شب ولادت حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَآلِهِ) و امام صادق(عَلَيهِ السَّلام) که مصادف با شب جمعه است، سه عید و فضیلت درهم گره خورده است. آن شب، شب خروج از ظلمات به نور است، همانطور که رسالت آن حضرت خارج ساختن مردم از ظلمات به نور میباشد، «كِتابٌ اَنْزَلْناهُ اِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النّاسَ مِنَ الظُّلُماتِ اِلَى النُّور»[1]. در آن شب ابتدا به خداوند تبارک و تعالی تبریک عرض کنیم که در خلقت انسان کامل به خویشتن تبریک فرمود: «فَتَبارَكَ اللهُ اَحْسَنُ الْخالِقين»[2] و سپس از خدای سبحان به خاطر این عید عظیم، عیدی درخواست نماییم که اولین عیدی، تعجیل در فرج و ظهور مولا و مقتدایمان حضرت ولیّعصر(عجِّل اللهُ تعالی فَرَجَهُ الشَّريف) و قرار گرفتن در زمرة اعوان و انصار آن حضرت میباشد که فرمودند: «اَكْثِرُوا الدُّعاءَ بِتَعْجيلِ الْفَرَجِ فَاِنَّ ذلِكَ فَرَجُكُم»[3]. آنگاه توفیق عبودیّت و بندگی و حیات و ممات محمد و آل محمدی(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَآلِهِ) طلب کنیم و سپس از خود حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَآلِهِ) چشم روشنی درخواست کنیم و پس از آن، به تمام امامان(عَلَيهمِ السَّلام) تبریک عرض کرده و از ایشان طلب عیدی نماییم. استاد ملکی تبریزی در کتاب نفيس «المراقبات» مینویسند: «عالم چنین برکتی به خود ندیده است».
نکتهای که لازم به ذکر میباشد، اين است که برای بهره مندی از برکات عظیم شب ولادت حضرت رَحمَةًلِلعالَمین، لازم است با توبه و جبران و اصلاح اعمال در هر موردی که قصور و کوتاهی داشته ایم، مقداری صلاحیت و شایستگی در خود ایجاد نماییم، آنگاه به عنایات آن بزرگوار امیدوار باشیم. اگر مبتلا به آفات گفتاری هستیم، آن را اصلاح نمائیم. اگر حق الناس به گردن داریم، با حلیّت طلبی آن را جبران نمائیم. اگر در امر حجاب سستی ورزیدهایم یا در فریضة نماز اهتمام کافی نداریم و گاهی نماز صبحمان قضا میشود، آنها را جبران و اصلاح نمائیم تا انشاءالله تعالی از عنایات آن بزرگواران بهره مند گردیم.
عزیزان: هرچند که آن بزرگواران، قادرند به بیماریهای جسمی انسان شفا دهند، اما واقعاً حیف است که در آن شب نورانی، از آن بزرگوار، به جای درخواست تقرّب و وصال و تلبّس به صفات الهی، دنیا و مافیها را درخواست کنیم.
«گر شبـی در خانـة جانـانـه مهمـانت کنند
گول نعمت را مخور، مشغول صاحبخانه باش»[4]
روز ولادت حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَآلِهِ) و امام صادق(عَلَيهِ السَّلام) از جمله چهار روزی است که به فضیلت روزه، اختصاص یافته است. امید است علاوه بر روزة ظاهری به روزة معنوی نیز که پرهیز از محرّمات و نیل به نورانیت است موفق گردیم.
«بارالها! به روان مقدس حضرت محمد و آل محمد(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَآلِهِ) درود فرسـت و در امـر ظهـور و فرج مـولا و مقتـدایمـان حضـرت ولیّ عصر(عجِّل اللهُ تعالی فَرَجَهُ الشَّريف) تعجیل بفرما. خداوندا! توفيق توبة حقيقی و رسيدن به عبوديّت و بندگی به همة ما عنايت بفرما. پروردگارا! همة ما را آشنا و عامل به وظايفمان مقرّر بفرما و همة ما را از مستی مدح و تجلیل دیگران مصون و محفوظ بفرما. خداوندا! توفيق حق پذيری و تبعيّت و پشتيبانی از حق به همة ما مرحمت بفرما. به بیماران مؤمنین شفای عاجل عنایت بفرما. اموات محترم غریق رحمت بفرما. به مسلمانان ستمدیده علی الخصوص مردم مظلوم فلسطین، عراق و سوریه نجات کرامت بفرما».
«بِالنَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ
صَلَواتُکَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ اَجْمَعينَ»
1- کتابی است که نازل کرديم آن را برای تو تا خارج سازی مردم را از تاريکیها به سوی نور (مبارکه ابراهيم(عَلَيهِ السَّلام)/1).
2- پس پربرکت است خدايی که بهترين آفرينندگان است (مبارکه مؤمنون/14).
3- براى تعجيل فرج بسيار دعا كنيد كه همان، فرج و گشايش شما است (بحارالانوار، ج52، ص92).
4- فروغی بسطامی