شیطان از راه­های گوناگون درصدد اغوای بندگان می­باشد. از جملة آنها، ایجاد وسوسه و وسواس و حدیث نفس در افراد است. یکی از بهترین روش­های درمان هر نوع وسوسه، «نماز» و ارتباط معنوی با پروردگار می­باشد. خداوند متعال، در قرآن کریم برای در امان ماندن بندگان از شر وساوس شیطانی، ایشان را به پناهندگی به ذات اقدس خویش امر فرموده است «قُلْ اَعُوذُ بِرَبِّ النّاسِ»[1] یا «قُلْ اَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ»[2]

و پرواضح است که نماز برترین نوع پناهندگی به درگاه خدای سبحان می­باشد. حضرت امام علی(عَلَيهِ السَّلام) می­فرمایند: «اَلصَّلاةُ حِصْنُ الرَّحْمنِ وَ مَدْحَرَةُ الشَّيْطان‏»[3] نماز، قلعه و پناهگاه و دژ پروردگار رحمن و سبب فراری دادن شیطان است.

     علاوه بر نمازهای یومیّه و فریضه که نقش کلیدی و اساسی در مقابله با حملات نفس و شیطان دارند، نمازهای مستحبی مخصوصاً نماز شب، تأثیر بسزایی در این مورد دارد. حضرت امام صادق(عَلَيهِ السَّلام) فرمودند: «اَلْمالُ وَ الْبَنُونَ زِينَةُ الْحَياةِ الدُّنْيا وَ ثَمَانُ رَكَعَاتٍ مِنْ آخِرِ اللَّيْلِ وَ الْوَتْرُ زِينَةُ الْآخِرَة»[4] مال و فرزندان زینت زندگانی دنیا می­باشند و هشت رکعت(نماز) در آخر شب و یک (نماز) وتر زینت آخرت می­باشد. بنا به تصریح مبارکة اِسراء، خداوند متعال، نیل به مقام محمود را از برکات تهجّد و عبادت شبانه و نماز شب معرفی می­فرماید: «وَ مِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نافِلَةً لَكَ عَسى‏ اَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقاماً مَحْمُوداً»[5].

     البته لازم به توضیح است که عظمت نافلة شب (نماز شب) و سایر مستحبّات به شرط قرار گرفتن در کنار واجبات است، وگرنه هیچ عمل مستحبّی ولو هر قدر عظیم­تر باشد، جایگزین نماز واجب و فریضه نشده و منشاء خیر و برکت نخواهد شد. حضرت پيامبر اکرم(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِهِ ) فرمودند: «يا عَلِیّ اِذا رَاَيْتَ النّاسِ يَشْتَغِلُونَ بِالْفَضائِلِ فَاشْتَغِلْ اَنْتَ بِاِتْمامِ الْفَرائِض‏»[6] يا علی، هرگاه ديدی مردم به نيکی­های غيرواجب و مستحبّات اشتغال دارند، تو، به کامل نمودن واجبات بپرداز.

     پس معلوم می­گردد که چرا بزرگان دینمان، پیوسته بر اساس توصیة قرآن، از نمـاز استمداد می­کردند؛ بطوری کـه حضـرت پیـامبر اسلام(صَلَّی اللهُ عَلَيهِ وَ آلِهِ ) و وجود مقدس حضرت امام علی(عَلَيهِ السَّلام) هر وقت برایشان مشکلی پیش می­آمد، وضو گرفته، به مصلّای خود می­رفتند، دو رکعت نماز خوانده و دعا می­نمودند و از نماز استعانت می­جستند. مرحوم ابوعلی سینا(رَحمَةُ­اللهِ­عَلَیهِ) در زندگینامة خود می­نویسد: «من شاگرد نماز هستم، زیرا هر وقت مشکلی برایم پیش می­آمد، وضو گرفته و دو رکعت نماز می­خواندم و حلّ مشکلم را از خداوند طلب می­نمودم و آن مشکل حلّ می­شد»[7].

     استاد جوادی آملی فرمودند: بهتر است هر کسی در خانه برای خود مصلّایی داشته باشد که آنجا، محلّ عبادت و نماز و راز و نیاز او گردد تا در هنگام مشکلات و نیز لحظة بیماری و جان دادن از آنجا استعانت جوید.

 

1- بگو پناه می­برم به پروردگار مردمان (مبارکة ناس/1).

2- بگو پناه می­برم به پروردگار شکافندة صبح (مبارکة فلق/1).

3- تصنيف غررالحکم و دررالکلم، ص175

4- معانی الاخبار، ص324

5- و از شب، پس شب زنده­داری کن به آن از طريق نمازهای نافله برای تو، شايد اينکه مبعوث کند تو را پروردگار تو به مقام محمود (مبارکه اِسراء/79).

6- الحکم الزاهرة با ترجمه انصاری، ص748

7- به نقل از کتاب تفسیر موضوعی استاد جوادی آملی، ج10