با توجّه به اینکه سراسر زندگی مبارک حضرت فاطمة زهرا(سَلامُ ­اللهِ­ عَلَيها) آن کوثر مجسّم، در تمام ابعاد برای انسان درس کوثر شدن می­دهد، لذا چند درس از بیانات مبارک آن حضرت، ذیلاً استفاده می­شود:

     درس اوّل: همانطور کـه سابقـاً استفاده شد، حضرت فاطمة زهرا (سَلامُ ­اللهِ­ عَلَيها) ضمن دعا، از خداوند متعال درخواست می­کردند که: خدایا آن عملی را که مورد رضایت توست بر من الهام فرما و توفیق جدا شدن از عملی که موجب سخط و خشم توست بر من عنایت فرما «اَلْهِمْني طاعَتَكَ وَ الْعَمَلَ بِما يُرْضيكَ وَ التَّجَنُّبَ لِما يُسْخِطُكَ يا اَرْحَمَ الرّاحِمين‏»[1].

     درس دوّم: حضرت فاطمة زهرا(سَلامُ ­اللهِ­ عَلَيها) می­فرمایند: «مَنْ اَصْعَدَ اِلَى اللّهِ خالِصَ عِبادَتِهِ اَهْبَطَ اللّهُ اِلَيْهِ اَفْضَلَ مَصْلَحَتِه»[2] کسیکه عبادت و اطاعت خالص خود را به سوی خداوند بالا فرستاد، خداوند برای او بافضيلت­ترين مصلحت (دنیا و آخرت) را پایین می­فرستد.

     درس سوّم: روزی زنی به محضر مبارک حضرت فاطمة زهرا(سَلامُ ­اللهِ­ عَلَيها) شرفیاب شده و عرض کرد: همسرم مرا فرستاده تا از شما بپرسم که آیا ما شیعة شما هستیم؟ «فَقالَتْ قُولي لَهُ اِنْ كُنْتَ تَعْمَلُ بِما اَمَرْناكَ وَ تَنْتَهي عَمّا زَجَرْناكَ عَنْهُ فَاَنْتَ مِنْ شيعَتِنا»[3]، پس آن بزرگوار فرمودند: «بگو برای او اگر به آنچه که ما امر کردیم عمل می­کنی و از آنچه نهی کرديم، اجتناب می­کنی، پس تو از شیعيان ما هستی». و در غیر این صورت شیعة ما نیست.

     درس چهارم: درس همسرداری است که از آن طریق، می­توان به بهترين نحو و از راه میان­بُر به کوثر باریافت. زندگی مبارک حضرت فاطمة زهرا(سَلامُ­ اللهِ­ عَلَيها) با حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) سراسر کوثر و درس کوثر شدن است. حضرت فاطمة زهرا(سَلامُ­ اللهِ­ عَلَيها) خطاب به همسرشان اینچنین می­فرمایند: «رُوحی لِرُوحِکَ الْفِداء وَ نَفْسی لِنَفْسِکَ الْوِقاء یا اَبَاالْحَسَنِ اِنْ کُنْتَ فی خَیْرٍ کُنْتَ مَعَکَ وَ اِنْ کُنْتَ فی شَرٍّ کُنْتَ مَعَکَ»[4]، روحم فدای تو و جان من سپر بلای تو، ای اباالحسن اگر تو در خیری باشی من با تو هستم و اگر در شرّی (مصيبتی) باشی من با تو هستم.

     قابل توجّه است که: این محبّت و صمیمیّت به علّت ثروت سرشار نبوده است و ثروت عـامل خوشبختی نمی­بـاشد. حضرت امام محمّد باقر(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمایند: «هنگامى كه فاطمه و على(عَلَيهِم ا­السَّلام) ازدواج كردند، زيرانداز آنها پوست گوسفند بود و متكاى آنان از پوستى بود كه داخل آن را از ليف خرما پر كرده بودند»[5]. امّا آنچنان زندگیِ سرشار از محبّت و لطف و صفايی داشتند و چنان کوثرانی تحویل جامعه دادند که تا قیامت باعث سعادت بشریّت می­گردند.

     پس حضرت فاطمة زهرا(سَلامُ ­اللهِ­ عَلَيها) با اینکه یگانه دُردانة رئیس حکومت اسلامی می­باشند، مطیع­ترین همسر نسبت به شوهرشان هستند.

     درس پنجم: درس پدر و مادر داری، خصوصاً مادر داری است که شایسته است خوبان در این معامله تقصیر نکنند، چراکه از این طریق از راه میان­بُر می­توان به کوثر دست یافت. مادر، چشمة خیر و برکت است و از طریق او می­توان از راه میان­بُر به قُرب و کمال و کوثر رسید. حضرت فاطمة زهرا(سَلامُ ­اللهِ­ عَلَيها) می­فرمایند: «اِلْزَمْ رِجْلَها فَاِنَّ الْجَنَّةَ تَحْتَ اَقْدامِها»[6] ملازم پای مادرت باش، پس در حقيقت بهشت زير پای اوست. حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) فرمودند: «اَلْجَنَّةُ تَحْتَ اَقْدامِ الْاُمَّهاتِ»[7] بهشت زیر پای مادران است. در بیان نورانی ديگری از آن حضرت مذکور است: «هُما جَنَّتُکَ وَ نارُکَ»[8] آن دو بهشت و جهنّم تو هستند، یعنی با خدمت و رسیدگی بـه پدر و مـادر انسـان بهشتـی می­شـود و بـا بی­ادبـی و بی­ احترامی به آنان دوزخی می­گردد، چراکه رضایت خداوند متعال در رضایت آنان و خشم خداوند متعال در خشم و غضب آنان نهفته است.

     درس ششم: درس ديگر در بُعد اخلاق است. آن بزرگوار فرمودند: «بِشْرٌ في وَجْهِ الْمُؤْمِنِ يُوجِبُ لِصاحِبِهِ الْجَنَّة»[9] چهرة گشادة مؤمن برای دیگران، عامل ورود به بهشت است. حضرت امام علی(عَلَيهِ­ السَّلام) فرمودند: «اَلْمُؤْمِنُ بِشْرُهُ في وَجْهِهِ وَ حُزْنُهُ في قَلْبِهِ»[10]، مؤمن کسی است که شادی او در صورتش و حُزن و اندوه او در قلبش است. آری، مؤمن کسی است که غم­ها را در قلبش نگه می­دارد و با چهرة گشاده با مردم برخورد می­کند. حضرت امام صادق(عَلَيهِ­ السَّلام) در بیان اوصاف بهشتیان فرمودند: «بهشتیان چهار ویژگی دارند: چهرة گشاده، زبان نرم و لطيف، قلبی مهربان و دستی بخشنده»[11]. آری، چهرة گشـاده، باعث هموار شدن راه بهشت می­شود.

     لازم به توضیح است که: برخی در محلّ کار یا مجتمع درسی و یا در جمع دوستان و مؤمنان گشاده ­رو می­باشند، امّا در خانواده، تُرش­رو هستند، درحالی که اگر اين همه به خوش خُلقی و گشاده­ رویی و رفق و مدارا توصیه شده است، خانواده در اولویّت قرار دارد. البتّه داشتن چهرة گشاده، محصول اخلاق خوش است. خوش ­اخلاقی در چهرة انسان نمود دارد که همان چهرة گشاده است که نشان ایمان می­باشد.

     پس خوش ­خلقی و گشاده ­رویی از اوصاف مؤمنین و شاخصه­ های شیعه­ گری است و همواره ممدوح و پسندیده می­باشد، لکن افراد خانواده نسبت به هم در این مورد از اولویّت بالاتری برخوردارند. مرد خانه هر قدر کـه در بیرون و محیط کار خود خسته شده باشد، وظیفه دارد که غم­ها و خستگی­ها را پشت در بگذارد و با چهرة گشاده وارد خانه گردد و زنِ خانه هم هر ­قدر که از کارِ خانه خسته شده باشد، باید با چهرة گشاده با همسر و فرزندان برخورد نماید و چنین خانواده­ای از سکونت و آرامش بهره­ مند خواهند بود.

     خداوند تبـارک و تعـالی در سورة مبـارکة روم خطاب بـه مردان می­فرماید: «وَ مِنْ آياتِهِ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْواجاً لِتَسْكُنُوا اِلَيْها»[12] و از آیات خداوند است اینکه خلق نمود برای شما از خودتان همسرانی تا با آن آرامش یابید. اين مطلب گویای این حقیقت است که زنان باید طوری بشّاش و بانشاط باشند که همسرانشان با دیدن آنان به آرامش و سکونت برسند، همانطور که وجود مبارک حضرت علی(عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمایند: «وقتی به خانه می­ آمدم و به زهرا(سَلامُ­ اللهِ­ عَلَيها) نگاه می­کردم، تمام غم­ها و غصّه ­هايم برطرف می­شد»[13]. کسی به محضر مبارک حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی­ اللهُ­ عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) آمد و عرض کرد: «یا رسول الله، من همسری دارم که وقتی وارد خانه می­شوم، بـه استقبـالم می­آید و وقتی از خانه خارج می­شوم، بدرقه ­ام می­کند و چون ناراحت می­شوم، می­گويد: چرا غمگينی؟ اگر غم تو برای دنياست که دنيا ارزشی ندارد و اگر برای آخرت است، خداوند آن را افزايش دهد، حضرت فرمودند: «آری، خداوند را کارگزارانی است و اين زن يکی از آنان است و او نصف اجر شهيد را خواهد برد»[14].

     نکته ­ای که جوانان عزیز و خواهران محترم لازم است به آن توجّه نمایند این است که: گاهی ممکن است همسر، خسته و احیاناً عصبانی به خانه باز گردد که در این صورت به چند طریق می­توان با او رفتار کرد که بدترین روش، مقابله به مثل و رفتاری شبیه رفتار او می­باشد که بسیار مضرّ و خطرناک بوده و زمینة جدایی و متارکه را فراهم می­کند. بدی را با بدی پاسخ دادن و رفتار انتقام جویانه را همه، حتّی حیوانات بلد هستند، لکن در مقابل بدی، نیکی کردن هنر است.

«بدی را بدی سهـل باشد جزا                 اگر مردی اَحسِن اِلیٰ مَن اَساء»[15]

     در روز قیـامت، هر کسی را با امام و مقتدایش وارد صحنة محشر می­نمایند؛ اگر می­خواهیم در آن روز با آن بزرگواران محشور شویم، باید کاری کنیم که در محبّت و عطوفت و مهربانی و سازگاری و بطور کلّی اعمال و رفتار و اخلاق، بطور نسبی شبیه آنان گردیم. حضرت امام علی (عَلَيهِ­ السَّلام) می­فرمایند: «اِذٰا لَقيتُمْ اِخْوانَكُمْ فَتَصافَحُوا وَ اَظْهِرُوا لَهُمُ الْبَشاشَة»[16] زمانی که ملاقات کردید برادرانتان را، پس مصافحه کنيد (دست دهيد) و ظاهر سازيد برای آنها، چهرة گشاده را.

     رفتار توأم با محبّت و عطوفت، در تمام مقاطع و در میان کلیّة افراد، نیکو و خداپسندانه است که از جملة آن­ها، کادر درمانی، اعم از پزشک و پرستار و ... می­باشد که اگر حقیقتاً بیماران را با چهرة گشاده تحویل بگیرند، موجب آرامش در بیماران و تسریع در بهبودی و مداوای آنان می­گردد.

     به همین ترتیب در صورتی که کادر آموزشی، اعمّ از معلّم، مدیر و ناظم، گشاده ­رو و مهربان باشند، درس برای متعلّمین آسان و گوارا خواهد بود.

«درس معـلّم اَرْ بُـوَد زمزمـة محبّـتی

                                                   جمعه به مکتب آورد طفل گریزپای را»[17]

     بعد از اینکه درس­هایی برای کوثر شدن از کوثران حقیقی استفاده شد و معلوم گردید که عمل به تعالیم عالیة قرآن و عترت(عَلَيهِم­ السَّلام)، انسان را به چه جایگاه رفیعه و عظیمه­ ای می­رساند، لازم است این ندای قرآنی را به گوش جان بسپاریم که: «لِمِثْلِ هٰذا فَلْيَعْمَلِ الْعامِلُونَ»[18].

     «بارالها! به روان مقدّس حضرت محمّد و آل محمّد(صَلَّی ­اللهُ­ عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ) درود فرست و در امر ظهـور و فرج مولا و مقتدايمـان حضـرت وليّ­عصـر (عَجَّلَ ­الله ­تَعالي ­فَرَجَهُ­ الشَّريف) تعجيل بفرما. خداوندا! توفيق تأسّی از انسان­های کامل در تمام زمینه ­ها و رسیدن به مقام کوثر به همة ما عنایت بفرما. پروردگارا! توفیق صبر و شکر و تسلیم و رضا بر تمام داده ­ها و مواهب و نعمت­ها و تمام مصائب و مشکلات به همة ما کرامت بفرما. بارالها! توفيق کسب سرمایة ایمان و تقوا و اخلاص و یقین به همة ما مرحمت بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غريق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمديده علي­الخصوص مردم مظلوم فلسطين و عراق و سوريه نجات کرامت بفرما».

«بِالنَّبِي مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ            صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»

 

1- زندگانى حضرت زهرا(سَلامُ­ اللهِ­ عَلَيها)، ترجمة روحانى، ص1063

2- بحارالانوار، ج‏68، ص184

3- بحارالانوار، ج65، ص155

4- کوکب درّی، ج1، ص196

5- زندگانى حضرت زهرا(سَلامُ­اللهِ­عَلَيها)، ترجمة روحانى، ص443

6- مسند احمد و کنز العمّال، ج16، ص426

7- نهج الفصاحه، حديث1328

8- ميزان الحکمة، ج10، ص780

9- بحارالانوار، ج‏72، ص401

10- نهج البلاغه، حکمت333

11- ارشادالقلوب، ترجمة رضايی، ج1، ص410

12- مبارکه روم/21

13- مناقب خوارزمی، ص256

14- من لا يحضره الفقيه، ج5، ص19

15- سعدی(عَلَيهِ­ الرَّحمَة)

16- وسائل الشّيعه، ج12، ص225

17- سعدی(عَلَيهِ­ الرَّحمَة)

18- برای رسيدن به چنين مقامی، پس بايد عمل کنند عمل کنندگان (مبارکه صافات/61).