قسمتی از آیة شریفة سابق در مورد غسل و تیمّم بود که مطالبی در این زمینه در جلسة سابق استفاده شد و چند مطلب باقیمانده در این مورد که لازم به یادآوری می­باشد، ذیلاً استفاده می­شود:

     1- در بین علمای خاصّه و عامّه (اهل تسنّن و تشیّع) اختلاف وجود دارد که آیا تیمّم باید به خاک باشد یا به سنگی که روی آن خاک قرار گرفته باشد نيز صحیح است؟ و آیا این خاک حتماً باید به دست­ها بچسبد؟ و نیز آیا به سنگِ صافِ بدون خاک تیمّم صحیح است؟ که مطلق بودن آیة شریفة مورد بحث، می­رساند که تیمّم به سنگ و حتّی سنگ شسته شده هم صحیح است.

     2- از جملة شریفة «وَ لا جُنُباً اِلّا عابِری سَبیلٍ» معلوم می­شود که غسل جنابت از وضو کفایت می­کند، چراکه نفرموده که غسل کنید و وضو بگیرید، یعنی همین که غسل کردید، ورود به مسجد و نماز صحیح است.

     3- خداوند سبحان در تحریم مشروبات الکلی به ­تدریج، مطلب را سخت­تر فرموده که این امر بیانگر این حقیقت است که خداوند متعال با آیه آیة قرآن مجید، بندگانش را تربیت می­فرماید و روش تربیت فرزندان و متعلّمین را یاد می­دهد. دین اسلام، دین محبّت و تکریم شخصیّت است ولذا تربیت خشن و تند و شدید در مورد فرزندان و متعلّمان پاسخ نمی­دهد، چراکه ساختار شخصیّتی انسان، تشویق ­طلب و تکریم ­طلب و تنبیه­ گریز و تحقیر گریز است. بنابراین اگر روش تربیتی در مورد فرزندان و متعلّمان، اکرام شخصیّت و محبّت و احترام باشد، پاسخ مثبت می­دهد، وگرنه کار پدر و مادر یا معلّم، سخت­تر خواهد بود. احترام، باعث اطاعت می­شود و رفتار تند و خشن موجب گستاخ شدن و جری شدن فرزند و متعلّم می­گردد. حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) می­فرمایند: «فرزندانتان را گرامى داريد و به نيكى تربيتشان كنيد»[1].

     4- خداوند متعال بندگانش را از اقامة نماز در حال مستی نهی فرمـود و استفـاده شد کـه یکی از موارد مستی، مستی خـواب می­باشد، یعنی در حال خواب و کسالت نماز نخوانید و در اینجا معلوم می­شود که حضور قلب در نماز، از چه اهمیّتی برخوردار است. نمازی که تنها به ظاهر و اوراد و اذکار آن اکتفا شود، جسم نماز اقامه شده است و جرم و کیفر نماز نخواندن را نخواهد داشت، لکن نمـازی که انسان را رشد می­دهد و بـه جایگـاه­ های رفیعه می­رساند و مایة عروج و صعود می­شود، نمازی است که با حضور قلب اقامه ­گردد و برای ایجاد حضور قلب چند مطلب دخیل می­باشد که از جملة آن­ها این است که نمازگزار در جای خلوت و در اوّل وقت نماز بخواند و لباس و غذای نمازگزار طیّب و طاهر باشد، یعنی حقوق واجبة آن پرداخت شده باشد. حضور قلب، نور است و طعام ناپاک و حرام، حضور قلب را زایل می­کند.

     همچنین خودداری از معاصی و گناهان، یکی از عوامل حضور قلب در نماز می­باشد، به عنوان نمونه: کسی که نماز صبح او قضا شده، در نماز ظهر و عصر نمی­تواند حضور قلب لازم را داشته باشد، مگر اینکه با توبة حقیقی آن را جبران کند.

     یکی از گناهانی که نور را از قلب زایل می­کند، بیماری غیبت می­باشد. در مورد غیبت، سابقاً هم مطالبی استفاده شد که از بزرگترین حقّ­ النّـاس­ها است و فرمودند: «فَاِنَّ الْغِيْبَةَ اَشَدُّ مِنَ الزِّناءِ»[2]. حال، بیانی نورانی از حضرت پیامبر اسلام(صَلَّی ­اللهُ ­عَلَيهِ­ وَ­آلِهِ) در مذمّت و نهی غیبت استفاده می­شود که در بیان شَناعت غیبت کافی است و آن اینکه فرمودند: «اَلْغِيْبَةُ اَسْرَعُ فی دينِ الرَّجُلِ الْمُسْلِمِ مِنَ الْاكِلَةِ فی جَوْفِه‏»[3] اثر غیبت در دين مسلمان، سريعتر از بیماری خوره در تن و بدن اوست. خوره یا جذام نوعی بیماری است که در هر عضوی از بدن ایجاد شود، بتدریج آن عضو را خورده و از بین می­برد، به عنوان نمونه: چنانچه در انگشت يا دست ايجاد شود، به تدريج موجب از بين رفتن انگشت و دست می­شود. حال، غیبت بمانند خوره، ایمان انسان را می­خورد و از بین می­برد. از اینرو تلاش کنیم که منافذ خروج ایمان را که یکی از مهمترین آن­ها غیبت است، مسدود نمائیم و سرمایة ایمان فراهم آوریم. آری، مراقب باشيم تا اگر تلاش کرده و چند عمل خیری انجام می­دهیم، مبادا با غیبت و ... آن­ها را از بین ببریم. همانطور که بیماری جسمی، تن و بدن را ضعیف و ناتوان می­کند، همانگونه گناه و معصیت، ایمان انسان را تضعیف نموده و موجب می­شود که به هر بادی بلرزد.

 

1- پيام پيامبر(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)، ترجمه فارسی، ص727

2- پس همانا غيبت شديدتر است از زنا (بيان نورانی رسول اکرم(صَلَّی­ اللهُ ­عَلَيهِ ­وَ­آلِهِ)؛ ارشاد القلوب، ج1، ص189).

3- کافی، ج2، ص357