هم تنبیهی بسیار خفیف است، بطوری که سرخ و کبود نشود و بنا به فرمودة حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) زدنی نرم و آهسته باشد «ضَرْباً رَفيقا»[1].

     خداوند متعال با سه دستورالعمل که یکی از آن­ها دستور «وَضرِبُوهُنَّ» می­باشد، زندگی زنی را که بیراهه می­رود و آرام آرام کاخ سعادت خود را ویران می­سازد، نجات می­دهد و او را به سوی سعادت و کامیابی سوق می­دهد. آری، خداوند متعال بسیار لطیف، زن و مرد را روانکاوی کرده است ولذا معلوم می­شود که تمکین جنسی تا چه حدّ مهم و ضروری است و وظیفة واجب الهی برای زن و حقّی مسلّم برای مرد می­باشد. عدم تمکین زن از همسرش، باعث متلاشی شدن خانواده و ایجاد فساد در آن و به دنبالش موجب رخت بربستن عفّت عمومی از جامعه می­شود.

     بنابراین مسائل مربوط به همسرداری، خصوصاً ضرورت تمکین جنسی باید برای دختران و پسران و جوانان، باز و تفهیم شود که تا چه اندازه در حفظ عفّت عمومی و ایجاد صلح و صفا و آرامش در محیط خانه مؤثّر است. این مسائل باید در حوزه ­ها و دانشگاه­ ها تدریس شود. اگر این همه آمار طلاق در جوامع بالا رفته، قسمت اعظم آن به ناآگاه بودن زنان و مردان از مسائل جنسی و عدم تمکین زنان در مسائل زناشویی برمی­گردد.

     عزیزان محترم مبلّغ و مربّی نیز شایسته است که این مطالب اساسی و کلیدی را در جلسات و برنامه ­های تبلیغی خود به گوش همگان برسانند. بخصوص در سخنرانی­های شب­های مقدّس قدر و ماه محرّم که جمع کثیری از جوانان حضور دارند، مطالب مربوط به فنون همسرداری مطرح شود تا زنان و دخترانِ ناآگاه و بی­ اطّلاع از آیین همسرداری، به وظایف خود آشنا گردند.

     قابل توجّه است که مسئلة تنبیه زن در خانواده­ های ایمانی هرگز پیش نمی­آید، چراکه هر کدام از مرد و زن به وظایف خطیر خود در خانواده واقف­اند و همواره مراقب هستند که در آن اجحاف نکنند، حتّی در خانواده ­هایی که آنچنان مذهبی نیستند ولی از بهداشت روانی سالم برخوردارند، به ندرت امکان دارد که مسئلة تنبیه زن پیش آید و زن و مرد با نگاهی منصفانه به قانون ­گذاری خداوند سر تسلیم فرود می­آورند.

     در تفسیر نمونه ذیل آیة شریفة مورد بحث از قول دانشمندان مطلبی علمی با این مضمون آمده است: جمعی از زنان، مبتلا به حالتی به نام مازوشیسم(آزارطلبی) هستند که گاهی این حالت تشدید می­شود که تنها راه درمان چنین زنانی، تنبیه خفیف بدنی است که ممکن است آیة شریفة مورد بحث ناظر به چنین زنانی باشد و به اين سبب، به فرمودة علما، آیة شریفة مورد بحث از معجزات قرآن کریم است.

     به هر حال وقتی هرکدام از سه راه حلّی که در آیة شریفة مورد بحث از سوی خدای سبحان به مردان توصیه شده، مؤثّر واقع گردید و زن متوجّه وظیفة خود شد، مرد حق ندارد که درصدد آزار و اذیّت وی برآید «فَاِنْ اَطَعْنَكُمْ فَلٰا تَبْغُوا عَلَيْهِنَّ سَبيلاً...». خداوند متعال در پایان آیة شریفة مورد بحث می­فرماید: «اِنَّ اللّهَ كٰانَ عَلِيّاً كَبيراً» که هشداری از سوی پروردگار متعال به مردان است که آنان را از هرگونه سوءاستفاده نسبت به زنان برحذر می­دارد.

     ملاحظه می­شود که دشمنان اسلام و قرآن چطور از آیة شریفة مورد بحث سوءاستفاده کرده و حکم آية شريفه را عَلَم نموده و هياهو راه انداخته­ اند، در حالی که با یک نگاه منصفانه متوجه می­شویم که منظور پروردگار از این آیة شریفه، تضمین استحکام خانواده است. دشمنان اسلام با مطرح نمودنِ مسألة «فمینیسم» و به نام طرفداری زن، در واقع حق زن را ضایع می­کنند و از او به عنوان کالا و برده و اسیر، بهره­ کشی کرده و سوء­استفاده می­کنند و متأسفانه افراد بسیاری، ناآگاهانه و غافلانه، به دام چنین شیاطین انسی و جنی می­افتند و زندگی خود و دیگران را به منجلاب فساد و بدبختی می­کشانند. امّا اسلام زن را محترم می­شمارد و به او بها می­دهد. مطلب مهمّی که در این راستا لازم به ذکر می­باشد، این است که انسان همیشه در معرض آزمایش و امتحان الهی قرار دارد و شیطان پیوسته در کمین است، همانطور که در محافل و مجالس عمومی توصیه می­کنند که مراقب کیف­ها و جیب­های خود باشید، همانگونه در مورد این حکم الهی نیز باید مراقب دل­ها و قلب­های خود باشیم و توجّه کنیم که شیطان در کمین است تا ایمان­ها را برباید ولذا مبادا با این مسئله از روی احساسات برخورد کنیم و با فرامین الهی مخالفت نماییم. بسیار شایسته است که بانوان مسلمان و مؤمن و متعهّد به فرامین الهی در این مورد حسّاس، منطقی برخورد کرده و با تأمّل و تفکّر در این مورد، به حقّانیّت آن پی برده و همواره مدافع اسلام و قوانین الهی باشند، نه مخالف آن؛ دین اسلام به اندازة کافی مظلوم واقع شده است، مبادا ما هم تحت تأثیر احساسات و عواطف زنانه، با این حکم الهی مخالفت کرده و در برابر قوانین خداوند جبهه­ گیری نمائیم. اگر انسان حقیقتاً خداوند را رحیم و عادل و حکیم بداند، نه گرفتار احساسات می­شود و نه به دام دشمنان اسلام یا مشاورین غیرمتعهّد و غیرموحّد می­افتـد و در برابر قوانیـن و فرامین الهی سرتسلیم فرود می­آورد. از حضرات معصومين(عَلَيهِم­ السَّلام) نقل شده که فرمودند: «به خداوند قسم، ما امامان به شما از خود شما مهربان­تریم و به خداوند قسم، خدای سبحان از ما هم به شما مهربان­تر است»­[2]. خداوند متعال با حکم تنبیهِ زنِ سرکش و ناشزه، ارزش او را بالا برده و آبرو و حیثیّت و زندگی او را ارج نهاده است «خوش­نویس است او، نخواهد بد نوشت».

 

1- من لا يحضره الفقيه، ج3، ص521‏

2- برگرفته از سخنرانی­های علماء معظّم در برنامة «سمت خدا»